Intimitetstyrrani går på personvernet og verdigheten løs

TV2s dokumentar om Mari Storstein mandag , viste en uverdig og krenkende registrering av de mest nærgående og intime detaljer i et menneskes liv. Venstre og Ludvigsen har tidligere stilt seg svært kritisk til registreringssystemet IPLOs, som ble satt i gang februar 2006.

- Dette er et helsepolitisk krenkende intimitetstyrrani som går  på personvernet og verdigheten løs, sier Venstres Gunvald Ludvigsen .

- I mindre kommuner og bydeler er den enkelte bruker svært lett gjenkjennelig med dagens IPLOs registrering. I samfunnets iver etter å kartlegge befolkningen, risikerer vi at folk mister tillit til helsevesenet, sier Gunvald Ludvigsen.

 Stortinget har fått forsikringer om at spørsmålene i registreringen er forbedret, og at disse nå er i tråd med brukerorganisasjonenes krav. Noen av spørsmålene er forandret, noe regjeringen slo fast i sin omsorgsmelding, men spørsmålene fanger ikke opp brukernes behov utenfor hjemmet (for eksempel omsorg for egne barn).

- Detaljgraden i spørsmålene er altfor omfattende og meget intime. IPLOs blir fullstendig bortkastet som verktøy for å fange opp brukerne behov, og gir ikke kommunene riktig informasjon. Jeg har stor forståelse for at de som registreres, uttrykker mistillit til dette systemet, sier Ludvigsen.

 Venstre har i Stortinget ytret sterk bekymring ( bl.a. gjennom et representantforslag i Stortinget ) for det økende presset for å gjøre det enklere å samle, bruke og oppbevare personopplysninger knyttet til helse. Gunvald Ludvigsen fremmet derfor i høst forslag om bruk av kryptering og pseudonymisering i helseregistrene for å ivareta personvernet. Forslaget ble nedstemt av AP, SV og SP.det foregår et opprop mot ordningen på denne adressen: http://www.opprop.no/opprop.php?id=nixiplos 
Oppropet er i regi av Andelslaget for borgerstyrt personlig assistanse.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits