Ap vurderer felles valgdag

Aps partisekretær Martin Kolberg ber partiet vurdere om det er lurt å slå kommunevalget sammen med stortingsvalget.

Jeg tror Kolberg foprsøker å skjule hva som er det egentlige problemet og det er at han selv og hans egent parti. Systematisk har SV og Arbeiderpartiet i åresvis bygget ned lokaldemokratiet. Nå er kommunene til næmest kun et organ som  administerer statelig politikk. I en slik situasjon kan man heller ikke regne med at oppsluttningen blir stor.
Men media må også ta sin del av skylden i dette spørsmålet. Under valget var det en rekke dueller mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg som ikke hadde noe med saken å gjøre. Ingen av dem gikk på valg i noen kommuner så overhodet.
Vil man ha opp oppsluttningen ved kommunevalg bør man gjøre to ting.
1: Gi kommunene reel makt
2: Media må opptre slik at det ser ut som et lokalvalg og ikke et stortingsvalg.
SV holdning kom jo klart frem under barnehageforliket da Djubedal sa at man mått vedta forliket det fordi man ikke kunne stole på lokalpolitikkere evne til å prioritere riktig.

4 kommentarer

Mathias

12.10.2007 kl.00:02

Hva Kolberg måtte mene om denne saken får stå for hans regning, jeg er ihvertfall uenig med ham. Jeg står for at man heller burde ha lokalvalg på forskjellige dager fra kommune til kommune, ja de kunne jo til og med bestemme i hvor mange år kommunestyret skulle sitte. I noen kommuner kunne det sikkert vært hensiktsmessig å ha valg hvert 7 år, mens andre kunne det være bedre med hvert 4 år.

Trond

12.10.2007 kl.01:15

delvis enig med deg. Valgdag kunne avriere fra kommune til kommune, men valg bør være hvert 4år., Hvert 7 blir for snevert

Mathias

12.10.2007 kl.09:14

I kommuner hvor de politiske blokkene og aliansene ikke skifter veldig mye fra valg til valg kan det være hensiktsmessig med hvert 7 år. Det er særlig en kommune jeg tenker på, og det er Modalen som ikke har poltiske partier, man stemmer på personer. Der kunne det sikkert vært hensiktsmessig med valg hvert 7 år. Men det må de jo selvsagt avgjøre selv. Skal det være lokaldemokrati, så skal det være lokaldemokrati, da kan ikke Stortinget sitte å bestemme at alle Norges 430 kommuner skal ha valg hvert 4 år. Noen vil kanskje ha hvert 7, andre hvert 5, andre hvert 3 osv. Det må jo være opp til dem.

I Frankrike velges presidenten hvert 7 år, og flere andre land gjøres det samme.

Trond

12.10.2007 kl.20:52

Problemet med dette er jo at personer kan tvihodle på makten i det uendelige. Litt forustsigbarhet må man ha.

Skal en knapt flertall bestemme kan man fort få det man kaller missbruk av flertallsmakt. det er en grunn til at man har både 2/3 og 3/4 flertalkl for neklte stortingsvedtak vedrørende viktige reformer.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits