regjeringen og privatisering

Lo og AP har i felles hylekor kritisert regjeringen for privatisering, vel det er verd å huske at Stoltenberg faktisk privatiserte mer den lille perioden etter han overtok for Bondevik 1 regjeringen. Se bare her.

Statoil , ble børsnotert med statens eierandel på 81,8 pst.
Telenor, ble børsnotert og statens eierandel redusert til 77 pst.
Kreditkassen, statens aksjepost ble solgt, og dermed kom Norges nest største bank på svenske hender.
Norsk medisinaldepot, ble solgt til en tysk medisingrossist
Arcus, to tredjedeler av aksjene ble solgt til private
Olivin ,49 prosent av aksjene solgt et amerikanskeid selskap
DnB, solgt aksjer for 4,3 milliarder kroner i, slik at statens eierandel kom under 50 prosent
Raufoss, reduserte eierandeler til 34 pst.
Statkorn Holding, ble børsnotert, heter i dag Cermaq ASA  og staten eier 79,38 pst.
Kongsberggruppen,
tidliger Norsk Forsvarsteknologi,  reduserte staten i 1993 sin eierandel i NFT fra 100 pst. I 2001 til 51,28 pst. og i dag eier staten 50.001 pst.
A/S Olivin
fra 99 pst. eierandel til 51 pst.
Postbanken, Ble gitt grønt lys for en fusjon mellom DnB og Postbanken og statlig nedsalg til 47 pst av DNB.
VESO AS, solgt ned til 66 pst.
Norsk Vekst ASA,
fullprivatisert
Drevsjø Trelast AS, fullprivatisert
Sydvaranger AS, fullprivatisert
Norsk Jetmotor AS, fullprivatisert
Statens skogplanteskoler
, fullprivatisert
Noen flere?

Ellers, så var det jo Stoltenberg som satte ned Pensjonskommisjonen, som vil skjære ned på folketrygden. Og det var Stoltenberg som startet nedsalget av forsvarseiendomer.

14 kommentarer

Knut Stian Olsen

06.09.2005 kl.01:21

Kommer ikke på noen flere jeg nå i farta, men dette viser jo bare at Stoltenberg er mye mer hyklersk enn det man kunne tro fra før... :)

Trond

06.09.2005 kl.03:02

Tror faktisk det er mer, men kommer ikke på noen. Har noen andre bidrag så kom med dem. Det merkelige er at det er ingen som har tatt ham på dette under valget. Jeg skal snart ta for meg de såkalte høyrevridde skattelettene også så skal du og andre lesere få det virkelige hykleri.

Mathias Reither

15.12.2005 kl.10:24

Dette har han faktisk blitt kritisert innad i partiet for, noe som neppe vil bli gjentatt. Dette var også grunnen til valgnedlaget i 2001, nettopp at han skiftet fokus fra utjevning og fordeling, til privatisering og modernisering. Å skrive en liste over "høyrevridde" skattelettelser kan du spare deg arbeide med, for faktum er at regjeringen Stoltenberg hadde 3 uker fra de overtok, til de måtte legge frem budsjettet. Ingen i de rødgrønne partiene er egenlig veldig fornøyd med budsjettet, men det ble slik det ble pga. tidsaspektet. Neste år vil det bli andre boller. Dessuten, på generelt grunnlag, kan man si at enhver regjering som vil har budsjetter med en høy sosial profil, vil alltid ha litt vanskeligheter å treffe blink. Forskjellen mellom Regjeringen Bondevik II og Stoltenberg II er at MÅLET til den nåværende regjering er en sosial profil, mens det under Bondevik II overhode ikke var snakk om det. Fokus var hvor mye fikk den vanlige borger i lommeboken.

Mathias Reither

15.12.2005 kl.10:27

Postbanken ble ikke fusjonert med DnB under Stoltenberg, men under Bondevik I regjeringen. De fusjonerte i 1998, og ikke i 2000.

Mathias Reither

15.12.2005 kl.10:28

Eller så var det 1999

Mathias Reither

15.12.2005 kl.10:31

Her kan du lese noe som bekrefter dette: http://www.lostat.no/Posthornet/nr10_99/motivasjon2.htm

Trond

20.12.2005 kl.22:19

Beklager jeg ikke har svart tidligere.Dette er å ro seg unna Mattihas. Det har vært en høyrevridning i AP siden midten av åttitallet. Privatiseringende under Stoltenberg 1 kom ikke fordi oppoisjonen på stortinget ville det slik, men fordi dere fant det nødvendig. Nå skal det bli andre boller?? Dere har jo allerede vidreført meget klart en politikk som dere kritiserte den forigge regjering for å føre??Hnå¨værende regjering har en sosial profil, men den andre tenkte bare på lmmeboken??Du må huske en ting Mattihas at dete r enkelte andre partier her i landet som tenekr perspektiver som går noen år frem i tid. Skal man skape et sammfunn som skal overleve etter oljepengende slutter å renne inn.jeg har i et tidligere innlegg i denne bloggen tatt for meg skattelettelsene tiul Bondevik 2, jeg kan gjerne gjøre det igjen hvis du ikke forsto dem føste gangen.

Mathias Reither

21.12.2005 kl.09:48

Høyrevridningen har også funnet sted i Høyre, da Høyre ligger nå nærmere Frp enn tidligere, særlig når deg gjelder skatt. Jeg skal ikke fornekte at mange privatiseringsprosjekter har vært uheldige. Jeg personlig er imot privatisering, jeg tror ikke det løser de dagligdagse problemer i statsbedrifter. I noen saker ligger jeg til venstre for AP, og noen ganger til høyre. Men DnB ble vitterlig ikke fusjonert med Postbanken under Stoltenberg, det er jeg definitivt sikker på da jeg på den tiden arbeidet i Opinion, og vi gjorde underøkelser for nettopp DnB, og alle bedriftskunder i Postbanken, ble overført til DnB 1.1. 2000, altså 2 måneder før Stoltenberg I regjeringen så dagens lys. Så når det gjelder DnB tror jeg du har bommet. På bakgrunn av dette, så bør du vel kanskje dobbelsjekke listen om nøyaktig vedtak om fusjon og igangsettelse ikke minst. Jeg er også enig i at det har funnet sted en høyrevridning i partiet, men jeg fatter ikke hvorfor du bryr deg om det. Hadde du stemt AP hvis det ikke hadde funnet sted noen høyrevridning? Neppe. For da hadde du vel heller vært SVer enn Venstremann. Du må fra ditt ståsted heller se dette som positivt, enn negativt. I motsetning til meg, som er enig i at det er litt negativt denne høyrevridningen, særlig denne enorme markedstenkingen i partiet, hvor partiet i enkelte sammenhenger ligner mer på Høyre, uten å komme med eksempler.

Trond

21.12.2005 kl.13:51

Grunnen til at jeg nevner det mne dHøyrevriddning er at partiet konstant nå i flere år har latterliggjort Venstre for akkurat det samme. Enten blir vi kalt lille Høyre eller at vi svikter vårt verdigrunnlagg osv osv. Inntresante visjoner du kommer med, men jeg lurer mer og mer på hvorfor du ikke heller er med i SV enn arbeiderpartiet. For alleredei gårsdagens VG viser det seg at Stoltenberg overhodet ikke vil najonalisere bedrifter slik som norske skog, selv om dette ble signalisert under valgkampen.

Mathias Reither

23.12.2005 kl.01:09

Hvor jeg ikke er med i SV har med realisme å gjøre. Jeg ser SVs mange forslag som ikke gjennomførbare enkelt og greit. Ellers vil si at de har mange gode forslag jeg kunne støtte.

minni

21.02.2007 kl.00:45

det begynte vel med Gro Harlem Brundtland, det var hun som gjorde DNA til det største høyrepartiet i landet. (skatt på aksjeutbytte, utflagging, NIS, opphevelse av strømforsynings-monopol, opphevelse av eksport-monopol på strøm, opphevelse nasjonal råderett over krafta (EØS).Men ingen av oss i massen gjorde noe, vi klødde oss bak og var glad for at strømprisene gikk ned ei stund.Faktisk tror jeg Venstre hadde som sak å få tilbake delingsmodellen (eller avskaffe delingsmodellen elelr hva pokker det heter) slik at det urettferdige fritaket for skatt av kapital ble noe redusert.I Einar Gerhardsens memoarer (femte bind side 170) sier han i 1978 at : "Men jeg går ut i fra at i dag vil selv ikke den blåeste høyremann drømme om å foreslå Postsparebanken nedlagt, elller solgt til private".Det er det vi kaller "berømte siste ord".

Trond

21.02.2007 kl.02:12

Stemmer ikke helt,. Venstre hadde som stor sak for en stund tilbake var å få fjernet deligsmodellen. Siste berømte ord det kan man trygt si.

minni

22.02.2007 kl.02:01

Ja, fjerning av delingsmodellen var det ja. Lurer på om eg skal gi ut ei bok om "berømte siste ord" ? Odvar Nordli kan også melde seg på: i 1985 sa han: "de svenske reaksjonene mot avtalen var forståelige (Volvo-avtalen som det ikkje blei noke av) og fra norsk side ikke helt uventet.. Hva ville vi sagt om vi hadde våknet en dag og sett at 40% av Hydro var på svenske hender"? ("MIn vei")jaja , i dag eiger staten 44%. Men det trøystar vel vår barnslege svenskehat at det ikkje er svenskar som eiger resten. Kven eiger forresten resten?Gidd ikkje finne det ut sjølv, og forresten heiter denne bloggen Tronds Orakel. Så då reknar eg med snarleg svar og service.HAHAHA!god natt :-)

Trond

22.02.2007 kl.02:16

Nå er vel ikke Oddvard Norli død ennå så du kan jo spørre ham selv. Kunne jeg ha svart for ham hadde sikkert vært en utrolig service, men det sliter jeg litt med. Evnene strekker desverre ikke så langt. Men lurer du på iting om statoil foreslår jeg at du sjekker www.statoil.no

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits