Feiring med bismak

Feiring med bismak

En av Norges mest store etterkrigspolitikere fylte for ikke lenge siden hundre år og det var fascinerende å se hvor klar personen fortsatt er. Allikevel kan jeg ikke annet å si at jeg fikk litt vond sak i munnen. Jeg lurer egentlig på hvorfor fyren aldri har lagt alle kortene på bordet forhold til sin egen rolle i overvåkningsskandalen som utartet seg på 50 og 60 tallet. Det kan godt hende at han mente det hele godt og at det var av ren frykt de gjorde det, men å legge lokk på dette hele fortsatt så mange år etterpå er direkte pinnelig. Man vil aldri vite helt hva som skjedde å nå er bare Håkon Lie en bidragsyter til fortsatt spekulasjon om både sin egen rolle i det hele, men også arbeiderpartiet sin. Hvorfor ikke rydde opp nå en gang for alle??
Det er vanskelig å dømme folk etter så mange år for at de handlet slik de gjorde, men akkurat derfor er det så viktig å bli ferdig med det.
Det er få bøker laget om Håkon Lie og ikke stort mange som kan alles kritiske, jeg lurere på om noen rett og slett ikke tør å gjøre det mens han ennå lever.  

6 kommentarer

Lars Mediaas

02.10.2005 kl.22:06

Det er kanskje pinnelig, men jeg skal ikke pese deg for stavefeil her. Men har du glemt Lund-kommisjonen? Lie forklarte seg for denne, men ble ikke med på utspørringen etterpå. (http://www.vg.no/vg/97/01/25/13ja.html)Hva han tar med seg i graven er ikke godt å si. Heller ikke SÅ spennende. Vi vet at han hadde stålkontroll, vi vet stort sett hva som foregikk og vi vet utfallet av kampen. Men det spennende spørsmålet er hvor langt demokrater kan gå for å forsvare demokratiet. Som kjent var ikke gutta han kjempet mot i AKP og andre miljøer de mest demokratisk innstilte. Hva er verst: Haakon Lies forsøk på å "knekke som en lus" alle som sa ham i mot, eller om kommunister av forskjellige avskygninger faktisk hadde fått i stand sin "væpna rev'lusjon" fordi ingen klarte å knekke dem? I hvilken grad har historien gitt Haakon Lie rett, og i hvilken grad kan hensikten hellige middelet? Med Lund-kommisjonen har vi vel fått vite nok til å ta et standpunkt til hva vi selv mener ville vært riktig å gjøre. Selv var jeg med på feiringen av Haakon Lie, og hadde ingen vond smak i munnen. Et lite referat er på webloggen, http://mediaas.weblogg.no

Trond

02.10.2005 kl.23:21

Har ikke glemt dette. Har heller ikke glemt alle de papirene og dokumentene som plutselig forsvant heller.Jeg skjeller ikke ut Håkon Lie, ei støtter jeg verken AKP eller NKP og det idologiske tankegodset som de representerte.Det jeg mener er galt at vi ikke kan få alt lagt på bordet så vi kan bli ferdig med dette en gang for alle. Hva er man så utrolig redde for??Jeg kunne gjerne ha sagt langt mer om mannen, men jeg lar det ligge.

Ole Berge

12.10.2005 kl.18:17

Tenk framover ,det gjør Haakon LiePrioriter ungdommen. Når det gjelder skole, er jeg mest bekymret for de 40 prosent av skoleelevene som dropper ut. Vi må skaffe disse en lærlingeplass, arbeidsplass eller skoleplass så fort som mulig. Hvis ikke kan disse bli Norges langtidsledige i fremtiden. Det må ikke skje, sa han og henvendte seg direkte til den kommende statsministeren i salen. Haakon Lie har alltid vært opptatt av fattigdomsproblematikken og hadde også her et klart budskap til Jens og Co. ? For 10-15 år siden snakket Oddvar Nordli og veteranforumet hans på Hedmark om de 30-40.000 norske barn som fortsatt lever under fattigdomsgrensa. Det ble bare snakk om det, ikke handling. Nå kreves handling, sa Lie. Han ønsket også å rette fokus mot forskjells-Norge som man blant annet ser i forhold til levealderen i hovedstaden. ? På Oslo Vest er levealderen i gjennomsnitt 80 år. På Oslos østkant er den 68 år. Det er samme levealdersnitt som i et utviklingsland. Dette er noe du Jens må sette høyt på dagsorden, sa han, pekte på Stoltenberg og la til: - Nå er det partisekretæren som snakker! Selv om han skalv litt på håndleddene var det fortsatt trøkk i hvert ord fra 100-åringen. ? Hvis dere ikke innfrir disse løftene innen to år da det er kommunevalg. Vet vi hva som skjer, sa han.

Trond

13.10.2005 kl.01:34

Ja hyll manne så mye du vil for meg, men det er en del ting i \hans fortid som skurer. Det forandrer ikke det faktum at Håkon Lie sier mye fint.

Han Gunnar på Teigen

13.10.2005 kl.19:04

Eg sat i storesalen i Grodalen under krigen eg då eg høyrde han Hakon Li tala til folket. Han var større enn han Gerhadsen, og kunde med noko meir flaks vorte ein stor statsminister. No har da seg slik at han Oddvar Nordli, var mykje dan samme typen so han Hakon. Eg veit ikkje om dei er i slekt, men dei er i hvertfal som brør å regna reint politisk. Eg huga å hugsa han Hakon Lid når han snakka varmt om sosialismens framtog etter krigen, eg vart rørt da. Eg lika ikkje at du Trond tveito hengjer ut han Hakon lid. Du er berre ein snørrete valp du sammenligna med han Hakon Lid. Eg var so heldig og treffa han Hakon Lid, like etter krigen eg. Da var ikkje du store karen. Du får tørka av deg den snørrete barten din du og koma deg ut or sengja og vaska golv.

Trond

13.10.2005 kl.20:19

Jeg tenkte at jeg skulle overse usaklighetene dine. HåkonLie er en imponerende person uten tvil, jeg har faktisk drømt om å kunne ha en samale med personen selv. Men jeg syntes det er feil når man plent nekter å se hva personen gjorde. Han gjorde norsk overvåkningsapperat til sitt egent og brukte det til å renske ut alt som var av politiske motstandere både i og utenfor sitt egent parti. Det jeg ønsker er at personen legger kortene på bordet så vi kan få denne saken i nrosk historie over en gang for alle. Men det nekter han.,Når du kalle r meg en snørrevalp så husk en ting. For det du er gammel legetimerer ikke det dine meninger noe som helst. Når du utrykker deg på den måten du gjør setter jeg virkelig dine kunnskaper i sterkt tvil. Vær gjerne imponert over Lie, men ikke vær blind. Hvorvidt du eller andre ikke liker min kritikk av fyren bryr jeg meg ikke om. Vi er i en tidsalder nå som faktisk ytringsfriheten står sterkere en noen gang.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits