Statskirken og arbeiderpartiet


Martin Kolberg går ut å erklærer at arbeiderpartiet støtter statskirken.  15 av 16 fylksledere i partiet støtter også statskriken.
Allikevel er det enkelte ting jeg finner litt rart. Av partiets 1200 høringsinnstanser var det bare mellom tre og fire prosent som svarte på høringen. Er dette tegnet på stor oppsluttning eller bare at de ikke bryr seg?? Jeg bare spør.

8 kommentarer

Mathias

06.12.2006 kl.15:37

Av alle APs medlemmer, er det bare en liten del som egentlig engasjerer seg, dette er et stort problem når man skal besette styreverv og andre verv. Jeg skjønner ikke hvorfor man vil ha oppløst statskirken, når alternativet blir en Enevald Flåten på hver fjelltopp og i hver dal. I prinsippet kan man være enig, men man må tenke over konsekvensen. Dessuten er det et annet spørsmål, hva gjør man med eiendomsmassen? Skal Kirken kjøpe dette av staten? Jeg bare spør. Nei, vi har det best slik det er.

nibbit

06.12.2006 kl.16:15

Det er jo litt rart at man ikke svarer når man blir spurt, spesielt når man er politiker. Kanksje var det rett og slett for vanskelig å svare?Stå på!

Erik Strand

06.12.2006 kl.16:45

Jeg er ikke enig med Mathias i at man skal være så var for slike konsekvenser. Om jeg ikke er noen høyreorientert markedsliberal, så er der ihvertfall noenmarkeder som bør være mest mulig frie - det livssynsmessige og det politiske. Delvis av prinsipp, men også med tanke på konsekvenser. En ting er at jeg ikke er overbevist om at det vil bli så ille. Se på land uten statskirke - har man nødvendigvis en Enevald Flåten overalt (kanskje i USA, men ellers?). Da kan vi like gjerne tenke på negative konsekvenser ved å ha en statskirke. Kan det tenkes at det å venne befolkningen til at trosspørsmål skal vedtas demokratisk (folkevalgte utpeker biskoper), er med på å skape en slags åndelig sløvhet? Jeg bare spør.Når det gjelder praktiske problemer, så finner vi vel en løsning. Staten kan f.eks. eie bygningsmassen i kraft av dens kulturelle verdi og leie/låne den til menigheter.

Mathias

06.12.2006 kl.17:37

Et land som man kan trekke frem som ikke har en statskirke er Frankrike, men forskjellen i forhold til Norge er fransk kultur er sterkt knyttet opp mot den katolske tro, men kristendommen i Norge er ikke knyttet opp mot norsk kultur på noen måte, derfor frykter jeg en sterk vekst av karismatiske menigheter uten en statskirke. Jeg tror nok Venstre i denne saken er for idealistiske og naive. I prinsippet er jeg enig at Kirke og Stat bør skille lag, men fjerner man seg fra prinsippene over til realitetene er dette en dårlig ide. Å skille Stat og Kirke er et enormt prosjekt som kan sammenlignes med opphevelse av monarkiet. Hele fundamentet i den norske Konstitusjonen må forandres enten man snakker om Kirke/Stat problematikken eller Monarki/Republikk problematikken.

Trond

07.12.2006 kl.01:41

Naive fordi vi ikke ser at man bør kontrollere religion??Jeg klarer ikke å se problemet her. Erd et staten sitt ansvar å ivareta de liberale kreftene i kirken?? Tror an virkelig atd et vil bli flere religiøst konservtaive fiordi staten ikke lenger har kontroll??Uannsett er ikke dette staten ansvar å regulere religion på noen måte. Skulle de konservative overta kirksen blir de jo atter en gang en liten sekt. Å føler de liberale seg overkjørt kan de jo danne egne kirkesamfunn.Jeg syntes arbeiderpartiet er rimlig naibe i denne saken som går rundt å tror at det er deres ansvar å reguølere bevegeelser gjnnom kontroll på denne måten.

Mathias

08.12.2006 kl.08:46

Om det blir slike små religiøse sekter, vil de i desto større grad få større innflytelse på samfunnsutviklingen helt inn i regjeringskontorene, særlig ved fremtidige borgelige regjeringer. Da foretrekker jeg islamsk republikk, og velger å søke asyl i Iran, selv om jeg overhode ikke er troende muslim.

Trond

08.12.2006 kl.13:11

Sakene r at de m[ ha oppsluttning i befolkningen f[r [ gj;re dette. I dag har de en masse penger og ressurser men blir stort sett ledd av. Hvordan tror du at s[ lenge dere styrrer kirken vil dere ungå dette??Jeg tror at arbeiderpartiet overvurderer sin rolle her. Med å kontrollere kirken ungår man ikke økt fundemmentalisme.

Mathias

11.12.2006 kl.15:14

Problemet er at Venstre er for optimistisk med hensyn til dette. Vanligvis pleier jeg ikke å være pessimist, men i denne saken er jeg pessimistisk.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits