Trenger vi Sonitus?

Det er jul og en tid da man skal være glad å lykkelig. Jeg kunne sikkert ha skrevet hyggelige poster om hvor snill jeg har vært eller hvor bra andre sine bloggposter er, men det hadde ikke vært særlig interessant eller morsomt.

Sigrun skrev en hyggelig post for noen dager siden der hun fortalte hvor bra tjenesten Sonitus var for nye bloggere, jeg kunne ikke vær mer uenig.Jeg er i likhet med Sigrun imponert over hvor mye arbeid som legges ned i tjenesten, men hardt arbeid er ikke det samme som fornuftig arbeid.

Sonitus er ihvertfall ærlig å skriver: Vi leser de dårlige bloggpostene slik at du slipper

Eller rettere sagt et utvalg fra en liten klikk synsere som mener de har en evne til å se kvalitet mer enn alle andre. Men hva hadde bloggverden uten alle de bloggerene som driter i denne tjenesten og ikke skriver i forhold til deres krav om kvalitet? Absolutt ingenting.

Hva som her regnes som kvalitet er også høyst tvilsomt. En gang gjorde jeg et lite forsøk og skrev en kjapp bloggpost på mindere en 10 minuter. Til min store overraskelse så kom den med. Jeg rettere sagt viste hvordan jeg skulle tilpasse meg. Lærdommen ble at det ikke er snakk om kvalitet, men ren subjektiv oppfattelse.

Sigrun skriver: Det fins med andre ord noen bloggere som legger ned en stor innsats for å skape et bra miljø og gode forutsetninger for oss andre bloggere til å bli kjent med hverandres blogger

Bra miljø? Hva mener hun med det? Trenger man en gruppe som skal velge vei for oss, lage regler, en mal for hvordan ting skal gjøres slik at vi slipper alle disse fæle useriøse menneskene på nettet?

Er det ikke gjennom å lese en del dritt man faktisk lærer seg hva kvalitet er? Er vi så idioter at vi trenger et forum for å gjøre det for oss? Tanken på at individet kan tenke selv og utdanne seg selv gjennom en prosses ser ut til å stå meget lavt enkelte steder.

Et bra miljø? Er bloggverden en forening eller klubb vi har meldt oss inn i? Hvis du går på nettet å legger ut meninger og deltar i debatter bør du være sterk nok til å tåle både den seriøse og useriøse kommentarene som kommer. Hva er et godt miljø i blogge verden? Et sted der debattene følger rene og klare regler ifølge enkeltes moral, livsyn eller politiske ståsted.

Sigrun skriver videre: Sonitus var et fantastisk hjelpemiddel da jeg begynte å blogge. Jeg er mer enn imponert over dem som holder det gående.

Hyggelig for henne, men jeg vil ikke anbefale det for nye bloggere så overhodet. . Sjekk ut mangfoldet selv er mitt råd.

Til slutt en liten historie. En venn av meg spurte meg en gang: Trond hvorfor leser du som er liberaler NorgeIdag, Magaziet, Klassekampen og annet reaksjonært dritt. De skriver jo ikke ting som er sant, saklig eller som står deg nær ideologisk. Jeg svarte da enkelt og greit: Det er akkurat derfor jeg gjør det.

Skal du delta i en debatt og lære noe så gjelder det å lete, oppsøke og sette seg inn i hva motstandere driver med og hva folk flest faktisk skriver. Lar du noen andre være en katalysator for deg for deg overlater du til dem retten til å dømme for deg. Gjør du det kan du like godt la være å blogge.

Forresten skal jeg sjekke innen om sonitus nå og da. Ikke for å sjekke ut hvem som er best her i verden , men fordi det finnes innlegg der som ikke pinger til bloggrevyen, bloggarkivet eller en av de andre pinge tjenestene.

32 kommentarer

Grenseløs

26.12.2008 kl.19:29

Jeg har alltid klart meg utmerket uten sonitus og vil fortsette med det.

Joakim

26.12.2008 kl.19:43

Om vi trenger det vil jeg ikke uttale meg om, for jeg har aldri sjekket ut hva det egentlig er. Men en ting er sikkert, jeg trenger det ikke.

Admiralen

26.12.2008 kl.19:50

Jeg vil helst være snill jeg...så jeg plager ikke klokefolket og finefolket med bloggingen min.Hva er Sonitus?

Einar

26.12.2008 kl.20:57

Sontius har aldri hjulpet meg, men så hører jeg til "dritten". Jeg fikk det sagt med rene ord da jeg ble nominert

i tordenbloggen 2007, i presentasjonen av bloggen min ble det skrever noe sånt som "..dette er ingen vi anbefaler på Sontius..". Sontius får gjøre hva de vil, de har ikke plaget meg og jeg har ikke plaget dem.

Maren

27.12.2008 kl.00:55

Ja, for pokker. Gi meg sonitus for alle penga.Jeg koser meg på sonitus. Som regel har jeg lest alle postene de plukker ut fra før, og så blir jeg glad fordi noen andre også synes det er bra, og gir skribentene litt creds for det. For å si det på fjortissmåten.En av hovedgrunnene til at jeg stikker innom sonitus hver dag, er at jeg har ganske så lik smak som de som plukker ut - og det er virkelig deilig å slippe å pløye seg gjennom masse . . rart på bloggrevyen hele tiden, når noen andre allerede har gitt meg et tips om hva jeg bør lese. Hittil har de ikke gitt meg noen tips som jeg ikke likte, og jeg har lest sonitus så lenge jeg kan huske her i bloggverdenen.Sonitus sier ikke at DE har ALLE de gode bloggene listet opp, og at dersom du ikke er på listen deres, så er du atuomatisk ikke blant de gode. Bare ganske enkelt: "her er noen gode bloggposter som du bør lese. hurra." eller noe i den stilen. De kan jo ikke godt linke opp alle de som er gode der ute. For det er jo skremmende mye bra óg. De er bare en hjelp på veien, og jeg ville blitt kjempetrist om den hjelpen forsvant. Det er ikke alltid man har tid til å lese et hav av blogger, og da er det kjekt å lese de som du vet at du vil like - kanskje i tillegg til en egen RSS- eller bloggkoll-liste.Og ja, jeg synes det så absolutt bidrar til et bra miljø - om man er en del av det eller ikke, får så være en annen sak. Selv har jeg iallefall bare opplevd det som positivt. Også da jeg var uerfarn og bent frem elendig og ikke fikk en eneste post plukket. Alle er alltid koselige.Og einar: jeg nekter å tro at hjorthen skrev dét og BARE dét. Isåfall har dere kanskje misforstått hverandre, og det er jo veldig trist. Antakeligvis mente han det i betydningen "nykommer, dette kan bli spennende", for den tar han av og til.Ja til sonitus, sjokolade og søvn. De tre S-er. Hurra.God natt:)

Minneapolise

27.12.2008 kl.07:39

Ingen i Sonitus forventer eller har noe som helst mål om at alle skal trenge tjenesten. Så lenge vi har en Maren og en Sigrun som setter pris på det vi gjør, så er det verdt det for oss. Ergo blir dette et litt overflødig spørsmål..

Virrvarr

27.12.2008 kl.14:41

Jeg <3 Sonitus. De minner meg på hvor mye bra som skrives på nettet. Sammen med rss-leseren min, bloggrevyen og blogurat gir de et godt bilde av hva som rører seg i norsk bloggsfære. De får løftet frem små, velskrevne, lavmælte tekster vs «Jeg hater et eller annet» som alltid klatrer på toppen av bloggrevyen. De belyser de lange, velskrevne greiene som handler om noe tidløst, ikke om en artikkel fra nettavisene som alle kommenterer - det preger blogurat. Så ja - jeg synes absolutt tjeneste har en funksjon. Liker du den ikke, så ikke bruk den. Ferdig arbeid.

Sissel

27.12.2008 kl.14:47

Jeg syns det er viktig å anerkjenne folk som gjør ting ut fra gode motiver og som bruker av sin fritid for å utgjøre en positiv forskjell, men jeg verken trenger eller bruker Sonitus - verken til å markedsføre meg eller til å finne gode poster. Ikke får jeg særlig med treff derfra og ikke er jeg særlig samkjørte med de som plukker og hva de mener er gode poster og ikke. For meg kan det se ut som at de har lagt sin elsk på noen (og plukker "alt"), mens andre ikke blir vurdert gode nok til å komme inn i det gode selskap uansett hva de skriver. Jeg syns Borgeravisen er "bredere" og mer relevant for meg - i tillegg får jeg ikke den klubb/miljøfølelsen som jeg misliker en smule. "Gode" miljø har en tendens til å være ekskluderende.

Admiralen

27.12.2008 kl.15:05

Minneapolis har rett. Vi må være snille med kloke-og-finefolket :D

kamikaze

27.12.2008 kl.17:09

Det er sikkert mange som ikke trenger Sonitus. Like sikkert er det mange som setter pris på den. Ellers hadde det vel ikke vært verdt noens energi å kritisere tjenesten? ;)

Trond

27.12.2008 kl.17:34

Grenseløs og Joakim: da er vi to. Admiraelen: En selverklært elite. Maren: Ja det meget genialt ofg la andre velge ut for deg enn å bruke hodet selv. Hvorofr ikke slutte ¨å lete etter god musikk og heller la absolut music velge ut de siste hitlåtene for deg. Hva slags miljø er dert de bidrar til? Et miljø der man må være godkjent av en liten selverklært elite? jeg trro de fleste faktisk fin kan klare seg uten. Sissel: Det kan hende at motivene deres er bra og de legger ned mye arbeid. Men det er ikke det samme som å si at de har rett. Borgeravisen har jeg aldri vært bort i. Minneapolise; På ingen måte. Når en tjeneste blir fremstilt som en kvalitets indekator på alt som foregår i i bloggverden så er det et helt legitimt spørsmål.

Virrvarr. Gjør de virkelig det? Det er jo bare ren subjektiv synsing fra en liten klikk som ønsker å være en elite.

Maren

27.12.2008 kl.18:22

"Ja det meget genialt ofg la andre velge ut for deg enn å bruke hodet selv. Hvorofr ikke slutte ¨å lete etter god musikk og heller la absolut music velge ut de siste hitlåtene for deg. "For det første: den første setningen din skjønner jeg ikke engang. "Ja det meget genialt ofg la andre velge ut for deg enn å bruke hodet selv"? atdetvar? henger jo ikke på greip for fem flate øre. Og "Hvorofr ikke slutte ¨å lete etter god musikk og heller la absolut music velge ut de siste hitlåtene for deg. "?? Grr. Grr, grr, grr. Å sammenlikne Sonitus med absolute music er som å sammenlikne Tolkien med en analfabet treåring med konsentrasjonsvansker og en særs lite utviklet fantasi. Jeg liker ikke listepop - men heller ikke musikksmaken min har jeg "funnet på" helt selv. Jeg har venner og familie som hører på det samme som jeg. Er jeg hjernedød, jeg da, og uselvstendig, fordi jeg ikke gidder å finne musikk selv?Jeg lar aldeles ikke sonitus velge FOR meg. Sonitus er en ypperlig HJELP. Skal det være forbudt å lese ting du ikke tilfeldigvis har snublet over ved heftig nerdesurfing? Beklager, det gidder jeg ikke. På en eller annen måte må man finne disse bloggene man liker, og jeg har funnet mange av mine favoritter der. Så enkelt er det. Så får du heller velge å ikke lese de bloggene andre har lest før deg - det blir sikkert spennende, det også. Have fun.Og uansett ser jeg ikke poenget i å stille spørsmålet når du åpenbart ikke er interessert i å høre noe svar som ikke passer med din allerede urokkelige mening. Du kunne likesågodt ha skrevet et "jeg synes ikke vi trenger sonitus, jeg"-innlegg. Evt. et "buu. sonitus. kos meg. kos meg nå. jeg vil være med og leke."

Trond

27.12.2008 kl.18:37

Det er faktisk noe som kalles debatt. jeg innviterer andre til å komme med sin menig så debatterer jeg dem frem og tilbake.

Minneapolise

28.12.2008 kl.00:42

Problemet er at du blander begrepene "her er noen poster vi synes er gode", og "her er postene du skal like denne uka". Såvidt jeg vet er ikke Sonitus brukere like forvirret der, så igjen, vi har ikke noe annet problem enn at en person som ikke bruker tjenesten har misforstått konseptet. Det er ikke spesielt farlig, og ikke akkurat en god grobunn for debatt.

Admiralen

28.12.2008 kl.01:32

..hør hør...

Trond

28.12.2008 kl.01:32

Hva er det med det jeg sier du ikke helt forstår? det jeg mener er at Sonitus ikke har noe med autoritet enn andre på felt når det gjelder blogging. Det er kun en liten gruppe menensker som driver ut fra helt subjektive kritierier. Belage seg på denne lille gruppen gjør mman at man går glipp av så veldig mye annet. Denne gruuppen har ikke fått noe autoritet påd et feltet de driver, de forsøker bare å fremstille det slik selv. Når man da forsøker å skape en debatt rundt dette så ser det ut til at de blir litt grineete. Tenk å kritisere sonitus da gitt?Kritikk er det samme som o missfortå? Ja jaha.

Einar

28.12.2008 kl.07:18

Beklager det jeg skrev i min første kommentar, begynner vist å få dårlig hukommelse, det som ble skrevet er:Et godt eksempel på at blogger kan være veldig fine uten å passe helt inn i det vi oftest plukker på Sonitus.

Minneapolise

28.12.2008 kl.17:16

Nå går du ut fra at man enten leser bare Sonitus, eller så leser man over alt. Hvor får du disse alternativene fra?

Minneapolise

28.12.2008 kl.17:27

Ellers er ikke folk grinete bare fordi man har forskjellig mening fra deg. Eller i dette tilfellet påpeker at debatten din er basert på en masse antakelser i ditt eget hode (som at det spiller noen rolle om man trenger sonitus eller ikke,

at man enter belager seg på sonitus eller leser alt selv osv). Å diskutere om en tjeneste trengs eller ikke er vel mer relevant om det er en tjeneste man betaler for i fellesskap (gjennom skattepenger for eksempel). Å spørre om man trenger en gratis frivillig tjeneste ingen forventer at man skal trenge og som ingen klager over at du ikke bruker er fullt lovlig, men som jeg allerede har nevnt - veldig overflødig.

Trond

28.12.2008 kl.17:37

Jeg har aldri gått ut i fra det og det vet du.

Men jeg føller det er viktig å ta denne debatten sidne noen knapt nok stiller spørsmål rundt dette. En liten grupppe i denne bloggverden sitter å utnevner seg selv til n slag elite. Enklete her hyller dette ukritisk og lar det fare frem. At man da stiller spørsmål angående dette ser ut til å gå inn på enkelte. Bare måten enkete kommenterer på viser jo at de vil ha dette til å dreie seg om meg og ikke saken. Jeg anbefaller deg faktisk å klese det jeg skriver før du faktisk kommenterer. Jeg kan se at du har vært i usa en stund, men dette handler ikke omhvorvidt sakttebetalerene skal betale for dette eller ikke.

Minneapolise

28.12.2008 kl.18:48

"Bare måten enkete kommenterer på viser jo at de vil ha dette til å dreie seg om meg og ikke saken""Jeg kan se at du har vært i usa en stund, men dette handler ikke omhvorvidt sakttebetalerene skal betale for dette eller ikke."

Trond

28.12.2008 kl.23:30

??????????????????????? jaja

Minneapolise

29.12.2008 kl.02:16

Du kritiserer andre for å la dette dreie seg om deg, ikke om saken. I neste øyeblikk drar du inn hvor jeg bor (finnes det noe som har mindre med saken å gjøre?). Jeg syntes det var litt morsomt.

Trond

29.12.2008 kl.02:21

Ok da den var litt ufin, men det var fatisk du som tok opp skaen med skattepenger oL. Jeg bare spant litt på det. Uannsett har du faktisk ikke klart å svare på sprøsmålene mine.

Minneapolise

29.12.2008 kl.04:37

Jeg har ikke sagt at dette handler om hvorvidt skattebetalere skal betale for Sonitus eller ikke (og jeg skjønner fortsatt ikke hva USA har med det å gjøre). Jeg sa at det er vanlig å diskutere hvorvidt man trenger ting folk betaler for. At om man "trenger" en tjeneste som er frivillig og gratis ikke spiller noen som helst rolle. Med andre ord, ingen har diskutert om Sonitus skal betales for. Men om Sonitus hadde vært en tjeneste med offentlig støtte så hadde det vært relevant å diskutere hvor nødvendig tjenesten var. Så lenge den ikke har offentlig (eller noen som helst) støtte, så er det ikke et relevant spørsmål.Get it?Hvilke spørsmål ønsker du svar på?

Trond

29.12.2008 kl.13:03

Jeg synte det er relevant å spørre segs elv hvorvidt denne tjenesten er nødvendig elelr ikke uannsett hvilke andre faktorer som ligger til grunn. get it! det jeg ahr spurt om hele tideene r enkelt og rgeit hvorfor har denne lille minemale gruppen mennesker som utgjør denne tjenesten en rett og en slag overlegen kunnskap til å vurderere hva som er bra og ikke bra?Hvis de er så overlegne hvorfor viser det seg da at det er helt vanlige subjektive vurderinger som ligger til grunn for det de gjør?Hvorfor er det slik i bloggeverden at ngen stiller seg spørsmål rundt dette? Å det trenger du ikke å svare på. Det har jeg allerde fått svar på.

Einar

29.12.2008 kl.13:05

Hei TrondKan du være så snill å slette kommentarene mine i dette inlegget. Jeg kom i skade for å skrive noe som ikke er sant og da har det vel lite i en diskusjon å gjøre. Så for alles beste, slett kommentarene, hva jeg mener om Sonitus får jeg komme tilbake til når jeg har bestmt meg.Mvh Einar

Sissel

29.12.2008 kl.13:47

Subjektive vurderinger må nødvendigvis legges til grunn. Det gjorde da også Dagbladet da de avgjorde hvem som skulle bli kåret til Norges beste blogg i sin tid. At de hadde visse kriterier å gå etter betyr da ikke at det er objektivt. Det eneste som jeg syns er bedre med slike kåringer arrangert av noen utenfor bloggverdenen er følelsen av at ting ikke er så sammenvevd privat/sosialt.

Trond

29.12.2008 kl.14:25

Jo dte kan så være, men hva gjør at denne lille gruppen sine subjektive vurderinger er så mye bedre enn andre? Å hvorfor godtar en del det uten å stille spørsmål?Dagbaldet sine vurderinger stiller jeg alltid spørsmål ved. Dette fordi de stort sett baserer seg på hyper og ikke k8unnskap. Hvordan Vampus kunne bli valgt til norges beste blogg er for meg fortsatte n stort spørsmål. Nå må jeg innrømme at jeg har faktisk ikke fulgt med på disse ulike kåringende i noen særlig grad. Hvem som er nominerte i tordenbloggenm og hvem som har vunnet den vet jeg faktisk ikke. Det har like stor innteresse som sexspaltene til dagbladet.

Sissel

29.12.2008 kl.22:29

Det er akkurat det samme som noen stiller til presidentvalg eller ordfører for den del. Man gjør et stykke arbeid i bunnen - så handler det meste ut over det om mobilisering og valgkamp både i sitt eget nettverk og ute i media. Når det er sagt så må man akseptere at noen som har klatret til topps både her og der kanskje ikke akkurat den kandidaten man selv skulle ønsket lå på toppen, men sånn er det nå engang med demokratiske valg. Vi kan ikke ha som krav at "vår" kandidat er den eneste gode. Jeg kunne, hvis jeg hadde villet, klatret mye høyere i Tordenbloggen, men jeg har ingen interesse av å fortelle hele mitt store nettverk at det finnes en slik kåring og at de må stemme på meg (mine lesere aner ikke om denne kåringen). Jeg liker å ha mange lesere, men har ikke de tre siste årene jeg har blogget hatt et behov for å vinne kåringer av slik art. For jeg opplever ikke det som anerkjennelse, men (som sagt) som et resultat av en mobilisering. Jeg opplever det som under min verdighet å be/mase om stemmer. Jeg ser ikke bort fra at jeg en gang i fremtiden ville kunne profilere meg selv sterkere, men jeg er inne i mitt 3 år som blogger og frem til nå så har jeg tenkt at min blogg blir verken bedre/dårligere om jeg vinner en kåring - eller plukket ut i Sonitus for den del. Jeg måler kvaliteten av min blogg på hvor mange mennesker som velger å besøke meg over tid. Tilbake til Sonitus. Jeg anerkjenner den jobben de gjør og jeg syns det er flott at noen gjør en jobb ift å løfte frem poster, men jeg bruker den ikke selv fordi jeg finner ikke de gode postene der. Og tro meg når jeg sier det, men jeg er ofte uenige når de plukker poster hos meg. Men man kan anerkjenne en jobb uten å være enig i valgene som gjøres til en hver tid - ei heller trenger man å bruke tjenesten selv.

Samuel | Confusicus

30.01.2009 kl.04:44

Dette er og blir et latterlig premiss for en diskusjon - på lik linje med "Trenger vi filmkritikere?". Såklart trenger vi ikke Sonitus, såklart er det en gruppe mennesker som anbefaler det de liker. Såklart er vi ikke alltid enig. På ingen nivåer hevder de at de er en slags elite. De leser rett og slett bare veldig mye blogger, og når de finner noe de liker, så anbefaler de det til de som faktisk ER interesserte.Det kan jo du også gjøre, og om du er like dyktige som dem - så vil du få like mange lesere.vSonitus har blitt lagt merke til fordi de nettopp anbefaler det mange er enige at kan omtales som kvalitet. De vil aldri klare å tilfredsstille alle.Så nei, ingen trenger Sonitus - eller andre former for kritikere, men det er utrolig greit å ha dem allikevel! Jeg setter iallefall pris på det :)

Trond

01.02.2009 kl.22:18

I likhet med at man kan diskutere kritikkere sine vurderinger bør man kunne få lov til å gjøre det samme med såkalte selverkærte eliter. Jeg klarer ikke å se at det skal være et feil premiss for den debatt.Mange er enige om? Hvilket grunnlag har du får å hevde det? Noen tall eller statestikk for det? sonitus er helt ordinær subjektiv synsing.Tjenesten iriiterer meg ikke, men det som iriiterer meg er at mange bloggere ikke gidder å stille spørsmål ved tejensetn synsing og bare følger resten av saueflokke

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits