Idiotiske avgifter


Jeg er ikke blant dem som har hylt om skatter og avgifter, men denne gangen skal jeg ta et lite innblikk i de avgifter jeg ikke forstår.
 Kan noen forklare meg logikken i at hvis jeg kjøper en Burger på Burger king skal det være billigere å ta den med seg ut for å spise enn å spise den inne i restauranten?? Jeg forstår t i Sosialdemokratiets verden er dette måten å vise at de har kontroll, men allikevel.
Det finnes nok av slike avgifter som jeg tviler på gir staten eller samfunnet så mye mer, men holder folk i arbeid med å flytte på papirer.
Vet dere om flere slike så legg dem inn i kommentatorfeltet.

13 kommentarer

01.06.2006 kl.16:17

Koster vel mindre at folk spiser burgerene ute enn at de spiser dem i lokalene som burger-king må kjøpe og holde istand.

Trond

01.06.2006 kl.21:09

Nå var det arbedierpartiet som innførte avgifter som gjorde dette mulig. Burger King hadde intet med det å gjøre.

Mathias

01.06.2006 kl.21:39

Svaret er EU-tilpasning. Det var derfor den ble innført og det var tverrpolitisk enighet om dette i 2001, før valget. Jeg er for det første enig i at det er idiotisk og for det andre forstår jeg ikke hvordan myndighetene klarer å kontrollere om noen har spist burgeren inne eller ute på gaten. Noe etablissementer bryr seg ikke om dette å tar en pris.

Trond

01.06.2006 kl.23:18

Hyggelig å se deg igjen Mattihas. Når det gjelder avgiften lurer jeg på hvor du tar det ifra at dette er en eu tilpassning.

Conad

02.06.2006 kl.00:15

Dette kommer av at det er halv moms (dvs. 13%) på mat, og full moms (25%) på servering. Spiser du den inne er det servering, mens tar du den med er det mat.... Det kommer av budsjettforliket mellom sentrumspartiene og Ap i 2000 (2001-budsjettet), og det var SP som presset på for å få halv matmoms.Dette er vel ett typisk eksempel på en ikke-tiltenkt konsekvens.

Mathias

02.06.2006 kl.01:15

Der er jeg enig med Conad at man ikke tenkte på konsekvensen. Ikke bare når det gjaldt mat / serveringsmomms, men også at tjenester fikk moms slik at advokattjenster, eiendomsmeglertjenester, tannhelstjenester osv ble 25 % dyrere, noe som gikk utover forbrukerne. Hele reformen var å ta med den ene og gi med den andre. Folk øknomi ble jo ikke bedre av den grunn, da det tok kun 3 måneder før prisforskjellen fra før reformen til etter reformen var utgjevnet. At dette er EU tilpasning stemmer, for i EU har de differensiert moms, ikke kun en sats slik vi hadde før.

Trond

02.06.2006 kl.07:36

Takk for oppklaringen. Allikevel finner jeg dte rart at den konekvensen av det ikke er å se på kontinentet, men kun i Norge.

Mathias

02.06.2006 kl.10:28

Differensiert moms er å finne i EU. I Spania har de fleste varer 7 % moms mens andre har 16 % moms. Det er dette som er EU tilpasning. At vi i Norge har løst på denne måten er vel kun Norge som har, dersom de ikke har det Frankrike for når du går på en cafe i Paris, betaler du en pris for å stå ved disken, en pris for å sitte ved bord inne og en pris for å sitte ved bord ute; det er billigst å stå ved baren. Om dette har med momsen å gjøre er jeg usikker på.

geir

03.06.2006 kl.00:01

Ja vil man være vanskelig så er det alltid lett å finne noe å latterliggjøre. Årsaken er at mat har halv moms. Dette vil nødvendigvis føre til noen grenseproblem. Løsningen ville vært å øke opp igjen matmomsen. Ulike inne- og utepriser er velkjent uavhengig av merverdiavgiften. Det er naturlig at take-away mat er billigere enn når du sitter å mesker deg på restaurantens bord.Se positivt på det. Når utlendingen synes det er dyrt med en burger i Norge, kan du opplyse om lavere priser om den fortæres i regnværet. Og skal du først være vanskelig. Grønsåpe har 25% moms. Om du kjøper den for å drikke den, bør du ikke da få halv moms...Det er mye EU er skyld i. Dette er ikke en av de tingene.

Mathias

03.06.2006 kl.22:44

Løsningen hadde jo vært å senke momsen fra 25 % til 13 % for alt, samt fjerne momsen på tjenester som bare går utover de med dårligst råd; f.eks. tannlegetjenester og advokattjenester.

Trond

04.06.2006 kl.00:45

Inntresant tanke. Er ditt part tilhenger av slik politikk??

Mathias

04.06.2006 kl.01:52

Om AP vil gå inn for dette er jeg i tvil om, men jeg personlig kunne tenke meg det.

Trond

04.06.2006 kl.12:34

Så få jeg bare håpe at flere i partiet ditt begynner å følge deg.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits