Markering av Krystallnatten i Bergen, 9. november 2006

Verdt å få med seg

- Vi husker Holocaust – aldri mer nazisme!


SOS Rasisme og Krystallnattkomiteen i Bergen ønsker velkommen til markering av Krystallnatten torsdag 9. november, med oppmøte på Festplassen klokken 19:00.
Bakteppe:

Natt til 10. november 1938 ble sjebnesvanger for Tysklands jøder. Etter ordre fra øverste hold i det daværnede naziregimet, gikk tusenvis av folk denne natten ut i gatene og vandaliserte jødiske synagoger og butikker.Flere hundre av synagogene ble brent ned, mens det mot over 7000 butikker ble bedrevet grovt hærverk –alle de knuste vindusrutene gav senere opphav til navnet Krystallnatten.

I løpet av disse timene ble omkring 100 jøder drept, og titusenvis deportert til konsentrasjonsleirer. Også i Østerrike ble jødene på samme måte ydymket og krenket.

Krystallnatten blir i dag sett på som startskuddet for Holocaust.

Fakkeltog, appeller og kafékos


Holocaustfornektelse, nazisme og rasisme eksisterer fortsatt – dette vil vi på Krystallnatten 9. november samles for å kjempe mot.

Etter en kort åpningsappell på Festplassen kl 19:00, begynner fakkeltoget som skal gå via Lille Lungegårsvann, gjennom Marken, over Torgalmenningen, for så å ende i Teaterparken.

Her vil Oddny Miljeteig (SV) og Sondre Båtstrand (Miljøpartiet De Grønne) holde appeller.De som ønsker det, kan etterpå trekke inn i andreetasjen Café Opera, som vi har leid for kvelden. Her blir det konsert med Solljen and the Assen Tassen og Supreme Leaf / Magnetic Court.

 


Politisk uavhengig


Komiteen ønsker å poengtere at markeringen med sine appeller og paroler ikke vil fremme saker av urelevant art, eksempelvis Israel- Palestina-konflikten. På Krystallnatten skal alle være velkomne til å vise sin avsky mot nazisme og rasisme, uavhengig av organisasjons- og partipolitisk tilhørighet.

Vi satser på en hyggelig markering med rom for ettertanke.

Én kommentar

Fairytale

02.11.2006 kl.11:54

blir margreth olins nestekjaerlighet.no sett på som irrelevant? ville ikke krystallnatten vært en bra markeringsdag for dette oppropet?

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits