Hva er definisjonen av ?norsk??Jeg har den senere tid diskutert innvandring og integrering på Origo. Dette har vært meget interessant, men det ser ut til at jeg har stilt et spørsmål som tilsynelatende irriterte enkelte og som de fleste unngikk å svare på. Temaet for diskusjonen var hvordan man skulle beskytte norsk kultur og norske tradisjoner mot fremmedkulturelle innflytelser, men ingen ville svare på spørsmålet mitt. Og hva var så spørsmålet? Jo, hva innebærer det å være norsk? Eller rettere sagt: Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?

Her sitter en gjeng nettdebattanter og er store i kjeften om islam og andre fremmedkulturelle ting, mens de jamrer om hvordan Norge nærmest blir kulturelt utradert og at vi må verne om det norske? og så klarer de ikke engang å gi meg en eneste klar definisjon på hva det typiske norske egentlig er. En av dem ble så provosert at han sa at hvis jeg ikke visste dette selv så burde jeg ikke stille opp som kandidat for et parti. Etter uttallige forsøk ga jeg opp og trakk meg fra debatten, da folk heller var mer interessert i å overgå hverandre når det gjaldt å beskrive hvor fæle muslimer er.

Så hva er grunnen til dette? Jeg satte meg ned og tenkte over dette på min svenske IKEA-sofa (produsert i Polen) mens jeg spiste min Tex-Mex middag og hørte på italiensk opera. ?Kanskje jeg er for politisk korrekt,? tenkte jeg, men likevel, hva er egentlig det typisk norske? Hvordan kan en gjeng mennesker utnevne seg til Norges forsvarere og beskyttere av vår kultur når de ikke evner å definere hva den er? Hvordan kan de snakke om å bevare en kultur, mens de er konsumenter av en mengde kulturuttrykk fra verden over, som spill, musikk, film og mat pluss en rekke annet? Man gifter seg med utenlandske kvinner og menn og får barn som tar etter begge foreldrene, men som definerer seg som norske. Kan man med troverdighet sluke alle verdens kulturinntrykk, gifte seg med en person utenfra Europa, ha Spania som sitt andre hjemland og snakke om å beskytte noe særnorsk som de ikke aner hva er for noe?

Bare å begynne å stille de spørsmålene er nok til at man blir stemplet som politisk korrekt, men vet dere hva? Hvis politisk korrekt er det samme som ikke å stemple alle muslimer som terrorister, å snakke imot det jeg oppfatter som hat og å forsvare det flerkulturelle samfunnet vi har, så tar jeg gjerne på meg uttrykket ?politisk korrekt? som en æresmedalje. Jeg ønsker ikke å være den politikeren som bare følger strømmen fordi jeg er redd for å ødelegge min politiske karriere. Hvis det å stå inne for de holdningene jeg har kommer til å gjøre at jeg taper, så taper jeg heller med verdighet enn å være en feiging som går på akkord med menneskeverdet.
128 kommentarer

Konrad

15.10.2011 kl.12:23

Der traff du spikeren på hodet.

Bunadene du viser øverst er et godt eksempel. Festbunadene (de pene, ikke det grå hverdagsantrekket) var inspirert av moter på kontinentet - så spesielt norske er de ikke, man behøver dessuten ikke reise langt forå oppdage at slikt finnes overalt og grunnleggende sett nokså like de norske (Sveits, Bulgaria og Lativa har drakter som ligner). Forøvrig var det Hulda Garborgs påfunn for ca 100 år siden å formalisere bunadene, med en stil for hvert distrikt.

Marianne

17.10.2011 kl.16:25

Joda, du har et poeng. men da burde man vel også hevde det samme overfor innvandrende mennesker av ulik etnisitet: At de IKKE har krav på å få bevare hijaben, omskjære gutter, halalslakte dyr... fordi det er kulturen deres (som på død og liv må bevares.) Eller er det bare norsk kultur som skal og må påvirkes av kulturstrømninger?

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.16:30

Marianne:Saken er at innvandere blir påvirket av norsk kultur per i dag. Følger du med rundt deg så ser du at det foregår en fornorsking av Islam flere steder. Nå har det seg slik at omskjæring ikke bare er en muslimsk tradisjon og at det flere etniske nordmenn som gjør det samme.

Litt av poenget mitt med innlegget er at det i århunderer har foregått en påvirkning av norsk kultur. Mye av det vi anser som norsk i dag er det ikke så overhodet.

Seooi

17.10.2011 kl.17:30

Jeg tror at Khalib fra tv3 programmet Fristet er en god representant av hva det vil er å være muslim. Han drikker ikke, har ikke tilfeldig sex, respekterer foreldrene sine og er en god venn.

Disse stereotyper som mange kommer med, higjab, svin, be 5 ganger om dagen er så utdatert. Disse menneskene vet virkelig ikke hvordan muslimene er.

Tore

17.10.2011 kl.17:36

Seooi: Er det opp til deg å bestemme hva som er en god muslim? Vet du hva begrepet muslim betyr? En person som fornekter 5 ganger daglig bønn kan ikke kalles for muslim. Dette lærte vi på Ungdomsskolen!!! Fem søyler i Islam! 1. trosbekjennelse, 2. Faste, 3. Pilgrimsreise, 4 Almisse og 5. BØNN, 5 ganger daglig!

Å kalle folk som praktiserer sin religion for "stereotyper", kan kun komme fra en som ikke vet hva Islam er og hva det står for.

Kjell g

17.10.2011 kl.17:47

hva er norsk ?

av og til når man står i norge er det vannskelig og se seg selv i speilet.

norge er en av di få stedene i verden hvor du faktisk er "fri", det er virkelig norsk kultur, frihet. frihet til og være den du vil være, frihet til og ytre dine ord får dine medmennesker. det har vi altid vært igjenom historien. og vi har vist dette om og om igjen som få andre land noen gang kan måle seg me.

og være norsk skinner igjenom hoss dem som er norsk. dem setter mer en ofte andres velvære fårran en seg selv. tenker altid på nestemann istede får og være førstemann.

våres kultur er av og vite hvordan det er og leve et hardt liv, vel før ivertfall, og enda i fjellene og langs havet og viddene er det enda hardt og leve. så vi vet og ta vare på hverandre. vi lever ve skogen og mer en mindre i harmoni me naturen.

norsk kultur er så mye du kan ikke bare peke og si "der har du norge".

vi er ikke bundet av kristendom eller relgion, vi er frie menn og kvinner i relgiøs sammenheng. vi bryr oss om mennesket ikke skriften menneske har skrevet. vi er frie og vet hva dette betyr. våres forfedre har altid hatt lange kamper om og forbli en kultur av frihet innen så mye. og enda i dag sloss vi når vi ser noen grupper blir fengslet inne.

klær og dans er bare noe ifra denne friheten, får vi velger selv hva vi synnes er fint og bruke på forskjellige tider og feiringer. og ingen dømmes ved og ha spragglende kjoler på seg eller når noen hopper og sparker etter en hatt, vi bruker den friheten til og kose oss og vise latter og hygge til dem som danser.

dette er norsk kultur, et land hvor vi respekterer andres liv mere en våres eget.

Frihet, respekt. vi tror ikke vi er bedre en andre, vi viser hvor gode andre kan være.

øystein

17.10.2011 kl.17:49

Kan ikke den debatten, hvis man strekker den langt nok bli ganske relativistisk. Dersom man graver dypt nok, i hvilken som helst kultur, vil man finne en ytre kulturell påvirkning som smelter inn i den "opprinnelige" kulturen. Slik at man kanskje ikke kan bruke utrykk som "ren" eller "egen" kultur?

Ellen K

17.10.2011 kl.18:17

Jeg har ikke en definisjon av norsk, men det er mye som dukker opp i hodet mitt når jeg tenker på hva som er typisk norsk. Blant annet stikkord innenfor matveien (brunost, niste, lam i fårikål osv), nasjonale feiringer, monarki, norrøn mytologi, fjell, vinter, ute-aktiviteter, janteloven, kardemommeloven, demokrati, kristendommen, familiesamhold, gårdsbruk, bærplukking, jakt, fiske, grusvei, musikk, dans, klær (karakteristiske ullklær, bunader, sko osv.). Ja, det er enda mer som dukker opp når jeg tenker på hva som er typisk norsk. Noe av dette har vært i den norske kulturen en stund, noe ikke og noe er muligens glemt. Men det har seg slikt at samfunnet utvikler seg stadig vekk og det har det gjort en ganske god stund nå. I det senere tid når samfunnet har gått igjennom industrialismen, postmodernismen, modernismen (er sannlig ikke sikker på hvor vi er i dag egentlig) har det skjedd mye kulturelt sett ikke bare i Norge, men også i store deler av verden. Det som kanskje karakteriserer mest den norske og vestlige kulturen er at kjønnsmakten er ikke like gjeldende i dag som før i tiden. Det er likestilling og individualismen som gjelder nå i det senere tid, for å ta et eksempel. Likeledes, med denne teknologi- og samfunnsutviklingen har kulturen våres blitt mer internasjonal og globalisert. Enkelte reiser, studerer og jobber i utlandet. Enkelte har, som du sier, mat, musikk, møbler og teknologi som stammer fra utlandet. Vi har muligens en far, mor, kusine, fetter, nabo, kollega, medstudent osv som kommer opprinnelig fra utlandet som snakker et annet språk og har muligens en annen kultur medbrakt.

Man kan kanskje si at det er slik det er i dag, det er slik samfunnet våres har utviklet seg. Et flerkulturelt og globalisert samfunn. Likeledes, som det har utviklet seg med teknologien (som kunne være litt skummel) fra 1800-tallet. Det som forekommer i samfunnet våres til enhver tid kan påvirke vår kultur. Og det er opptil enhver individ å bestemme om han/hun vil identifisere seg med det. Jeg liker å gå tur i fjellet, fiske og plukke bær, samt kose meg med kakao og smørbrød med brunost på. Samtidig, liker jeg å danse salsa, spise thai-mat, reise og har lyst til å lære meg arabisk av ren interesse. Er dette norskkultur? Eller er dette kanskje den norske kulturen som er gjeldene for min generasjon (er i tjueårene) eller mitt miljø? Kanskje man kan si at det flerkulturelle og globaliserte norske samfunnet har flere subkulturer som enkelte liker å identifisere seg med, og derfor blir det vanskelig å definere hva norsk kultur er? En ting er sikkert, og det er at vi er et samfunn med flere kulturer, det være seg by-, bygde-, asiatisk-, afrikansk-, ungdoms- eller organisasjonskultur for å nevne et vidt spekter.

Dette ble en veldig lang kommentar, men jeg likte blogginnlegget ditt og ble revet med.

Student

17.10.2011 kl.18:21

En kultur kan ikke eksistere som et avgrenset fenomen, uten at andre utenforliggende faktorer, definerer den som en kultur. Kan anbefale boka Hodne, Bjarne (2002) Norsk nasjonalkultur : en kulturpolitisk oversikt. Det går også an å skjekke ut folkekunst-studiene på HiT Rauland, der denne problematikken er sentral i studiet.

Jørgen Hattemaker

17.10.2011 kl.18:25

Hei Trond. Hva er det egentlig du ønsker å fortelle oss? At nordmenn og norsk kultur ikke fins? At denne nasjonbyggingen vi har drevet med her i landet siden Napoleonskrigene egentlig er noe tull og at nasjonalstaten Norge ble gravlagt en gang på 70-tallet da pakistanske menn fant på å reise til Norge? At det er et feilsteg at kristen tenkning har preget europeisk kultur i langt over tusen år og at dette nå skal byttes ut med et fremskritt som kalles islam? (Når begynte vi å kalle religionen for islam, og hvorfor?) For noen år tilbake møtte jeg noen fra et bygdeungdomslag som var svært kry over at en neger fra Afrika hadde bært fanen deres på 17. mai. Jeg har alltid lurt på hvorfor det var stort. (Jeg ser at du har bilde av en neger i bunad. Hva vil du fortelle oss med det?) Men nå vil sikker du Trond fortelle oss forstandsløse som ennå ikke har sett lyset hvorfor vi tar feil.

Kjell

17.10.2011 kl.18:40

Hva innebærer det å være norsk? Å være norsk innebærer at man har et norsk statsborgerskap. Da kan man kalle seg norskpakistaner, norsk osv. Men å være nordmann er ikke nødvendigvis det samme som å være norsk. En nordmann er en person som som genetisk sett ligner mest på majoriteten av befolkningen som stammer fra de første germanerene som innvandret til Norge etter isen forsvant for ca 12 000 år siden. Å være typisk norsk er at man kjenner seg igjen i den måten majoriteten av befolkningen oppfører eller utfolder seg på. Typisk norsk kan være alt fra trangen til å vandre i naturen i all slags vær, gå på ski, være litt vanskelig å komme i kontakt med, snakke om vær og vind når man først snakker, være sutrete uansett hvor bra man har det, være eventyrlystne, og nesten bli rørt til tårer når man endelig får smake kjøttkaer i brun saus etter å ha vært på utenlandsferie.

Typiske norske ting kan være så mye. Jeg mener mye av den kultur og tradisjon som fra vikingtiden og opp til den ekspolsive globaliseringens tidsalder danner grunnlaget for den ekte norske kultur. Jeg som selv bor på bygda ser selv at den eldre kulturen som man ofte tenker på som nasjonalromantisk, står mye mye sterkere på bygdene enn det den gjør i de norske byene som mer bærer mer preg av kulturkaos. Dette er selvsagt naturlig da en monokultur i ei grisgrent bygd vil stå lengre upåvirket mot endringer enn det den ville gjort i et mer globalisert område.

Jeg ser ikke bare svart på at vi har flere kulturer i Norge i dag enn tidligere. Selv om byer som Oslo er blitt en slags "melting pot", så opplever man i mange bygder på grunn av kulturmiksingen i byene, at man ønsker å styrke de lokale gamle norske kulturer og på den måten sørge for at den bringes videre til nye generasjoner i en uforandret form. Og det har faktisk vært en renesansse når det gjelder gamle norske tradisjoner blant unge på bygda de siste tiårene, noe jeg ser på som kjempepositivt. Folk fra bygda opplever ofte en Osloborger som mer kulturfattig når det kommer til norsk kultur og tradisjon.

Den norske kulturen med sine tradisjoner har et stort innhold når det gjelder både dans, musikk, klesdrakter, lokale matretter osv. Og jeg er ikke enig i at bunaden ikke er så veldig norsk. Jeg har sett mange folkedrakter i verden, men den norske bunaden henter utrolig mye av sine mønstre og inspirasjon fra den norske kulturen, og selv om bunaden utviklet seg ut i fra den europeiske nasjonalromantikken, tilførte alle disse landene sine lands preg inn i folkedraktene sine. Man ser tydelig forskjell på en bunad og en en svensk folkedrakt. Norge skiller seg ut i forhold til andre europeiske land ved at den nasjonalromantiske interessen for folkedrakter, historiserende drakter og «bondekultur» fikk et mer varig gjennomslag enn ellers i Europa, der slike sysler for det meste gikk av moten langt tidligere. Så interessen for folkedrakter i Norge er ganske særegen i europeisk sammenheng.

Det jeg her definerer som norsk kultur vil bestå også i fremtiden så sant det er denne kulturen som vil stå sterkest i tiden som kommer. Om vi nordmenn en dag er i mindretall vil nok dette påvirke og svekke omfanget av norsk kultur. Vår norske kultur er like sårbar som kulturer vi finner i andre deler av verden. Det er rart man snakker om at det er så galt at vesten påvirker kulturene til f.eks indianerene i Amazonas, samtidig med at det skal være så positivt å blande kulturer her hjemme.

Men det finnes utallige eksempler på hva det innebærer å være norsk. Nesten rart at noen spør. Jeg kunne snakket om det typisk norske hele natten, vi har mye som er særegent for vårt land.

met

17.10.2011 kl.18:58

Går vi langt nok tilbake i tid er selvsagt ingenting norsk. De første menneskene som kom hit og bosatte seg her, kom jo ikke fra "ingenmannsland". De kom fra andre land. Det blir helt feil å gå inn for at vi skal ta inn rubbel og bit av andre kulturer og la disse påvirke vår kultur, fordi vi selv en gang i tiden fikk vår kultur annetsteds fra. Akkurat som om vår kultur skulle være mindre verdt enn alle andre! Men det er det som skjer nå som det kreves at alle andre kulturer skal respekteres, men ikke den norske. Det er å rakke ned på vår felles arv og alle våre forfedre som kjempet for at Norge skulle være et eget, selvstendig og fritt land med et eget språk og egne lover! Jeg har selv opplevd å få krav mot meg i jobbsammenheng om å tilrettelegge for muslimer, fordi deres regler bl.a. sier at kvinner ikke kan være i samme rom som en mann de ikke er i slekt med. Dette er noe forbanna tull som overhodet ikke fortjener respekt eller tilretteleggelse. Jeg nekter plent å tilrettelegge noe som helst for muslimer! Når de bor i Norge får de finne seg i at det er våre lover og skikker som gjelder, ikke deres. Derfor bør de heller ikke få bønnerom på arbeidsplassene eller studiestedene, slik de dessverre har fått enkelte steder allerede. islam gjelder ikke her. islams regler kan de holde seg til i den private sfære. De kan be hjemme akkurat slik andre grupper gjør. Og når jeg snakker om muslimer, så er det fordi det er denne gruppen innvandrere vi har aller størst problemer med. Vi har ikke de samme problemene med f.eks. hinduer, buddhister, jøder, katolikker osv.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.18:59

Jørgen Hattemaker:Det har jeg ikke sagt, men mye av det vi dag fremstiller som norskt er enten kopiert eller laget en egen versjon av noe annet. Tror du bunaden, verdiene i grunnloven og mange av folkeeventyrene er urnorske?

Vi har i dag spisevaner som veldig stor grad består av andre nasjoners retter som vi laget egne versjoner av men endog. det ønsker med innlegget er si at det fines mange måter å være norsk på. En muslim, budhist, ateist osv osv kan være gode nordmenn selv om ikke alle opptrer helt likt i det daglige liv.

Kan det være at han afrikaneren du møtte var stolt av og bo i Norge? Kanskje han til og med følte seg norsk, tenkt på det.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.19:25

met:En ting merker jeg meg og det er at personer som skriver som deg nesten alltid ikke skriver under med fullt navn, lurer på hvorfor.

Nå var ikke dette et innlegg om muslimer eller å åpne grensene for fullt, men jeg hadde regnet med at slike innlegg ville komme. Det jeg har sagt i dette innlegget er at det finnes flere ulike måter å være norsk på og mye av det vi ser som typisk norskt finnes i mange ulike kulturer. Andre kulturer i norge også lar seg påvirke derfor kan man ofte snakke om fornorsking av det igjen. En av hovedgrunnene til at jeg skrev dette er at jeg stadig vekk opplever at venner some r barnebarn av innvandere ikke respekteres som borgere i dette samfunnet grunnet hudfarge og religion.

Man skal ikke bøye seg for noen religisøe særregler, men det var heller aldri det dette innlegget handlet om.

Fatima

17.10.2011 kl.19:41

@Met, du ser visst ut til å ha problemer med oss muslimer når det gjelder bønn. Det lager verken støy og bråk, så hvorfor gnåle slikt :S?

LEI? Ⱨ SIỺI

17.10.2011 kl.19:42

Til Trond Wathne Tveiten:

Venstre er jo det eldste partiet i Noreg. Eg veit ikkje om eg kan seia at det er det eldste NORSKE partiet ? rett nok, for eg er so usikker på kva som er norsk. Norskdomsrørsla var jo i stor grad ei Venstre-rørsle. Så Venstre veit alt om det at bunaden berre er eit politiskt produkt ? ein mode som kan bytast ut ved neste politiske jappebylgja.

Men det er jo typiskt norskt å vera god ? so dersom Venstre er eit godt parti, so er det nok eit norskt parti.

Ein veldig fæl måte å vera norsk på er den der Framstegsparti-måten. Som Sponheim sa då han gjekk på tur i fjelled med Stoltenberg: Han ville vera norsk og ikkje sleppa til FrP. Sponheim, det er norsken sin det!

Visse måtar å vera norske på må me vera i mot! Og, klårt: Dersom nokon seier at det finst noko som er norskt, so spør eg ? slik som du Tron Wathne - tilbake: urnorskt? Du trur vel ikkje at du er urnorsk fordi om du tek på deg ei drakt som Venstre og norskdoms-rørsla fekk på moden? Ærleg talat!

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.19:48

LEI? SII: At du velger å ikke skrive under fullt navn forstår jeg godt når jeg leser hva du skriver. Alltid artig med sinte mennesker som liker å slenge med kjeften. Selvfølgelig kun på internett og helst anonymt, men jeg skal være snill å svare deg allikevel.

Når det gjelder første avsnitt. Ikke bruk rusmilder og forsøk å være morsom på samme tid. det funker heller meget dårlig i ditt tilfelle.

Amal

17.10.2011 kl.19:54

Seooi:

En muslim er en som underkaster seg gud, på alle mulig måter, på alle områder i livet. Noe av det du sier er riktig, men en muslim er mye mer en det. Du snakker om å være en god person. Religionen dere ser og hører om, er ikke Islam. Det er ikke den religionen jeg ble født og oppvokst med og jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt. Den er angrepet og misforstått. Men det handler om å kunne leve med seg seg. Islam kan tolkes og forståes ulikt fra person til person og alle velger hvordan de vil tolke den. Om noen ikke tolker den som deg betyr ikke det at det er feil.

Bra skrevet forresten:)

Alle vil jo beholde sin kultur, alle må jo skjønne det. Innvandrere må ikke legge lokk på NOrge og overdrive helt. Men det at folk flytter til Norge, gjør dem ikke norsk og innvandrere vil også beholde sin kultur, det må alle skjønne. Om du drar fra ditt land, kan ingen forvente seg at du skal bare legge av deg din egen kultur, samtidig må må du jo integreres. Men integrering er ikke å legge av deg din kultur, din religion, din hijab hvis du spør meg. Det handler om å ta del i samfunnet, jobbe og oppføre deg.

Filosofen

17.10.2011 kl.20:28

"Temaet for diskusjonen var hvordan man skulle beskytte norsk kultur og norske tradisjoner mot fremmedkulturelle innflytelser, men ingen ville svare på spørsmålet mitt. Og hva var så spørsmålet? Jo, hva innebærer det å være norsk? Eller rettere sagt: Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?"

Spørsmålet er feil stilt. Hva du stiller er ikke et reelt spørsmålt fordi svaret er så utflytende (alle påvirker alt og alle så ingenting er norsk osv.) at det ikke gir mening.

Hva debatten egentlig handler om er hvilke verdier vi skal ha i Norge? Er det slik at de som mener at "ingenting er norsk" også mener steining av kvinner og dreping av homofile, kristne og jøder er greit? Selv en blind mann forstår at dette ikke handler om multikultur, men bikultur, og kampen står mellom Vestlige verdier, de verdier Vestens levesett er tuftet på og islams mer arkaiske verdier med sitt kvinnesyn og oppfatning av annerledes tenkende.

Det multikulturelle eller bikulturelle prosjekt handler ikke om berikende utveksling av spennende krydre, matretter, litteratur, vitenskap, kunst osv. det handler om verdier. En svensk doktorgrad påviste nettopp sammenhengen mellom demokrati og økonomisk utvikling og nærliggende å anta synes å være at verdier demokratier bygger på er bedre både for økonomien og enkeltmennesket enn feks islamske verdier bygget på hierarki og totalitære ideer basert på frykt snarere enn gjensidig respekt.

Så, blogger: mener du det er er greit å steine homofile bare man ikke kaster så store steiner? Dersom du ikke mener det er greit, forstår du likevel hva norske verdier og norsk kultur er, og ser ut til å problematisere dette helt uten grunn. Hva som er norsk er intuitivt selvom ikke alle til enhver tid kan sette ord på det. Man bare vet det.

AndyAce83

17.10.2011 kl.20:30

Oh, Herre Gud.

Jeg tror du fikk mange svar på "Hva er Norsk"? du bare hørte ikke etter. Hva er Norsk? Ta frem penn og papir. Skulle du ha noen dekonstruerende oppfølging spørsmål (f.eks: Er haringfele Norsk? Den har sitt opphav fra blablabla for 900 år siden?) så gidder jeg ikke å svare på det.

Ting som er Norsk: Natur og elsk til Natur, traurighet, ikke voldlig protest (det som skjedde i Oslo på grunn av Gaza protest er IKKE Norsk), bonderomantik, Ibsen, Peer Gynt, Grieg, Hardingfele, selvutslettende toleranse, naiv tro på stat og kommune, klaging, skepsis til fremmede/kald, ærlig, Kristendom (i 2030 har Kristendom 1000 jubileum på tide å annerkjenne det Norsk), Troll, Askeladden, folke eventyr,Flagget, Ja, vi elsker, 17 mai, Nasjonal følelse (gjelder ikke deg, men de fleste som ikke har lest seg dum har det), fjorder, kjedlig (f.eks hurtigruten minutt for minutt), selvmord og rus problemer, kjendis/politiker nepotisme (man arver mange stillinger i Norge), dialekt bevisthet, likhet, ikke konkuranse dyktig, sosial-demokrati (til og med høyre er for det), en til jeg ikke klarte å skrive men som vi alle vet er Norsk.

Tror det holder.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.20:49

Filosofen:Fordi du ikke liker spørsmålet så er det fortsatt like aktuelt. Du kan ikke bare omgjøre spørsmålet fordi det ikke glir inn i din retorikk. men jeg ser at hver eneste gang man stiller et slikt spørsmål får man plutselig en lekse om hvordan ytterliggående krefter innenfor Isam vil ødelegge alt det vestlige. Dette minner meg litt om hvordan frpere pleier å argumentere, får vi ikke det spørsmålet vi liker så skrik ut Islam eller at media er venstrevridd.

Det er ikke et multikulturelt prosjekt på gang så overhodet. Inntrykkene som gjør seg gjeldene som staadig vekk blir mer og mer vanlig for nordmenn kommer i møte med andre kulturrer og gjennom Internett, tve, radio osv. Sperre dette ute blir litt som Nord-Korea har forøkt og vi vet jo hvor stor suksess det landet er.

Spørsmålet var enkelt, hva innebærer det å være norsk? Kan ikke en muslim eller andre med en annen hudfarge og religion kalle seg norsk? Hva med barn av nordmenn og innvandere, er ikke de norske? Greit spørsmål, men proveserende nok ser det ut til. Dette er noe man burde kunne diskutere uten å komme med anti Isamistiske konspirasjonsteorier.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.20:52

AndyAce83:Kristendommen er en normade religion fra midtøsten og Grieg var faktisk sterk innspirert av de store europeiske komponister. Jeg kunne sikkert ha holdt på sånn i evighet, men jeg tror du tar poenget.

Selv klarer jeg ikke så listen din som så særnorsk at det gjør noe, men ærlig talt. Leste du hele innlegget før du kommenterte?

Amal

17.10.2011 kl.20:56

Ro deg ned Met. Høres ut som muslimer er kriminelle i følge deg. Og hvem sier muslimske kvinner ikke kan være i samme rom som andre menn?slutt å dikt opp tull. Du lurer ingen andre enn deg selv. Se på deg selv først, før du dømmer andre. Islam er ikke et problem, det er alle andre mennesker som ødelegger den som er problemet. Jeg er en muslimsk jente, jeg bor i Norge og ingen klager på meg og det finnes ingen problemer for meg her. Fordi du har problemer med dem og du mener de ikke engang skal få respekt pga sin tro, gjør det deg ikke noe bedre. det gjør deg verre. Få det inn i hodet ditt. Om du ikke gir meg og muslimer respekt er ikke mitt problem, det er noe du avgjør selv Men jeg vil respektere alle, til og med deg. Få det inn i hodet ditt. Jeg respektere deg :)

Helge Bakke

17.10.2011 kl.21:00

Dette er jo bare tøv.

Jeg skjønner ikke hvorfor VG profilerer dette her?

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.21:04

Helge Bakke:Kan vel være at VG syntes dette er et viktig tema i motsettning til deg?

AndyAce83

17.10.2011 kl.21:10

Ja og nei, jeg leste ikke hele innlegget ditt. Jeg prøvde flere ganger også etter at jeg kommenterte men jeg klarer ikke å lese det lalle-lulle greine der. Men ja, jeg leste litt så himmle med øynene så presset jeg vidre. Tror jeg klare 75%. Fikk med meg at erklærte PK noe heltemodig. "Hvis det er feigt å stikke hode ned i sanden så greit kall meg en struts" argumentet ditt falt ikke i god jord hos meg. Men jeg har lest Thomas Hylland og du har sikkert ikke funnet opp hjulet på nytt.

Jeg lovet meg selv at jeg ikke skulle svare på din dekonstruering med ok la meg kaste perler for svin.

"Kristendommen er en normade religion fra midtøsten" og har vært i Norge i 1000 år!!! Biblen er oversatt til Norsk, alle gudstjenster er på Norsk, Jesus blir malt som hvit hippie om og om igjen. Spørsmålet jeg må stille deg er hvis alt kommer utenlands fra, hvor lenge og hvor mye konvertering skal til før det er Norsk. Det NORSKE FLAGG ER ET KORS! Jeg kan ikke forklarere det lettere. Du lider av dekonstrusime. Du skal skrelle løk til alle andres anomiske tårer. Alt solid skal løses opp i luften for din egen "agenda" (hva nå det enn er).

"Grieg var faktisk sterk innspirert av de store europeiske komponister." og norske landsby spillere! Mennesker som mine forfedre som laget feler og små og store Slått for hverandre. Dette er Norsk. Du må gjerne hevde anderledes, men du tar FEIL. Dessuten synes jeg synd på deg også som ikke har noe forståelse for dine egne røtter. Det at du ikke fant noe særnorsk i mine laaaange liste viser også hvor urimlig du er i den saken du selv tok opp. Du er en kverolant hvis du ikke fant noe Norsk der.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.21:18

AndyAce83:Jaså så du klarte ikke å lese det, det sier jo det aller meste. Men å kommentere i vei det er du i stand til. Men det er ikke første gang jeg har opplevd noe slikt i et viktig tema som dette.

Vel fordi bibelen er oversatt til norsk så blir det ikke en norsk religion. det er samme som å si at Shakpespeare er en er norsk fordi noen har oversatt bøkene hans til språket. Resten av avsnittet viser bare at du er sinne og er mer glad i å komme med utsagn om meg en å diskutere.

Siste avsnitt demonsterer atter en gang at du heller har lyst å lage din egen debatt der du skjeller meg ut enn å diskueter. Jo jeg kjenner mine røtter gjør du? Det har heller aldri vært debattens tema. De jeg forsøkte i dette innlegget å vise til at dobbelmoralen i dette samfunnet og at enkelte borgere har en tendens til å erklære seg som forsvarere av norske verdier mens de selv tar på seg covboyhatten og går på countryfestival som om det skulle være en kulturfestival.

Kom gjerne med mer beskyldninger. Det er det alle tøffe personer som gjemmer seg bak nick internett stort sett gjør, du er ikke noe unntak.

Seooi

17.10.2011 kl.21:22

Jeg er utlending selv og det jeg opplever hva som er typisk norsk er :

Brunost, Bergens jakke, Regn, snø, natur, jogging i skogen, ski, blondt hår, bunad og 17 mai. Jeg er en person som ikke generaliserer eller setter mennesker i boks fordi de er født i et annet land og har anneledes livsstil enn meg selv. Jeg velger ut det beste fra hvert religion/livsstil. Hvem er jeg til å dømme om det er riktig eller feil? Alle mennesker er frie og de kan leve akkurat som de vil og tro på hva de vil. Og jeg ser veldig mye positivt i islam, og har plukket opp et par regler fra koranen og bibelen. Je respekterer muslimer og forstår hvorfor religion er en så stor del av livene deres. Og jeg synes at det er slemt av nordmenn som kritiserer dem hele tiden. Hvis nordmenn vil kritisere utlendiner da kommer utlendingene aldri til å bli venner med nordmmenn.. Og jeg synes at det er dobbeltmoralsk hvordan nordmenn er så udmyke for amerikanere f.eks og så kritiske og slemme mot muslimer.

Maria

17.10.2011 kl.21:27

Dessverre er det de mest ignorante og uvitende som styrer nettdebattene fordi de slenger rundt seg store ord de oftest ikke forstår og uansett hvordan du prøver å vinkle andre meninger, så er det feil og de har rett. Det er trist. Det er et veldig bra innlegg du har skrevet, og du treffer akkurat der det stikker.

Har selv vanskeligheter for å kunne definere hva som er typisk norsk og hva som er den norske kulturen vi over alt må verne om for "muslimsk innblanding". Og en del av det som dukker opp i hodet mitt er semi negative ting, og hvorfor vil vi verne det? Jeg liker det flerkulturelle samfunnet vårt jeg, og så lenge alle bidrar med noe for å gjøre samfunnet bedre, så er jeg fornøyd :)

Vegard

17.10.2011 kl.21:35

Trond, sånn som du holder på kan vi gå tilbake 10 000 år i tid og si; "ingenting er norsk!! Uansett kom menneskene opprinnelig fra Afrika, og vi er alle nedstammet fra Apene! Det er ingenting som er "norsk", eller "engelsk" kultur: alt er menneskers kultur."

Det er en haug med ting som er typisk norsk og som skiller oss fra andre nasjoner. Naturlig nok har vi mer til felles med Europeere og da spesielt de germanske landene. Og i tillegg er ikke Norge den største kulturmakten i verden. Men det er en haug av ting som er norsk og som gjør oss norske.

Det du egentlig sier, er at alt er relativt. Og du prøver å tolke det norske som noe som er absolutt, som om det har ett riktig svar, som i matematikken. Da kommer du aldri til å finne noe norskt.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.21:37

Vegard:Nå har du kanskje tatt litt for mye møllers traen. jeg har aldri sagt at det ikke finnes noe norskt, det var heller aldri poenget med innlegget mitt. Har du oppfattet det slikt så har du ikke lest det godt nok.

Andre

17.10.2011 kl.21:46

Du ønsker svar på spørsmålet ditt, "Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?".

Det finnes ikke kun én definisjon på spørsmålet ditt. Svaret vill variere fra person til person. Noen syns det er norskt å gå i budnad og spise forrikål, andre tar med familien i kirka når det er høytider. Jeg tror hovedsaklig vi kan si : tradisjoner.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.21:56

Andre: vel fint nå ser du til å å ha fortstått noe det jeg ville frem til, men ikke helt. Hva med folk med annen hudfarge, hva med de vaner vi kopierer, hva med de som har en annen religion men har bodd hele sitt liv i dette landet og som i dag blir behandlet som annenrangs borgere?

Helge Bakke

17.10.2011 kl.22:06

Lykke til du som er viktig?

TT

17.10.2011 kl.22:24

Nydelig skrivd, Trond!

Norsk for meg er...

17.10.2011 kl.22:31

Nynorsk.

Bjarnar

17.10.2011 kl.22:39

Hvis du ikke evner å se hva som er typisk norsk, som friluftsliv i fjell og skog, bunader, et fritt og liberalt samfunn, særegne trekk som f.eks. odelsretten osv., så er det vel deg det er noe feil med. Det at det ikke finnes noe typisk norsk, så da kan vi like godt importere hundretusenvis av muslimer med en religion og kultur som mange nordmenn ikke vil ha her, henger bare ikke på greip.

AndyAce83

17.10.2011 kl.22:41

"Jaså så du klarte ikke å lese det, det sier jo det aller meste. Men å kommentere i vei det er du i stand til. Men det er ikke første gang jeg har opplevd noe slikt i et viktig tema som dette."

Jeg var ærlig. Ikke bruk det for mer enn det er verdt. Poenget mitt var at etter å ha lest 75% var jeg mettet på dekonstruisme, post-strukturalisme, relativisme og ambivalens

"Vel fordi bibelen er oversatt til norsk så blir det ikke en norsk religion. det er samme som å si at Shakpespeare er en er norsk fordi noen har oversatt bøkene hans til språket. Resten av avsnittet viser bare at du er sinne og er mer glad i å komme med utsagn om meg en å diskutere."

Jeg er ikke sinna, jeg er lidenskaplig. Eller kanskje en blanding. Frustrert? Ekko kammer er sterkt på begge sider av den politiske aksen og her hører jeg mye "Hylland, Hylland, Hylland. Alt er relativt, relativt, relativt" osv.

Når det er sagt har du helt (bevist) missforståt hva jeg skrev. At biblen er oversatt til Norsk var EN DEL av for fornorskingen (må jeg minne deg om at mye i kirken var på latinsk, hokus-pokus osv?) sammen med at Jesus blir malt som etnisk Norsk (fornorsking), Kors i flagget (kan det bli Norskere), 2 vers av nasjonal sangen ("Takk du Store Gud"), Slaget på Stikklestad var kanskje den største slaget i Norge og det var for å kristne Norge. Norsk er kristent, men du kan dekonstruere og relativsere hele vår 1000 årige historie du ;-)

"Siste avsnitt demonsterer atter en gang at du heller har lyst å lage din egen debatt der du skjeller meg ut enn å diskueter. Jo jeg kjenner mine røtter gjør du? Det har heller aldri vært debattens tema. De jeg forsøkte i dette innlegget å vise til at dobbelmoralen i dette samfunnet og at enkelte borgere har en tendens til å erklære seg som forsvarere av norske verdier mens de selv tar på seg covboyhatten og går på countryfestival som om det skulle være en kulturfestival."

Diskutere? Du mener vel belære. Du har jo rett og jeg har feil. Det er din plikt og undervise meg i hvor jeg tar feil. Problemet er at du har en rampete elev som faktisk hevder at DU tar FEIL. Lek med ord og definisjoner forandrer ingenting. Og selv om man skal ha respekt og frykt for partier og grupper med definisjons kraft så må man bare minne seg på at deres siste omdefinering forandrer ingenting hvis vi ikke lar det (f.eks nekte for at ordet "neger" er rasistisk. Hvis vi fortsetter med å protestere mot det kan vi "vinne" det PK slaget).

Kan hende jeg demoniserer deg litt. Men du er en farlig mann vet du. Ikke du alene selvfølgelig men du sammen med mange andre. Så man må bruke sterke ord i håp om å dempe dette tullballet. Jeg ser jo at det er fåfengt.

Så man kan ikke forsvare Norske verdier å like contry? Fantastisk. Det er enten eller argumentasjon her. Poenget til folk som ønsker å verne Norske verdier er at det er prosenten som er problemet. Hvor dominerende er slike festivaler i det Norske kulturbilde? Jeg kan spise kebab uten å være muslim. Jeg kan like rap uten og like gangstere, drive by og halliker. Man kan like et uttrykk uten å ønske at det uttrykket skal være det dominerende.

Så spør du meg om jeg vet mine egne røtter. Ja, jeg gav deg en lang liste av mine røtter. Det var du som skulle ha det til at det ikke var noe Norsk. Jeg tror jeg har motbevist deg ganske bra.

"Kom gjerne med mer beskyldninger. Det er det alle tøffe personer som gjemmer seg bak nick internett stort sett gjør, du er ikke noe unntak."

Det har jeg. Har erklært deg en farlig man. Når skal folk forstå at de som skriver anonymt har sine grunner for det. Jeg føler meg friere ved at du ikke kan banke på døren min imorgen med balltre eller at noen ikke vill gi meg en jobb fordi jeg hadde "uønskede meninger". Det at du skriver med fullt navn er at du ikke har noen "farlige" meninger.

Jeg vil avslutte med at selv om min retorikk har vært hard (for sånt ad nauseam tullball som "hva er norsk?" , "hvem er "oss" og "dem" ? " driver meg til vandvidd. Alle vet hva som er Norsk og hvem "Oss" og "dem" er hvis de ikke er autister (en "dem" btw) ) så har jeg bare vært klar i min avstand fra hva du skriver. Det er provoserende, lite konstruktivt tullball fra engjeng med post-moderinister og annet "vi leker med ord og definisjoner" folk.

Jeg har sagt ifra! Hvis du ønsket jatt og ekko kunne du sent en intern mail i venstre.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.22:42

Bjarnar: Av og til lurer jeg på om enkelte leser innlegget mitt og faktisk forstår hva jeg skriver. Nå er vel ikke friluftsliv, et åpent liberalt samfunn særegne norske trekk. Å hvordan klarer du å dra dette til å bli en debatt om å importere muslimer? Greit å være gretten, men det finnes grenser.

met

17.10.2011 kl.23:02

@Fatima: Greit med muslimers bønn så lenge vi slipper moskeer med jallarop fra minareten og så lenge dere holder det privat. Jeg reagerer derimot på at muslimer skal kunne forlange å få fordeler andre ikke får, som f.eks. bønnerom på universiteter og arbeidsplasser. Ille er det også når muslimers krav til ditt og datt går utover nordmenn, f.eks. krav om halalmat og en slik tilrettelegging som jeg selv opplevde å få krav om fra muslimer. Jeg har også problemer med hvordan mange av de muslimske mannfolka deres ser på norske jenter som horer og mindreverdige. At den type menneskefiendtlig kultur som det islam representerer skal få fotfeste i Norge og at muslimer attpåtil forlanger respekt for det, aksepterer jeg overhodet ikke. Jeg respekterer ingen kultur eller religion som går fullstendig på tvers av alle norske lover og skikker slik islam gjør.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.23:03

AndyAce83:

Ikke sinna sier du? Vel jeg vil ihvertfall kalle deg lidenskapelig sinna og du ser ihvertfall ut til å misslike Hylland Eriksen meget sterkt, selv om jeg ikke har nevnt ham en eneste gang i innlegget mitt.

Kors i flagget kan det bli norskere? Ja kors i det svenske flagget kan det bli svenskere eller kors i det danske flagget kan det bli danskere osv. Kristendommen er ikke opprinnelig en norsk religion selv om vi nevner gud i nasjonalsangen.

Belære? Er det slik du snakke rom mennesker som ikke har sett lyset som deg eller ikke er enig med din virkelighetsoppfatning? Greit nok for meg kall meg det du måtte ønske.

Jeg har ikke sagt at man ikke kan være glad i Norge og like country, men du vill missforstå så gjerne for meg. Greit å være lidenskapelig, men da krever du at du også lytter og forsøker å forstå hva motparten egentlig mener og ikke bare lirer av det ene og det andre.

Jeg vil fortsatt beskylde deg for å gjemme deg bak nick. Mitt navn står i denne bloggen og jeg

gjemmer meg aldri bak tastaturet.

Å ja folk vil sikker møte opp på døren din fordi du er så ukorrekt i meningene dine. Jeg tror heller du syntes det er litt tøft å leke offer. Det gjør deg plutselig litt mer viktig, mens sannheten er egentlig at du er feig.

Avsluttingen din imponerer meg like lite som resten av det du skrev. Men tåler du ikke en debatt om det norske så bare si ifra. Du er ihvertfall lidenskapelig opptatt av at slike spørsmål ikke skal diskuteres på voksen måte. Lykke til videre.

Ratman

17.10.2011 kl.23:10

Interessant lesning, Trond! Dette temaet har jeg sett gå igjen flere steder, men det skader ikke å gjenta det fordi det er åpenbart mange som ikke tenker så langt.

Jeg syns det er litt søtt når naive forkjempere av norsk kultur skriver om hvor stor trussel "utlendinger" er mot bevaringen av norsk kultur. Jeg er selv en stor tilhenger av norsk kultur, og jeg er en av de såkalte "2.-generasjons innvandrerne" (hvilket egentlig er feil, fordi jeg anser meg selv som norsk).

Til dem som ikke kjenner noen "utlendinger", så gir jeg her et innblikk i mitt liv som "utlending":

Jeg valgte nynorsk på ungdomsskolen, selv om jeg kunne velge det bort fordi jeg er "utlending". Jeg kunne ikke skjønne hvordan dette var noen grunn til å slippe unna i mitt tilfelle. Det endte med at jeg fikk den beste avgangskarakteren i nynorsk på hele trinnet.

Men innerst inne ønsket jeg å lære samisk. Flere år senere kom jeg over et samiskkurs og lærte meg å snakke språket. Jeg er overbevist om at det er en viktig del av det å bevare Norges kulturarv. Jeg er en av de ytterst få ikke-samer som har lært seg nordsamisk. De fleste nordmenn jeg har møtt aner ikke engang at det finnes flere samiske språk (12 gjenlevende).

Jeg lytter til norsk folkemusikk (hardingfele, trekkspill), kan danse halling, og spiller slåtter for meg sjøl. Jeg er glad i Kongefamilien, og jeg får gåsehud hver ENESTE gang jeg hører "Ja, vi elsker".

Jeg digger å gå tur i skogen. Mange ganger prøver jeg å få med meg mine (norske) venner ut på overnatting, men de finner unnskyldninger for å bli hjemme. Så jeg stikker ut alene og finner meg en fjelltopp eller øy helt for meg sjøl.

Går det an å bli mer norsk?

Tygg litt på den...

met

17.10.2011 kl.23:11

@Amal: Har jeg sagt at muslimer er kriminelle? I tilfelle, hvor? Det er muslimske kvinner selv som sier at muslimske menn ikke kan være i samme rom som dem! Kravet kom fra mine muslimske kvinnelige kunder, og kravet var begrunnet med islam og dens regler, så kom ikke her og påstå at jeg tuller!
Nettopp islam ER problemet, fordi den er inkompatibel med vestlige verdier.
Og når muslimers tro fører til krav om at JEG skal måtte tilrettelegge og jobbe for at muslimer skal få holde på med tullet sitt, så går det utover meg og det er jeg IKKE interessert i! Norge er ikke noe muslimsk land og hva nå muslimer tror på, får de holde for seg selv og ikke bry andre med.

Trond Wathne Tveiten

17.10.2011 kl.23:20

Ratman: Du er så absolutt norsk. Jeg synets ofte at begrepene 2 og 3 generasjons innvandrer er noe tull. Det er ikke hudfargen eller ditt religiøse ståsted som definerer deg som en god nordmann. det var også deler av poenget mitt med innlegget.

Oddvar

17.10.2011 kl.23:44

Hva er norsk kultur? Er det så veldig vanskelig å forstå? Språket vårt er vår sterkeste kulturskatt. Alle de dialekter som finnes rundt om i Norge tilhører hele det norske folks kultur. Ja, til å med samisk er norsk kultur.

Norsk kultur blir en del av det menneske når du har blitt oppfostret i dette landet. Kultur er ikke noe man tar i bruk, men en følelse som tilhører deg. Norsk kultur er noe du arver ? du eier dette personlig. Det er en del av dine verdier i ditt liv, og er så sterke at man går i krig for å forsvare grensene til denne kulturen. Norsk kultur opplever du hver bidige morgen når du våkner. Når du våkner i et annet land så vil du snart føle at du ikke våkner til norsk kultur. Danmark, Sverige, Finland eller Island som vi nesten regner oss som brødrefolk til har veldig forskjellig kultur.

Vi kan ikke definere en kultur i detaljer. Et lands kultur inneholder tusenvis av små nyanser av forskjellige ting. Ikke bare en bunad, mat, hverdagsklær eller naturen rundt. Man kan ikke sitte å definere en kultur. Et lands kultur er man født inn i, og kan aldeles ikke integreres inn i av voksne innvandrere til dette landet. Dette må gjøres gjennom generasjoner, hvor mange generasjoner det tar avhengig av hvor villig innvandrer selv er til å gi avkall på sine forfedres kultur.

Man finner ikke et normalt voksent menneske i denne verden som gir slipp på eller kan gi slipp på sin egen kultur om de flytter til et annet land, så de vil selvfølgelig ta sin kultur med seg inn i det nye landet. Det samme gjør vi norske også når vi lever og bor i et fremmed land. Man kan ikke skifte kultur, men man kan følge en kultur delvis hvis man vil.

Bor du i Norge, ta deg en tur ut på trappen en kveld, se mot himmelen og kjenn den herlige høstlufta. Er du etnisk norsk, eller en annen eller tredje generasjon innvandrer, ja... da vil du føle at du bor i Norge ? på lukten ( for å sette det litt på spissen). Kulturen er grunnsteinen til alles tilværelse, derfor er det også viktig å hjelpe og ta vare på innvandrere som kommer til landet. De vil aldri føle eller lukte deres kultur en kald høstkveld. De vil aldri bli i stand til å påvirke den norske kulturen heller om noen så gjerne ønsker dette. De vil måtte nøye seg med å stå der på trappa og lengte etter sin opprinnelige kultur, og lengsel etter sin barndoms dager. Disse følelsene er veldig vanskelige for spesielt flyktninger som er dømt til å leve borte fra deres fedreland ... et land de elsker høyere enn å være norsk. Men de nye generasjonene av innvandrere som kommer til vil blir slukt av den norske grunnleggende kulturen. Ingen vil være i stand til å leve normalt i et land med en nedarvet grunnleggende kultur, og samtidig dyrke eller holde i hevd sine forfedres kultur i et annen land. De vil heller aldri få tilbake sin kultur ved å prøve å inkludere sine forfedres kultur med den norske.

Jeg har bodd i flere land, og jeg lengter alltid hjem til drittværet i Norge. Jeg har stått ute om kvelden i et fremmed land, sett opp mot stjernene og latt mine tanker ta meg tilbake til Norge. Jeg føler mange ganger sorg og lengsel inne i meg. Men jeg kan reise hjem til Norge når jeg vil, og jeg vet at jeg er velkommen hjem av både Kongen, regjeringen og det norske folk.

Lukten av den norske kultur finnes ikke ute på trappen i et land utenfor norske grenser, men kun helt og holden lukten av en kultur som eies av de menneskene som har sine forfedre begravet i sitt eget land. Dette er kultur, og dette er også den største delen av livet.

17.10.2011 kl.23:49

"Det typisk norske" er noe mange av oss nordmenn ofte prøver og ønsker å trekke fram. Vi er en ung nasjon, en stolt nasjon - og det med god grunn! Nasjonsbygginga her til lands var en lang og krevende prosess. Våre kjære forfedre startet med så å si tomme hender på midten av 1800-tallet, og se hvor langt det har ført oss. Mange nordmenn viser stor interesse for å definere det typisk norske, og kanskje er det nettopp denne nysgjerrigheten rundt akkurat dét, som er typisk for oss. Det er typisk norsk å diskutere og definere hva som er typisk norsk.

Cecilie Linn

18.10.2011 kl.00:10

jeg må innrømme at jeg synes det er litt arrogant å komme med slike svar som du gav til bla Jørgen Hattemaker:''Det har jeg ikke sagt, men mye av det vi dag fremstiller som norskt er enten kopiert eller laget en egen versjon av noe annet. Tror du bunaden, verdiene i grunnloven og mange av folkeeventyrene er urnorske?''

hvor spør du om det urnorske i ditt innlegg? for å sitere deg '' Og hva var så spørsmålet? Jo, hva innebærer det å være norsk? Eller rettere sagt: Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?''

hvem er du til å si at de eventyr som har blitt båret på folkemunne i dette landet, formet av nordmenn i flere generasjoner, IKKE er norske? hvem er du til å si at bunaden som har vært inspirert fra folkedraktene som bondefolket brukte på 17-1800 tallet ikke er norske? og ble grunnloven laget MOT nordmenn sin vilje? høres nesten slik ut etter hva du sier! om du ikke vil ha svar så må du ikke spørre!

jeg får inntrykk av at du har sittet på forum og spurt dine spørsmål, men ikke godtatt de svarene du har fått. bare for å irritere? bare enda en av disse kverulantene som sitter og gjør alt du kan for å irritere folk (bevisst eller ikke) og så sitter du og gjør narr av dem etterpå... hmm... enda en SLIK politiker 'hurra' (å nei unnskyld, ble du støtt nå?)

bare her inne så har du fått haugevis av svar på hva typisk norsk er!!!

og du kommer slengende med ''Vi har i dag spisevaner som veldig stor grad består av andre nasjoners retter som vi laget egne versjoner av men endog. det ønsker med innlegget er si at det fines mange måter å være norsk på. En muslim, budhist, ateist osv osv kan være gode nordmenn selv om ikke alle opptrer helt likt i det daglige liv.''

VEL, vi har utrolig mange utenlandske retter i Norge, slik som de fleste andre land har (bortsett fra i de land hvor de lever med stengte grenser, og stengte sinn), men vi FORNORSKER dem, tror du at du får santa maria taco i mexico? eller grandiosa i italia? sorry å si det, men om det er det du tror så kanskje du burde reise litt mer!

og har ikke vi masse av typisk norsk mat? hva med potetbal, hvordan du spiser den og hva tilbehør du har kan avsløre fra hvor i landet du kommer fra. fårikål har jeg aldri sett i noen andre land, lefse svele, rømmegrøt, all slags grøt faktisk osv osv osv. der er så mye mat som de ikke har andre steder. og kanskje enda viktigere;for hundre år siden var det også matretter fra utlandet som kom hit, og de ble lite spist så de forsvann...

og bare for å ha sagt det; mye av den utenlandske maten er overhodet ikke virkelig utenlandsk! som kebab... huff den kebaben vi får i norge er ikke i nærheten av den kebaben jeg fikk smake i midtøsten. DET ER TO VIDT FORSKJELLIGE MATRETTER!!!! så den kebaben du spiser i Oslo er ikke annet enn fornorsket kebab, du blir ikke mer utlending av å spise den... samme med hummus, uspiselig på alle de stedene jeg har smakt det her i Norge (hvorfor vet jeg egentlig ikke) men nok om det

og så sier du til 'met'

Trond Wathne Tveiten

17.okt.2011 kl.19:25

met:En ting merker jeg meg og det er at personer som skriver som deg nesten alltid ikke skriver under med fullt navn, lurer på hvorfor.

hvorfor lurer du på hvorfor? jeg var dum èn gang å kommentere med fullt navn at jeg ikke liker det når jeg ser små jenter i muslimske hodeplagg. jeg ble oppringt på natten av muslimer som slengte dritt, jeg var norsk hore, jeg fortjente visst å dø også fordi jeg kunne si noe slikt. facebook profilen min var plutselig full av beskjeder fra både mohammeder og fatimaer som sa jeg var syk i hodet osv. jeg har nå hemmelig tlf nr, og en fb profil som ikke kommer opp om noen søker på mitt navn...

dessuten; hvorfor er det så mye annerledes å kalle seg met, sara, johan, fatima e.l.? de er alle bare fornavn, og med mindre du har et sjeldent navn, så er det vanskelig å finne ut noe om dem!

18.10.2011 kl.00:33

Du verken forstått hva ordet kultur eller muslim betyr. du skriver det du akkurat har hørt noen dårlige fordømmer rundt deg. tror ikke engang du forstår hva ordet kristendom betyr .

The Mantra

18.10.2011 kl.00:34

Hva om jeg foreslår å bosette millioner av mennesker fra hele verden i alle afrikanske land, og bare afrikanske land? Hva om jeg foreslår at alle disse ikke-afrikanerne blir assimilert inn i de afrikanske samfunnene og at de kaller seg afrikanske? Hva om jeg foreslår at vi i alle afrikanske land, og bare afrikanske land begynner å stille spørsmålstegn ved om man faktisk har en egen kultur som kan kalles afrikansk, og om det i det hele tatt er meningsfullt å bruke betegnelsen afrikansk? Hva om jeg foreslår at alle som sier seg uenig med mine forslag bør kalles rasister?
Hva om en afrikaner endelig reiser seg og sier at det jeg egentlig foreslår er et folkemord på afrikanere?

selters

18.10.2011 kl.00:38

Alt som befinner seg i Norge til en gitt tid, er per definisjon like norsk som noe annet! Vi må huske på at alle våre forfedre var innvandrere en gang i de tiden de også. Vi kan derfor konkludere med at Fatima, Ali, kebab, hijab og islam er like norske ting som Kari og Ola, flatbrød, bunad og kristendom.

Fatima

18.10.2011 kl.00:41

@met

Det er UTEN tvil at du har null peiling på hva Islam dreier seg om. og jeg ser FORTSATT ikke noe problem i at vi muslimer kan få bønnerom i universiteter og Høgskoler. Vi kom ABSOLUTT ikke her for "å ta over" det norske kulturen, det er bare noe du påstår!

Bare gnål sier jeg -_-

Superkul

18.10.2011 kl.00:42

Jeg synes haringfelemusikken er et godt eksempel. Det er da som alt annet inspirert av ting utover landegrenser men det finnes en klar norsk tradisjon. Denne tradisjonen "beskyttes" av at folk som gidder å spille den faktisk spiller den. Personer som ikke gjør noe for å ivareta tradisjoner har ikke noe å klage over. Tradisjoner som ingen gidder å gjøre noe for å ivareta vil selvsagt forsvinne.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.01:04

Cecilie Linn:Det jeg begynner å bli lei av er folk som ikke tåler litt uenighet og som kommer drassende emd Islam i nærmest hver eneste debatt. Jeg svarte bare persoenen og de like rikke svarene, noe jeg ser du ikke heller gjør.

Jeg er ohgså lei av de som hele tiden herjer rundt på nettet og sutrer over at de må gjøre det anonymt fordi de får så mange trusler. Buhu. De fleste av dem bruker så grove ord og de verken tør eller ønsker å delta i debatter på en skikkelig måte. Jeg mener det jeg mener.. Hvorvidt du liker det eller ikke driter jeg i, jeg står ihvertfall for den jeg er.

Men det som irriterer meg mest er folk som ikke leser innleget og ikke gidder å lytte når jeg faktisk sier hva som er meningen med det.

dan thure larsen

18.10.2011 kl.02:37

den norske kultur har forandret seg opp igjennom alle år. bare se hvordan det var i vikingetiden, (dog ikke typisk norsk, men nordisk) der vi hadde vår egen trosretning med den norrøne mytologien. helt til kristendommen til slutt ble påtvunget "oss" med tvang. konverter eller bli drept var valget man fikk. der dette førte til at den urnorske kulturen forsvant og en annen kultur blomstret opp. så på en måte kan man si at den kulturen man rekner som norsk i dag er falsk eller kopiert fra andre land. det som man i dag kan definere som å være norsk , er nok det at vi er mer "gammeldagse" og opphengt i hvordan ting har vært og at det ikke bør komme for store forandringer. dette vil jo da føre til konflikter pga. disse invandrerne som kommer til landet, noen med gode gjerninger og andre me kanskje ikke fullt så gode, vil blande inn deres kultur i det norske samfunn. på min tidligere arbeidplass var det mer normalt med plakater på polsk og andre språk fordi det skulle "tilrettelegges" for innvandrere/utlendinger.

så slik sett kan man vel nesten si at det ikke er så lenge før det typisk norske er glemt og erstattet med en annen levemåte som er adoptert fra utlandet.

akkurat nå vil jeg nesten si at vi er på vei over til en amerikansk levemåte, der det viktigste er å ha det siste nye og religioner og folkeslag blir blandet om en annen. har jo allerede begynt å blande flere og flere amerikanske ord inn i dagligtalen vår.

off hvor skal det gå med det NORSKE folk. er vel ikke lenge før vi sitter med en utenlandsk mørk statsminister, og sier at han er definisjonen på å være norsk.

Askeladden

18.10.2011 kl.05:52

En ting som slår meg om en "ekte" nordmann er at han er:

ærlig, trassig, stolt, fornuftig, ærekjær og respektfull.

Det er typisk norsk for meg.

Jeg har reist en del rundt om i verden og bor idag i USA.

Og jeg kan med hånden på hjertet si at det er ikke kvaliteter som er vanlige mange andre steder.

Faren jeg ser med all innvandringen er at nordmenn mister disse kvalitene,

og man mister samtidig mye av samhørigheten med dette.

Jeg tror i praksis dette vil føre til en svekking av Norge som helhet,

og er kanskje også lite repektfullt til dem som kjempet hardt mot både svensker og dansker i årevis for å skape det Norge vi kjenner idag.

For mye innflytelse av fremmede kulturer er ikke nødvendigvis av det gode, noe er sikkert bra, men det er vel idag ca 10% innvandrere i Norge, og mange har samlet seg i små lokaliserte grupper som mange ganger bruker mye tid å energi på å bevare "kulturen" sin.

Den samme "kulturen" som var en direkte årsak til at plassen de kom ifra var et forferdelig dårlig samfunn å bo i.

Lisa Helen Lynnæs

18.10.2011 kl.07:56

Veldig bra skrevet!

Hva som er definasjonen av norsk, er vanskelig å svare på... Man må gå langt tilbake i tid for å finne det ''urnorske''. Men i mine øyne, er det natur, 17.mai, samhold, kjøttkaker, potet, respekt, hardingfele, vintersporter, bunad ++ som definerer det ''typisk'' norske.

(Og se, jeg kommenterer med fullt navn! :p)

-Lisa

met

18.10.2011 kl.08:08

@Cecilie Linn: Enig. Om jeg hadde kalt meg Per Hansen eller A. Nilsen hadde han ikke kunnet kontrollere om det er riktig. Merkelig at slike folk alltid kommer med slikt tøv når det gjelder en meningsmotstander. Mens deres egne meningsfeller får kalle seg hva de vil uten at de reagerer. Hver gang slike folk tyr til den type personangrep, viser det bare at de har gått tomme for saklige argumenter.
Og hvordan kan vi vite at blogginnehaveren er den han utgir seg for å være? Det kan vi ikke.
@Fatima: Jeg vet faktisk mye mer om islam enn hva dere muslimer liker at ikke-muslimer vet. At du som muslim ikke ser problemet i at andre trosretninger og livssyn diskrimineres når bare muslimer får egne bønnerom, tviler jeg ikke på. Men muslimer skriker vel høyest der også.
Og hvor har jeg påstått at muslimer er her for å ta over? Du får vise meg hvor jeg har skrevet det, for jeg har ikke skrevet noe slikt. Jeg tipper at den "konklusjonen" din heller er et resultat av dine fordommer og feilslutninger.

SteveyC

18.10.2011 kl.08:30

De sier der er et RASE-problem. De sier dette RASE-problemet vil bli løst når tredje verden flommer inn i ALLE hvite land og BARE inn i hvite land.

Nederland og Belgia er like overfylt som Japan og Taiwan, men det er ingen som sier at Japan og Taiwan skal løse dette RASE-problemet ved å flomme inn millioner fra tredje verden, og sitat assimilere sitat slutt, med dem. Alle sier den endelige løsning på dette RASE-problemet, , er at ALLE hvite land og BARE hvite land, skal ?assimiliere? dvs blande seg med alle de ikke-hvite.

Hva om jeg sa at der var dette RASE-problemet, og dette RASE-problemet, ville bli løst bare om hundreder av millioner av ikke-svarte ble sluppet inn i ALLE svarte land og BARE inn i svarte land?

Hvor lang tid vil det ta noen å innse jeg ikke snakker om et RASE-problem, men om den endelige løsning på det SVARTE problemet?

Og hvor lang tid ville det ta for enhver åndsfrisk svart man å forstå dette, og hvilken psyko av en svart mann ville ikke protestere mot dette.

Men hvis jeg forteller denne åpenbare sannheten om det pågående folkemordsprogrammet mot min rase, den hvite rase, vil liberale og respektable konservative være enige om at jeg er en nazisomvildrepeseksmillionerjøder. De sier de er anti-rasister. Hva de er, er anti-hvite

Martin K. Hykkerud

18.10.2011 kl.09:02

Interessant debatt, jeg liker problematisering rundt etnisitet. Hva er norsk? Tja, skal ikke prøve meg på noen definisjon her, men vil kommentere det "Kjell" skrev lengre opp i tråden: "En nordmann er en person som som genetisk sett ligner mest på majoriteten av befolkningen som stammer fra de første germanerene som innvandret til Norge etter isen forsvant for ca 12 000 år siden." Om dette er et utklipp fra Wikipedia eller noe vet jeg ikke, men det er ihvertfall en svært feil framstilling. Ja, det kom mennesker hit for 12000 år siden, minst, men å kalle de for germanere er svært skummelt, å jeg blir litt redd. Dette ligner argumentene til nazistenes sjefsarkeolog Gustaf Kossina. Det kom mennesker fra både sør og øst inn i det vi idag kaller "Norge". Å definere disse menneskene som germanere, nordmenn eller samer er fullstendig umulig, og ikke minst feil. det er snakk om 12 000, ja TOLV TUSEN år. Ta en titt på Eksponentialfunksjonen å legg dette til grunn før du farger kulturelle definisjoner på mennesker som levde i steinalderen.

E. Xith

18.10.2011 kl.09:06

Det vil være subjektivt hva som oppleves som norsk. Og det vil endre seg over tid. "Urnorske" ting som poteter er knappe 250 år gammelt. Bunaden er enda yngre, og stammer fra nasjonalromantikken. Så i praksis er norskhet tull å bevare, for det er ikke noe bevart vi bevarer, men noe dynamisk. Så dynamikken er viktigere å bevare.

Om vi snakker ekte bevaring, så er det i hovedsak historie vi ønsker å bevare. Det essensielle er fra vikingtid, og fra den beksvarte kristenperioden etter det, og fra industrialiseringen som reddes oss fra kristendom. Siste århundre har en historie som er mere til felles med andre land enn som noe nasjonalt (selv om det er siste århundre som paradoksalt er eneste århundre som eget land...)

Politisk sett så er det generelle verdier som er verdt å bevare. I norsk perspektiv så er det viktigste kulturpolitisk sett å stå imot press fra katolske land og islam. De står for den største trusselen mot våre verdier. Verdier er altså her de sekulære, humane verdier som verdsetter kvinnefrihet og frihet fra prester i alle varianter. Det har vi jobbet lenge for å få tilbake her i Norge, helt fra slaget på Stiklestad.

Norge før kristendom var ikke et eget land. Så vi vil kanskje gå bort fra de nasjonalistiske livssynene som har fordervet oss de siste 1000 år, og være mere åpen for inntrykk. Vi vil da se på annen kultur som spennende, ikke som en trussel. Men det er viktig å verne oss mot de imperialistiske, fordervende kulturer. Dvs. kristendom, jødedom og islam. Det er kultuser fra midtøsten som ikke hører hjemme noe annet sted, (og helst burde de selv også kvitte seg med faenskapet om de ønsker frihet, men det er deres problem).

Subkulturer får mere å si enn de store felleskulturer som var viktig for nasjonsbygging. De er på vei bort fra moderne, internasjonalistiske samfunn. Jeg har mere til felles med en ghaneser som dyrker felles interesser enn en danseband-interessert etnisk nordmann. Er null interessert i danseband, men har andre interesser som jeg deler med mange med forskjellig bakgrunn. Så mye av det man kaller "norsk" er allerede dødt.

Vegard

18.10.2011 kl.09:21

Oddvar:

Kunne ikke vært mer enig i alt det du skrev :)

Gunnar

18.10.2011 kl.09:48

Tja,kven som er størst i munnen her trur eg er vondt å vite. Men du Trond bør nok vera noko meir audmjuk enn du gjev inntrykk av her. I høve kva som er norsk er vel det som vanleg auge som ser. Men ein ting kan du ta til banken,mine besteforeldre so båe var Venstrefolk og gjorde ein stor innsats for landet under krigen-dei ville nok undra seg over meiningane dine-mest truleg ville du vorten sett på som ein bråkjekk jypling med kleint vit. Dette får du tåle å høyre-du er den som mest her er meiningstyrann. Du skal vere glad over at det har vore folk før deg som har kjempa fram retten til å ytre seg-mange av dei som no dreg nytte av det vil nok helst inkje sleppe andre til. Og til denne Maria som tykkjer mange av nettdebattantane er ignorante,kanhende er det du som er uvitande. Mange trur at kva ein sjølv likar og sin eigen avgrensa kunnskap er sanninga. Det kan gjerne vera du. Det som uroar meg når eg les desse innlegga er mangelen på vilje til å skjøne når eit sjølvstende er truga . Men i eit land som fostra Rinnan og Quisling vil me nok finne svikarar av fedrelandet av so ymse kaliber.

Naila

18.10.2011 kl.09:57

Kjempe bra skrevet! Er så enig:)

Skumleste gjennom alle kommentarene...ser at noen her ikke kan holde kjeften sin igjen... Her stilles det spørsmål om hva definisjonen av NORSK er...også kommer noen å slenger dritt og tøv om Islam og Muslimer. Hva f...? Skaff dere et liv...og hold igjen nebbet hvis dere ikke kan svare på det som egentlig blir spurt.

Knut Svendsen

18.10.2011 kl.10:47

Hei Trond,

Kanskje man må definere hva som er kultur først før man diskuterer om hva som er norsk? Hvis du spurte noen om hva som er norsk matkultur, f.eks., ville en fra nord som meg trekke inn 'kokfesk,' allt som lages med torsk, og svineribbe til jul. En person fra Bergen hadde da kanskje byttet ut ribba med pinnekjøtt. Det du kommer fram til er at de som bor i Hammerfest kan definere ting som de har felles. Samtidig kan du være finnmarking, nordlending og norsk når du ekspanderer det vi har felles. Så kultur blir da 'det vi har felles,' 'vi' er den gruppa vi definerer ut fra. Da er norsk kultur det de fleste av oss forbinder med Norge landet/geografien/folket. Mennesker fra USA vil ha andre referansepunkter og definere sin egen kultur som da er amerikansk.

Hva den norske kulturen er, forandrer seg jo over tide, noe de fleste aksepterer. For oss som vokste opp på 70/80-tallet er f.eks. tippekampen en del av 'lørdagskulturen.' Noe som var ukjent for nordmenn før 1969. Og tenk på alle nye ord som vi har begynt å bruke siden 80-tallet, som 'video,' 'pc,' 'gaming,' tacos,' - ingen med rot i Norge eller norsk språk, men det er jo helt naturlig og OK.

Kultur er verdiene mine, språket, vaner, historie, familie, altså noe jeg styrer mye selv og som på den måten er 'ufarlig,' ikke sant?

Seooi

18.10.2011 kl.11:51

Det virker som at poenget med slike diskusjoner er hvem som skriker høyest. Altfor mye hat og idioti her. Vil ikke kommentere mer

Ole Kristian

18.10.2011 kl.12:40

Hva er typisk norsk? Du finner aldri hva som er typisk norsk før man møter en annen gruppe personer som er forskjellig fra deg selv. Slik dannes grupper, og "vi" og "dem" problematikken.

På samme måte kan man ikke definere en ting som norsk, det er heller kombinasjonen av mange forskjellige variabler som gjør at man faller inn under "typisk norsk". Det finnes jo heller ingen som er "typisk norsk" på alle måter fordi vi er alle individer. Tankeeksperimentet er at man definerer la oss si 20 faktorer med 10 forskjellige styrker fra 1-10, totalen av disse faktorene vil si at man er innenfor hva som er "typisk (velg etnisitet/nasjonalitet). om man samler inn nok statistisk grunnlag kan man si at "typisk norsk" er de som er innenfor en satt verdi, mens de som er utenfor er ikke "typisk norsk".

Variabel 1 (2,7-3,1 nordmann)

Variabel 2 (7,2-7,4 nordmann)

Variabel 20 (1,1-1,5 nordmann)

Selvfølgelig er en kultur noe dynamisk som vil forandre seg over tid (som flere her har nevnt), grunnet forskjellige påvirkninger. En kultur vil jeg definere som felles tankegods som farger verden rundt deg.

En nordmann er en som ikke snakker nedsettende om Norge og nordmenn til utlendinger, men klager innad i kulturen om alt som de mener er galt. En nordmann liker å se seg selv som sportslig anlagt, selv om de ikke nødvendigvis er det. En nordmann foretrekker å gjøre ting enn å sitte å planlegge (for vi vet alle at planer alltid blir forandret). En nordmenn synes det er festlig å slå broderfolket i sporter vi er god i, og ignorerer sporter vi er mindre gode i (helt til vi vinner og gnir det inn). En nordmann er glad i naturen, men den er best på TV. Nå føler jeg at jeg har gnålet nok om dette men en typisk nordmann.

Vi definerer oss selv ikke ut i fra oss selv, derfor finner vi ikke noe typisk norsk. Det er i møtet med andre vi definerer oss selv, hva som er typisk norsk er å IKKE være (sett inn et hvilket som helst ord du mener passer).

Hvorfor

18.10.2011 kl.12:44

Hvorfor spør du etter hva som er norsk kultur? Burde du ikke snarere spørre "hva er kultur"? Man kan dekonstruere alle lands, nasjoners, eller gruppers idenitet på den måten, som du har gjort med den norske - mener du da at det ikke finnes kultur overhode? Og om det ikke finnes noen norsk kultur, kan det da nødvendigvis heller ikke finnes noen annen kultur. Og om kultur ikke finnes, hvordan kan vi da ha et "flerkulturelt fellesskap" som tverrpolitisk mål?

Freddy Stangnes

18.10.2011 kl.12:51

Hei Trond.

Beklager å måtte meddele deg det, men du er langt ute på viddene fordi du glemmer en vesentlig sak! En nasjon står ikke stille uten utvikling. Det vil den ikke om den har samkvem med omverdenen!

I de nasjoner der folk er for fattige til å reise og der de bare opplever religiøs påvirkning fra Imamer , der står verden stille ! Joda de har biler og mobiltelefoner, ikke som allemannseie, men det finnes! Likevel er de er livredde for å komme i unåde med sin Allah! og sin mer enn 1400 årige stillestående religion! Det finnes utbrytere , men de trues ofte med døden og en del blir drept i Allahs navn !

Derfor er det som er typisk Norsk i konstant utvikling, men ikke så mye at vi skal utradere at nasjonen har gjennomgått en historisk utvikling! Jeg foreslår at du leser historien vår for nasjonen. Det finnes enorme mengder informasjon på biblioteket for dette vil du neppe kjøpe. Det vil koste noen titusner av kroner og består av mange bind!

Du later til å mene at bunader og folkedrakter ikke er Norske ? Da er du historieløs! At de utvikles og tilpasses til nye innbyggere som har med seg sine varianter er da helt greit! I en rekke tilfelle vil det og bli akseptert som det typiske Norske! Det som er av gamle og opprinnelige drakter fra 1800 tallet vi kunne betrakte som typisk Norske!

Norge er idag befolket av mennesker som i stor utstrekning har reist og tilegnet seg mye fra andre nasjoner innen mat kunst og delvis kultur. Det er ikke det samme som at vi ikke lenger er Norske! Du rabulerer over at endel ikke kan fremsi hva som er Norsk!?

Hva er det som ikke er Norsk i Norge ? Joda utlendinger på besøk og islamister som ikke vil integrere seg. Innvandrere som vil forandre Norge til en kopi av deres hjemland! De er ikke typisk Norske for vi er normalt langt mer "runde" i både vår tilnærming og aksept av det som er fremmed! Den største protesten mot Islam er tilhørigheten til Sharia, men det er en helt annen debatt !

Norske statsborgere som er hovedandelen av folket og er typisk Norske selv om de opprinnelig kommer fra utlandet! Fiskeriene våre er da typisk Norske! Hurtigruta er det norskeste du får av transport i landet! Elendig infrastruktur utenfor Oslogryta er typisk Norsk! En Jernbane som er rundt 100 år med like dårlig nett de siste 60 år er typisk Norsk ? Janteloven er typisk Norsk! Å gå i fjellet i Norge er typisk Norsk. Seterdrift i fjellet er typisk Norsk. Rakfisk (uhu) er typisk Norsk. Røykelaks er typisk Norsk . Smalahaue bokna i øl er typisk norsk. Den Norske tørrfisken er blant verdens ypperste ! Fårikål, kjøttkaker og pinnekjøtt er typisk norsk ....... Slik kunne fortsette i flere timer men nå ser du kanskje tegningen!

At du kjøper sofa fra Ikea i stedet for hvilestol fra Hjellegjerde hr trolig med økonomi å gjøre. At vi spiser mat på kinesiske , vietnamesiske, indiske kafeer og restauranter har med smak og nysgjerrighet å gjøre. Noen har lært det i utlandet og andre har bare møtt det her hjemme1 Jeg har kone fra Filippinene og hun synes både får i kål og pinnekjøtt er godt, men hun må ha ris ved siden av. Hun er Norsk Statsborger og føler seg Norsk etter 6 år i Norge!

Dermed blir hele debatten din ørkesløs og intetsigende fordi man her snakker om hva man mener, tror , har av erfaring og hva ser på med subjektivt syn. En fasit på dette trenger vi ikke for dette vet vi instinktivt.

Så har vi da en blogger som deg, som åpenbart vil prøve å si at det ikke finnes noe som er Norsk !? Hvor kommer det i så fall fra ? Det kan ikke være Europa for der er statene for forskjellige. Heller ikke fra Østen ! Ikke fra Australia for der er det europeiske innvandrere i hovedsak. Ikke fra USA heller og i Canada var det Indianerne som styrte opp til ca 1700 .

Sør Amerkia, eller Afrika kan det heller ikke være !? Skandinavia da ? ender vi til slutt opp med . det er klart siden vi har vert i union både med Danmark og Sverige, men til tross for likehetene er det mer som skiller enn som forender. Dermed står vi igjen med ....... Helt rett! det Norske.

så fikk du kanskje litt klare svar likevel ?

Ole Kristian

18.10.2011 kl.12:57

Jeg spør hva er typisk norsk, men jeg hopper ikke over verktøy for å definere hva en kultur er. Det blir litt som 2+2 =5. Jeg kom med en liten forklaring hvordan man kan definere en kultur. Hvis du mener at en kultur ikke kan defineres på denne måten er det din mening.

Jeg mener det finnes en norsk kultur, og at du kan definere alle verdens kulturer på denne måten, slik du påpeker. Min definisjon på Kultur er som jeg sier tankegodset som alle individer i en kultur har til felles. Dette kan defineres i variabler, men brunost, binders, bunad og ostehøvel som definering av hva som er norsk er avlegs. Vikingtiden kan definere den skandinaviske kulturen, men er bare en del av den norske (og den svenske/danske) kulturen.

Kansje jeg burde la være å bruke akademia for å belyse noe, og heller bare si at det å være norsk er å like melk?

Bardolux

18.10.2011 kl.13:22

Hva er typisk Norsk?

Noen av de typiske norske trekkene er at:

1)Nordmenn er uhøflige og frekke. Vi er dus med alle og legger om til å bruke fornavn lenge før det som er folkeskikk i andre land.

2)Nordmenn forventer særbehandling. Samtidig som vi gjør litt narr av nyrike russere som ikke oppfører seg helt etter våre forventninger.

3)Feite typer som må trilles rundt i trillebår, gjerne av 2 Polakker.

4)Nordmannen tror han bor i Kardemommeby og at samfunnet skal tilrettelegges som en fornøyelsespark for barn.

5)Nordmenn kan være moraliserende for alle som ikke innser at de lever i illusjonen av kardemommeby

6) Nordmenn mener Janteloven også gjelder overfor andre når vi er turister i andre land. - De skal ikke tro de er like gode som oss.

7) Nordmenn er veldig liberale overfor andres meninger så lenge meningene passer inn i KRF / kardemommeby-moralen.

8) Til tross for at vi har en av verdens dårligste sluttspillstatistikker, er vi best i Fotball, vi bare mangler gode spillere.....

Malene

18.10.2011 kl.13:58

Hva er kultur? Skal vi begynne å rive kulturen i småbiter for å finne ut hva kultur er, så er det ingen ekte kulturer ute i verden. Det vi kaller for amerikansk kultur er en sammenblanding av det europeiske utvandrerere tok med seg og blandet med afrikansk og asiatisk, og så gjort det om til at det har fått merkelapp amerikansk. Slik er det med de fleste kulturer. Til og med kinesisk er blandet sammen av mange folkeslag som har vært der i tusener av år. Slik er det med den norske kulturen også. Tusenårig influens uten i fra er spesialisert og gjort det slik at det passer vår folkelynne og væremåte.

Hvor finnes det rotekte kulturer? Mayakulturen og lignende kulturer.

Så hvorfor snakke så mye om andre kulturer og gleden av å oppleve dem på reiser når ens egen kultur skal radbrekkes og analyseres for å få merkelapp "ikke-norsk kultur"?

Det kommer av mindreverdighetskompleks og historieløshet og ingen kunnskap om hva kultur er og hvordan det skapes.

Alle eksemplene ssm nevnes av de andre hører ikke noen lands kultur om vi begynner å radbrekke kulturen på samme måte som Norge hatere og de som ikke vet hva kultur er gjør.

Ole Kristian

18.10.2011 kl.13:58

Bardolux: Jeg kan faktisk være enig i din analyse, problemet er at alle er slik, dermed er det ikke typisk norsk. Prøv igjen.

Malene

18.10.2011 kl.14:01

Tror at bloggeren ikke vet hva innvandrer kulturer er og hvordan de har oppstått og hva der er sammenblandet av.

Ole Kristian

18.10.2011 kl.14:04

Det jeg føler enkelte her forsøker er å dra det ekstremt til den ene eller den andre siden. Enten at en kultur er veldig lett å finne og beskrive, eller motsatte... at den er så kompleks og over vår fatteevne at man bare kan glemme å analysere den.

Kultur er vanskelig når mange har forskjellige ideer om hva en kultur er, og definisjonen av en kultur.

Malene

18.10.2011 kl.14:22

Kan stille det samme spørsmålet om hva er ekte fransk? Hva er ekte engelsk? Hva er ekte tysk? Hva er ekte svensk? Hva er ekte pakistansk?

Det jeg mener å si er at vi kan ikke radbrekke en kultur for så å svelle de andre hele. Pakistanks er blanding av indisk, britisk, og alle de folkeslag som har vært i de områdene og naboområdene i tusener av år. Slik er det med alle kulturer. Det som gjør kulturer unike er at de blir gjort om til et lands spesialitet etter det landets folk, lynne, natur, motgang og medgang de har hatt osv. Dette foregår over lang tid og formes om til det som blir typisk for det landet.

Jeg merker meg at de med politisk agneda hele tiden har en tendens til å radbrekke og gjennomanalyserer det norske for på den måten heise andre kulturer til topps, uten å radbrekke og gjennomanalysere dem. Det kommer enten av kunnskapsløshet, politisk agenda el. de to tingene til sammen med mindreverdighetskomleks.

Norge som har vært bebodd i tusener av år har selvsagt noe som ere spesielt som er for folket her på samme måte som alle andre land har det.

Ole Kristian

18.10.2011 kl.14:30

Malene: Jeg tror vi er ganske enige, men det som er er jo at kulturer har blitt radbrekket allerede. Det er en nederlender som har analysert mange kulturer og funnet 5 faktorer de er analysert etter. Han heter Hofstede, og disse analysene er gjordt over flere tiår.

Det definerer ikke hva som er typisk, men det gir en sterk pekepinne på at bl.a. land som har hatt klasseskille, da spesielt føydal lignende system, er mindre egalitære enn samfunn som ikke har hatt et slik skille. Man kan se forskjeller innen europa, men de er størst mellom verdensdelene.

Dette er bare en faktor, men dette er et god analyseverktøy for finne umaterielle kulturelle faktorerer.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.14:47

Malene:Vet du? Eller liker du bare ikke at man stiller ubehagelige spørsmål?

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.14:50

met:Det er litt søt når du spiller fornærmet

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.14:57

Gunnar:Er selvstedigheten truet? Hvordan da? Å sammenligner du meg med Rinnan og Quisling? Uansett at dette innlegget skulle skape så bye baluba fra folk som er mer intresert i å skyte fra hoften enn å forstå essensen i det hadde jeg ikke ventet. men det virker at jeg har truffet et rett punkt, så dette blir nok ikke mitt siste innlegg.

Silje

18.10.2011 kl.15:40

Jeg er utlending og norsk. Er både født og oppvokst i Norge, og skjønner godt hva innlegget ditt handler om. Jeg bruker hijab og praktiserer Islam utifra slik jeg (med mine "norske verdier") tolker religionen. Jeg er inneforstått med at min klesstil og arabiske trekk bidrar til at forventningene til min væremåte skal være annerledes enn nordmenn flest, derfor blir nordmenn som tør å bli kjent med meg overrasket da de oppdager at jeg på flere punkter er "mer norsk" enn de selv. Jeg setter pris på norsk natur, og tilbringer ofte mine fridager i skog, ute med fiskebåt, eller på fjellet med ransel og kakao. Jeg nærmest elsker norsk litteratur, og kunne ikke ropt høyere for at nynorsk skal bli MER relevant både i skolen og media. Jeg legger stor vekt på norsk historie, og interesserer meg spesielt for lokale bygdehistorier. Jeg føler en sterk nasjonalfølelse, og blir rørt til tårer av nasjonalsangen. Norge er virkelig et land jeg elsker. Med dette er det rart å bli sett på som en fremmed. Hodeplagget jeg bærer blir latterliggjort, men for min (biologisk norske) oldemor var det en selvfølge at kvinner skulle bære skaut. Kjønnsrollene som mange muslimer (og andre) velger å opprettholde blir i dagens Norge sett på som undertrykkelse, men for bare noen titalls år tilbake var nettopp denne måten å fordele arbeid på den mest naturlige her til lands. Lista over slike dobbeltmoraler er lang. For meg virker det ikke som det er "det typisk norske" som skal ivaretas, men "det moderniserte norske", for jeg har aldri vært en trussel mot noe av det som, i seriøstitet, har blitt definert som "typisk norsk". Det har flere ganger blitt nevnt at det er typisk norsk å være fri. Om det er så, ser jeg ikke poenget med diskusjonen i det hele tatt, gi innvandrere, og andre- og tredjegenerasjons innvandrere frihet til å være norsk på den måten de oppfatter å være norsk. Så lenge etniske nordmenn selv hater å gå på ski, ikke ser poenget i å lære nynorsk og at på til er imot Grunnloven (for eksempel ved å nekte en medborger å utøve sin religion) blir det for dumt å sitte og taste inn sinte kommentarer om hvordan "svartingene" utvanner "det norske".

Jeg koker søren meg brunosten min sjøl, gjør du?

Malene

18.10.2011 kl.16:17

Trond Wathne Tveiten: Ser ikke på noe som ubehagelig, men ser tydelig at du og noen annen forsøker så godt dere kan å underkjenne den norske følelsen som nordmenn har like stor rett til å kjenne, føle og se som folk fra andre land og kulturer.

Selv er jeg multikulturell på mange måter, men ikke muslim. Jeg ser tydelig at mange nordmenn som sier at likestilling og menneskeverd står øverst og bruker det som argument når de er i mot og kjempet mot religion (kristendommen og jødedommen) er totalt ukritiske når det gjelder islam.

Da jeg er flerkulturell så vet jeg at de kulturer jeg har med meg som min fofedre hadde er like lite ekte kulturer som norske. I Asia og Sør-Amerika har de sterke grupper vunnet fram for flere tusener av år siden og på den måten har gjort at alle de folkeslag og kulturer som fantes er blitt innlemmet i hoved og gjort om til det vesten kjenner dem som. Og nordmenn som deg snakker så fint om kulturer og rakker ned på det norske uten å vite hva opprinnelses kultur egentlig er, og tror at det bare er nordmenn som ikke har en ekte kultur. Tipper du er en av de som ferierer og kommer hjem til Norge og forteller om hvor flotte kulturer du har opplevd uten å sette spørsmålstegn ved om de kulturer du har opplevbd er så ekte for det landet el. om det er en 1000 årig historie bak.

Som en med multikulturelle aner ser jeg tydelig hvordan samme influenser i Europa har blitt typisk britisk, typisk fransk, typisk tysk, typisk svensk og typisk norsk. Samme påvirkninger uten i fra er forskjellig fra land til land. Det jeg opplevde i India, Chile er det samme jeg har opplevd i Frankrike og Norge, bare med en egen vri som er typisk for de landene.

Malene

18.10.2011 kl.16:30

Og jeg skjønner ikke det behovet andre innvcandrere har av å radbrekke de norske for å fremheve sin egen. Det er like mye nasjonalististisk som nordmenn blir beskyldt for å være av innvandrere og de med politisk agenda. Hvorfor skal innvandrere ha lov å fremelske sin kultur og kreve på bli respektert for det uten å bli kalt for nasjonalister, mens nordmenn ikke kan det? Straks nordmenn snakker om sin kultur så kommer det hersketeknikker mot dem som nazier og hva er typisk norsk?

Der mine forfedre kom fra lærte vi respekt for andre og hva deres kultur har blitt til. Jeg lærte også at respketen for individet står over alle religioner da religioner kan være undertrykkende for individer og er gruppebasert. Kultur er ikke noe som bestemte grupper i verden har eienskap til, mens andre skal bli radbrekket.

Når det gjelder det vi kan si er typisk norsk finner vi det ikke i byer og tettbygde strøk, men i distrikter og innland. Og kan vedde på at de fleste som er så opptatte av å radbrekke det norske ikke bor i de områder.

Bardolux

18.10.2011 kl.17:37

Betyr ordet Integrering at vi ønsker å endre de som kommer til Norge til å passe inn i det vi kaller "det Norske systemet"? Ønsker vi med dette å forsøke å unngå kulturellt mangfold og helst "lage Nordmenn" av alle som flytter til landet? Får man ett mindre fargerikt samfunn av denne politikken? Trekker man definisjonen langt er kanskje dette også rasistisk holdning, ettersom den mellom linjene sier at "vi ønsker bare Nordmenn" i Norge ???

Satt litt på spissen, skal vel allikevel vi som allerede bor i Norge ha en viss rett til å si at dette er systemet som gjelder her - de som ønsker å flytte hit må akseptere det, ellers kan de flytte et annet sted.

Hva som er norsk kultur er jo litt avhengig av øyet som ser, men Lutefisk, skigåing, Edward Griegs dovregubbens hall og Ibsens Per Gynt kommer man kanskje ikke utenom. Det at man finner likhetstrekk i andre land eller at noe er innført på et tidligere eller senere tdispunkt gjør ikke at noe ikke kan defineres som Norsk Kultur - Her snakker vi ikke om opphavsrett... Allemannsretten er ikke særnorsk, men en del av vår kultur som mange av oss ikke kunne tenke seg å være foruten.

Malene

18.10.2011 kl.18:20

Kan spørre om du vil være nordmann om du flytter til, Pakistan, Frankrike, USA el. Egypt?

Om det flytter mange nok nordmenn og andre vestlige til Pakistan, skal de da forandre det pakistanske?

Svarene der er også svarene for Norge.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.18:42

Malene:Hva har egentlig dette med saken å gjøre? Utrolig at man ikke kan ha en debatt uten at Islam og Pakistan dukker opp.

Malene

18.10.2011 kl.18:47

Kan ta før oss meierismør og ost. Det finnes i alle land. Noen kan reise til Ungarn og si at der smakte de en ost som er typisk Ungarn, men sannheten er at den osten og smøret finnes overalt i bondekulturen. Forskjellen er hvordan det er laget og hva som er inni av ingrediensene og det gjør akkurat den osten og smøret spesielt for det landet og den kulturen.

Og i Norge har vi våre egne oster og smør. Spør du turister hva de forbinder med det typisk norsk, så kommer svarene som perler på en snor. De har ikke problemer med å definere hva som er typisk norsk da de vet at kultur er noe som blir gjort om til det som er spesielt for akkurat det landet, selv om det finnes varianter i andre land. Det at mange nordmenn som kommer fra store byer ikke ser kulturen er fordi de etter sin streben etter å ligne på innvandrere ikke ser skogen for bare trær.

I Norge er kulturen mer ekte enn i land som har hatt store roller i verdenshistorien da i slike land har kulturer infiltrert hverandre i flere årtusen. Norge har vært isolert lenge som et fattig land der det bodde folk bak hver en busk, hvert nes, hver odde, hvert fjell, skog og berg. Derfor er det store forskjeller på gradisjoner fra en kommune til en annen.

Dessuten så tar mange forgitt at kulturer kommer til Norge, det har nå vært motsatt også. Det er bare de med mindreverdighetskompleks som ikke klarer å se det.

Malene

18.10.2011 kl.18:50

Trond Wathne Tveiten: det dukker opp som et eksempel da det er en av de største innvandrergrupper i Norge.

Klart det har mye å si hva nordmenn som deg gjør når dere flytter til annet land og får familie der.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.18:51

Malene:Nå kommer ikke størsteparten av dagens innvandring fra Pakistan, så det du sier holder ikke. 2 og tredje generasjon kan heller ikke betegnes som innvandere siden de er født i landet.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.18:57

Malene:I Norge er kulturen mer ekte enn i land som har hatt store roller i verdenshistorien da i slike land har kulturer infiltrert hverandre i flere årtusen? Hva tror du Norge har levd av i alle år? Handel med utlandet og bland annet stor sjøfart. Norges kultur har sterke preg av andre kulturer.

infiltrert? tror du folk som flytter til Norge har en misjon og en strategi for å bryte ned landet og gjøre til deres egent?

Jeg skal ikke gang begi meg inn på debatten om hvem som har mindreverdighetskomplekser her.

Malene

18.10.2011 kl.19:54

Her må du ikke gjennomanalyse ord. Infiltrert her betyr ikke som i spionromaner.

Mine røtter er norske, franske, tyske og italienske og har sterk identitet i motsetning til nordmenn som deg. Men har opplevd nordmenn i distriktene som har sterk identitet samt at de forstår andre kulturer og tradisjoner. Og det forundrer meg at spesielt i Oslo området så ser ikke nordmenn at det finnes egen kultur i Norge som har røtter fra gamle bondesamfunnet. Og Norge var et land i ytterkanten av Europa og ble aldri preget av føydalisme i samme utstrekning, som i det sentrale Europa. En av grunnene for dette var at bøndene i hovedtrekk var rettslig frie og at rundt 40 prosent av norsk dyrkbar mark var eid av bøndene selv ved utgangen av middelalderen. Det føydale systemet med hvem som eide jordområdene fikk aldri slått igjennom i Norge.

Norge har vært et fattig samfunn der folk bodde bak hver en stein, isolert med fjell og fjorder. De var så isolerte at hver dialekt ble unik. Tror du virkelig at folk som bodde helt isolert i flere hundre og tusen år var så dumme at de satt og tvinnet tommeltotter og frøs og sveltet mens de ventet på at noen kloke uten i fra kom med ost, smør, pølser, mat, saft og alt det som lages i ett primært samfunn? Selvsagt ikke, de fant på alt selv av det de hadde for hånd i naturen rundt dem. Det som de laget var laget av det de hadde her i Norge og er nå absolutt ekte norsk. Reiser man med åpne øyne rundt i landet så ser man at kulturen er levende. Der gjelder alt fra mat, klær, håndverk til kunst.

For å væe blind for slike ting så må en være født i en storby og være meget fordomsfulle mot sine egne.

Malene

18.10.2011 kl.19:56

Bondesamfunnet hadde folkedrakter som var spesielle for det området. Det kalles også ekte og egen kultur.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.20:20

Malene:Hvor tar du å henter tingende din ei fra? jeg har aldri sagt at det ikke finnes noe kultur i Norge, hele poenget med innlegget mitt var å gjøre selvgode nordmenn som vifter med grunnloven i hendende at de av og til bør roe seg ned litt fordi alt de hevder er Norskt ikke er så unikt som de tror. Å plutselig for jeg en leksjon i føydalisme? Ok siden du vil inn på det sporet. norske bønder var luttfattige så friheten du snakker om er faktisk ikke så reel. En øvreklasse som i stor grad med bestod av Danske embedsmenn satt med de store verdiene.Uansett så har ingenting av dette med innlegget mitt å gjøre.

Jeg kunne sikkert snakke mye om norges historie siden jeg faktisk har studert historie, men problemet er at du vrir innlegget mitt inn i en helt annen debatt enn det som var hensikten. Når jeg påpeker dette for deg så du ikke ut til å tåle det.

Jeg spurte et meget åpent spørsmål om hva som gjør oss norske. det stilte jeg fordi vi oppererer med flåsete bergrep som 3 og 4 generasjons innvandere. Fordi man forsøker å standarisere nordmenn sin norskhet i hvorvidt de ber til en annen gud eller har enn annen hudfarge og etternavn. De samme personene som lager disse rangstigende og gjør seg til bedre nordmenn enn alle andre mens de selv sitter med sin kebab og spiser råe japanske fiskeretter til lunsj. Går vi 50 år tilbake så opptrede blenda hvite nordmenn seg helt anderledes. Jeg kunne holdt på med denne reglen enda lenger, men du ser ikke ut til å forstå eller rettere sagt du ønsker ikke å forstå det.

Å når enkelte i tillegg klarer å gjøre dette om til en debatt hvorvidt jeg ønsker å la Islam overta landet så har jeg min fulle rett til å kalle dem en gjeng idioter.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.20:22

Malene: Nei sier du det, det viste jeg jammen ikke. Jeg trodde man hadde importert dem fra Thailand siden tidenes morgen.

Malene

18.10.2011 kl.21:17

Trond Wathne Tveiten: Jeg tror at nordmenn har like mye rett til å vifte med sin norskhet som innavndrere gjør med sin kultur. Så hvorfor skal nordmenn plasseres i den skuffen du snakker om og ikke innvandrere.

Jeg skriver det jeg skriver fordi du argumenterer for fordomsfult du mener bare nordmenn er. Du lukker øynene igjen for at innvandrere vifter like mye med sin kultur og tradisjoner og later som de er så mye bedre. Og er det ikke rasistisk å nekte en en muslim å gifte seg med en etni9sk norsk? Er det ikke rasistisk å hente ektefelle fra sitt hjemeland for på den måten å foirtsatt holde sin kultur ren? Hadde nordmenn med vitende og vilje giftet seg bare med hvite nordmenn så hadde det blitt kalt for apartheid.

Flytter du og din samboer (om du har en) til Pakistan el. Somalia og får barn som er født der og selv får statsborgeskap i det landet definerer du deg som pakistansk el. somalisk?

Det virker som du sitter selv på din høye hest og rakker ned på de du mener sitter og spiser sushi og annen utenlandsk mat. De som gjør det er mer åpne enn de som ikke vil spise mat av svin som nordmenn spiser da det er skittent.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.21:25

Malene:De kan gjerne vifte med sin norskhet, men hvorfor skal de gradere mennesker som bor i dette landet, jobber i dette landet og er født i dette landet som annerangs borgere fordi de har en annen hudfarge og religion. hvorfor skal porsoner havne bakerst i arbeidskøen bare fordi de har en navn som lyder fremmedkulturelt, mens familien har bodd her i flere generasjoner? Hvorfor skal denne gjengen pateiske nasjonalister få ta eiergrep og monopol på hva det er å være norsk?

når du klarer å gjøre slike spørsmål om til at jeg er fordomsfull så virker det mer for at du sitter inne med en slags form for frykt som gjør det lettere å komme med beskyldninger mot meg. denne debatten dreide seg aldri om Isllam så hvorfor du kommer trekkende hele tiden er for meg uvist. Å nei, selvfølgelig. Liker man ikke debatten og grunnlaget for den så er jo Islam det ultimate argumentet.

Siste avsnitt så legger du deg på et så lavmål at jeg ikke gidder å kommentere det. Snakk om å vri om ord til noe helt annet.

Malene

18.10.2011 kl.22:25

Nå blander du islam om i dette. Når jeg nevner Pakistan og Somalia er det fordi det er de innvandrer som står lengst borte i fra vår kultur. Irakere og iranere står til og med nærmere.

Du tør ikke svare på apartheid som mange av disse ikke-vestlige innvandrer selv driver med. Skal du kritisere og være rettferdig så må du ta alle for deg som er sånn, og ikke bare norske.

Jeg var sammen med en pakistaner engang og alt var greit så lenge han hadde fortalt foreldrene sine om at jeg var av fransk tunisisk opprinnelse. Han fortalte meg at han ikke kan gifte seg med hvilken som helst selv om det er muslim. Somaliere feks. ble sett på som late og udugelige og for svarte. Da jeg kom på besøk dit var hele slekten samlet og de spurte meg ut. Jeg svarte som det er at jeg er norsk med tysk, fransk tunisisk og italiensk opprinnelse på den ene siden. De hadde trodd jeg var muslim da de hørte at jeg var fransk tunisisk og da de hørte at det var kristen tunisisk ble jeg annenrangs der og da. Presset derfra gjorde at vårt gryende forhold endte ganske fort.

Mine fransk tunisiske forfedre hadde fritt giftet seg med italienere og tyskere så jeg hadde ikke tenkt at det å finne en muslim var feil før jeg møtte disse pakistanske slektene hans. Fikk hvite at det mer regel enn unntak at det er slik.

Så ikke kom til meg og fortell om hvor blendahvite nordmenn er. Det er greit å stå på utsiden som en idealistisk tilskuer og kritisere nordmenn når du selv ikke er inne i et lukket samfunn, der nordmenn blir engler i forhold.

Trond Wathne Tveiten

18.10.2011 kl.23:02

Malene:Vel skal være ærlig, når du er så desperat at du må ty til slike latterlige utsagn om meg som du gjør i siste avsnitt så fortjener du ikke lenger min oppmerksomhet. Når du ikke engang gidder å lese skikkelig hva jeg faktisk skriver så er dette bare bortkastet tid.

Cecilie Linn

19.10.2011 kl.00:02

og ved å svare slik på min kommentar så bekreftet du det jeg skrev!

når du selv er den som nevner muslim/islam i ett innlegg så er det du som har brakt det opp. UANSETT om det du sier er at du er lei av snakket om det!

og om du har en blogg der du ytrer slike meninger så må du da for i all verden forvente at i hvertfall noen folk er uenig med deg noen ganger...eller?

og er det rart at jeg sier du virker som en kverulant når jeg forteller om den gangen jeg uttaller at jeg synes det er galt at BARN må bruke hijab og du har til svar:

''Jeg er ohgså lei av de som hele tiden herjer rundt på nettet og sutrer over at de må gjøre det anonymt fordi de får så mange trusler. Buhu. De fleste av dem bruker så grove ord og de verken tør eller ønsker å delta i debatter på en skikkelig måte. Jeg mener det jeg mener.. Hvorvidt du liker det eller ikke driter jeg i, jeg står ihvertfall for den jeg er.''

jeg brukte ikke grove ord i min kommentar...

for å si det tydeligere; jeg ble terrorisert av mange forskjellige fremmede muslimer fordi jeg ikke synes det er rett at barn, fra rundt om 4 års alderen og oppover, blir påtvunget et plagg som gjør dem mye mer utsatt for plaging fra både jevnaldrende og eldre!! jeg har diskutert ekstremt mange ting under mitt fulle navn, og gjør det enda noen steder, både abort, andre religioner enn islam, vold, ++++ men det er bare når jeg kommenterer ang barn med hijab, UTEN GROVE ORD MEN MED ET ØNSKE OM Å VÆRE MED I EN DEBATT, at jeg bli trakkasert... ser du da ikke at det er et behov for at man for egen sikkerhet og psykiske helse faktisk ofte må være anonym om man skal si noe som helst som kan sees i sammenheng med islam/muslimer?

men bare sitt der med dine tåpelige hersketeknikker, for du er faktisk akkurat slik som de du angriper i både blogginnlegget ditt og div kommentarer under... håper virkelig du innser det, men videre utover dette så bryr jeg meg ikke. kjenner deg ikke og har ikke tenkt å bruke mer energi på en som ser Norge og seg selv med lukkede øyner!

og igjen da din fantastiske avslutning

''Men det som irriterer meg mest er folk som ikke leser innleget og ikke gidder å lytte når jeg faktisk sier hva som er meningen med det.''

og tror du ikke det er irriterende for folk å gidde å kommentere på innlegget dit bare for å se at du ikke klarer å lytte til hva de sier? vet ikke hva du hadde lyst å lese når du leste mitt innlegg, men du leste det visst like dårlig som du skriver. så lykke til med å bli politiker, bare glad du ikke blir det her jeg bor!

Trond Wathne Tveiten

19.10.2011 kl.01:16

Cecilie Linn:Nope, jeg nevner fordi det har blitt tatt opp i tråden når det ikke hadde noe der å gjøre. Jeg kunne velge å overse det eller kommentere at det ikke hadde noe der å gjøre. jeg valgte sistnevnte.

Jeg forventer at noen er uenig med meg, men jeg godtar ikke hva som helst. Når man kommenterer så må man regne med å få svar på tiltale, ellers kan du strengt tatt bare la være.

Du fikk et slikt svar på hijab av den enkle grunnen at dette ikke er en Islam debatt og at det ikke hadde noe med saken å gjøre. At du ser et innlegg som sier noe om norsk kultur så er det ikke automatisk innvitasjon til en debatt om muslimer. er det fryktelig vanskelig å forstå? Jeg tviler på at du har lest innlegget, men kun sett på overskriften og et par av kommentarene. Jeg er drittlei av den trollingen på nettet av debbatanter som holder på på den måten.

Troll gjerne i vei, men ikke her. Hvor mange ganger må høre lidende historier om folk som får stygge telefoner fra muslimer så de har nødt til være anonyme.

Jeg lytter til hva folk sier og jeg kommenterer tilbake. Følere ganger må jeg påpekke hva slag debatt dette er noe du tydligvis ikke skjønner.

Ole Kristian

19.10.2011 kl.09:03

Trond Wathne Tveiten: Det virker som du egentlig har gjordt deg opp en mening, og ikke er interesert i å bli motsagt. Du svarer ikke på spørsmålene, og er for det meste nedlatende. Det er riktig at du originalt ikke snakket spesielt om muslimer, men de ble en del av diskusjonen, da må man ta det til etterrettning og ikke bare blankt avvise det som sprøyt.

Trond Wathne Tveiten

19.10.2011 kl.14:51

Ole Kristian:Jeg har ikke noe imot å bli motsagt, men man kan ikke vente at jeg er enig med kommentarane. For det andre burde jeg forlange at folk leser innlegget og tar tak i det når de kommenterer. for det tredje så sa jeg fra første gang Islam kom i debatten at dette ikke var en Islam debatt. Allikevel må jeg lytte til argumenter som at Muslimer vil overta dette landet. Når jeg må forklare det for tredje gang så sier jeg i fra. Kall det gjerne nedlatende, jeg kaller det bare å si ifra.

Malene

19.10.2011 kl.17:01

Du skjuler deg bak diskusjon om norsk kultur, men hele innlegget ditt bygger opp mot det som opptar deg og det er muslimer som du har gjort til offer. Når du skriver om muslimer så har du åpnet opp for at det taes med.

Kanskje du så programmet Skavlan der en kvinnelig muslim snakket om at muslimer blir gjort om til ofre som om de ikke er intelligente og ikke kan forsvare seg. Det fant hun seg ikke i det, Hun sa at folk må fornærme muslimer som de gjør med andre hele tiden uten at det blir ropt ut om rasisme og respekt.

Når jeg nevner pakistanere og somaliere så er det ikke fordi de er muslimer, men fordi de har en kultur som er lengst borte fra det vi har.

Har du samme omsorg for jødiske barn som blir trakassert ved Oslo skoler? Hva med samer som jeg antar du ikke kaller for norske?

Det visste seg at ved siste valg kom det mange innvandrere inn i Oslo kommune, alle er muslimer har jeg undersøkt. Mener du at det viser befolkningen. Hva med andre innvandrere og hvor er den samiske befolkningen og jøder? Hvor er representanter for sigøynere? Alle disse har flere års botis i Oslo enn de som er inne nå?

Du snakker om tex-mex og sushi og at innvandrere som kommer hit er norske etter en tid. Men her begår du som mange av dine like en stor feil. Du gjør folk til norske, men ikke maten de tar med seg. Der graderer du det til etnisitet.

Tenker du på tex-mex, italeiensk, kinesisk og japansk når du sitter og spiser i England, USA, Frankrike el. Sverige? Jeg kan tenke meg at du da sier om hvor god mat de landene har og da graderer du det ikke og ikke deler det opp i etnisitet. Men i Norge så deler du maten i etnisitet og får det til å bli dem og oss.

Hva kaller du am. som er etterkommere av nordmenn?

Har opplevd at de som skal norskeliggjøre innvandrere kjapt kaller selv norske etterkommere for norskamerikanere selv om det er deres oldeforeldre og tippoldeforeldre som flyttet til USA.

Sånne som deg bruker ofte USA so et godt eksempeel på god intergrering. Men der kaller itaienske etterkommere seg for italienere og er stolte av det. Franske etterkommere kaller seg for cujon for å distansere seg fra de andre. Latinamerikanere kaller seg for hispanic og latinos og kinesere seg for kinesere. Merkelig i og med at du er en av de som kaller alle for norske, istedet for å la disse innvandrere få ha sin rett å kalle seg det de vil og være stolte av det.

Foreslår at du reiser på studietur til Sverigee og ser om hvor flinke svenskene er til å gjøre innvandrernes mat om til deres med svensk vri. Der heter det våres mat da innvandrere har blitt svenske. Og de er ikke så lite konsekvente som du later til å være i denne diskusjonen.

Og du har ennå ikke svart på mine spørsmål. De er relevante i forhold til ditt syn.

Trond Wathne Tveiten

19.10.2011 kl.17:10

Malene:Jeg har ikke engang snakket om muslimer så hvordan jeg kan gjøre dem til offer er en logikk som kun eksiterer i ditt egent hode.

Jeg kjemper imot enhver form for diskriminering enten den gjelder jøder eller samer. Hav er det du egentlig snakker om? Hvor henter du konklusjonene dine ifra?

I ditt tilfelle tar du tak i noe som ikke eksisterer å forventer at jeg skal forsvare meg mot utsagn som kun foregår i ditt egent hode. Slik trolling går jeg ikke på.

Rose

20.10.2011 kl.21:54

Hva er indisk kultur? Hva vil det si å være indisk? Kan en nordmann som flytter til India bli like indisk som en innfødt? Hva med barna hans? La oss si at en nordmann flytter med sin norske kone til India. De får to barn. Barna er født i India og har bodd der hele livet. Er de indiske? Like indiske som nabojenta Devi?

Her vil nok de fleste svare nei. Både nordmannen, kona hans OG ungene hans er fortsatt nordmenn (og hvite). De har en annen hudfarge og tilhører en annen kultur og et annet mormål. De kan aldri bli indiske, selv ikke ungene, som har bodd der hele livet.

Hvorfor er det helt annerledes for alle og enhver fra den tredje verden som klarer å spa opp nok penger til å betale en menneskesmugler for å komme hit? Om du bare klarer å komme deg til Norge, så er du norsk, selv om du verken har kulturell eller etnisk tilhørighet her. Hvorfor er det slik at alle folkegrupper har krav på sitt eget land/territorium, hvor de skal få ha sin kultur og etniske særtrekk i fred (stadfestet av FN), bortsett fra hvite?

Et eksempel: Når tibetanerne krever et eget land hvor de skal få ha full selvråderett og kunne få utøve sin egen kultur i fred, støtter alle slags velmenende mennesker dem og sier at SELVFØLGELIG skal de ha det. Men når sveitserne hevder sin rett til å bestemme hva som skal bygges i deres eget land og hva slags klesplagg som skal være forbudt basert på at de slett ikke passer inn i den sveitsiske kulturen, da blir de stemplet av de samme tidligere så velmenende menneskene som rasister, fascister og islamofober. Hva er det som har forandret seg? Først og fremst har sveitserne en annen hudfarge enn tibetanerne, og de er en del av den vestlige kultursfære.

Men om man prøver å påpeke dette åpenbare hykleriet, kommer folk som Trond sprettende med talen om at "det ikke finnes noe slikt som sveitsisk kultur".

Det samme gjelder for Norge og norsk kultur. Om man definerer norsk kultur, får man til svar at ingenting av dette er norskt. Dersom man er frekk nok til å forsvare den, blir man stemplet som dum, uvitende, og kanskje også rasist.

Trond Wathne Tveiten

21.10.2011 kl.21:03

Rose: det er like morsomt hver gang folk ikke leser hva jeg skriver,men svarer på det de ønsker jeg hadde skrevet. Jeg har aldri sagt at det ikke finnes noe norsk kultur, så det utsagnet er bare noe som er konstruert inne i ditt egent hode.

Syntes du er riktig at folk skal bli disrkriminert og behandlet som annenrangs borge fordi de ikke tilhører den statsbærende religionen i dette landet og fordi de har en annen hudfarge. En av mine beste venner er adoptert fra Guatamala er ikke han en like god nordmann som resten av oss.

Artig du snakker om Tibet siden mye av deres kamp dreier seg om å kunne få beholde sin egen kultur som Kinesiske myndigheter forsøker å utrydde. jeg kan ikke huske at neon av her blir truet av myndighetene til å ikke utdøve våre norske vaner eller hva?

Spe gjerne på med dritt om mennesker som benytter seg av menneskesmuglere. Men tenk deg hvis du selv måtte flykte og hadde hatt penger; Ville ikke ikke du benyttet deg av den muligheten?

Rose

23.10.2011 kl.13:54

Jeg har faktisk lest alt du skrev. Både blogginnlegget og alle kommentarene. Trond benytter seg av en velkjent og velprøvd hersketeknikk blant multikulturalister og relativister, hvor de først klart og tydelig tar avstand fra at noe kan kalles norsk ("bunad kommer fra kontinentet, grunnloven fra Frankrike" etc.), for så, når han får spørsmål i retur, å benekte for at han noen gang sa noe slikt, selv om det står der svart på hvitt. Gjennom helt enkelt å benekte fakta håper han at folk skal få nok og forsvinne, og han vil stå igjen som "seierherre".

For Trond benekter at det finnes en norsk kultur. Mange av kommentarene her har forsøkt å gi ham en definisjon, men han bare avviser dem, så jeg ser egentlig ikke helt poenget med å prøve. AndyAce83 ga en ganske grei definisjon på mye av det norsk kultur består i, men Trond bare avfeide det, i typisk dekonstruerende ånd. Og jeg må si meg enig med AndyAce83 at du åpenbart har latt deg forføre av Hylland Eriksen.

Når det kommer til spørsmålene dine: Jeg mener vi ikke har ansvar for eller plikt til å ta imot noen fra andre land i utgangspunktet. Vi har i hvert fall ikke noe ansvar for at de skal føle seg som hjemme. Men du kjenner jo en person som er adoptert/er innvandrer, som de fleste andre PKere, så da er jo du en ekspert på dette området...

"Artig du snakker om Tibet siden mye av deres kamp dreier seg om å kunne få beholde sin egen kultur som Kinesiske myndigheter forsøker å utrydde."

Hva er tibetisk kultur? Kan du definere det? Og om den finnes, hva gjør den så unik? Er den bedre enn kinesisk kultur? Hvorfor er det så ille om den blir fullstendig overendt av kinesisk kultur? Husk, dette er din filosofi, ikke min.

"jeg kan ikke huske at neon av her blir truet av myndighetene til å ikke utdøve våre norske vaner eller hva?"

Det er ikke snakk om trusler eller en bevisst politikk her i Norge, men en gradvis fortrenging av norsk kultur (og etnisk norske). Kroneksemplet på dette er Groruddalen. Hørt om den? Her snakker barna gebrokkent norsk eller ingen norsk når de begynner på skolen, tradisjonelle norske skikker som juleavslutning (og alt som har med julen å gjøre) blir tonet ned på skolene, og som et resultat av dette flytter de etnisk norkse familiene, fordi barna deres begynner å snakke gebrokkent og er kulturelt forvirrede.

"Men tenk deg hvis du selv måtte flykte og hadde hatt penger; Ville ikke ikke du benyttet deg av den muligheten?"

De som har penger er ikke flyktninger. De er lykkejegere på jakt etter et bedre materielt liv. Det er ikke vanskelig å forstå at de ønsker seg det, men de utnytter en institusjon som ble opprettet for å redde mennesker i livsfare. Disse snylterne som betaler menneskesmuglere er råtne egg, for å si det kort og brutalt. De eier ikke moral.

Trond Wathne Tveiten

23.10.2011 kl.15:37

Rose:

Det kan hende at du har lest det, men forstått det har du på ingen som helst måte. Jeg har aldri benektet at det finnes noe som heter norsk kultur, men jeg kan forstå hvorfor du ønsker å hevde annerledes. Bland såkalte nasjonalister er det stort sett vanlig å missforstå og kalle alle for multikulturalister og relativister så lenge ting ikke følger deres egne sære logikk.

Jeg elsker hver eneste gang folk nevner Hylland Eriksen. Finner man ikke et godt argument så si at vedkommende har blitt forført av Hylland Eriksen. Hadde du fulgt med så hadde du fått med deg at jeg sa at det fantes ulike måter å være norsk på og dermed si at en fast mal for alle ikke alltid stemmer, men det er ikke godt nok for deg. Bare sier jeg at personer med annen hudfarge og religion ikke skal bli oppfattet som annenrangs borgere så kommer argumenter som du har blitt forført av Hylland Eriksen.

At du vil stenge grensene er jo typisk nasjonalistisk standpunk, men er ikke pk begrepet litt vel utbrukt nå? Pk ditt og PK datt virker som å være kronargumentet for personer som deg som ikke har svar o på vanskelige spørsmål, men kun dritt å slenge til alle som er uenige med deg.

År vi er tilbake på Tibet så må jeg atter en gang si at jeg har aldri hevdet at det ikke finnes noe norsk kultur. Men dette passer ikke inn i dine argumenter så vet jo godt hvorfor du vil hevde annerledes. En gammel hersketeknikk som stadig vekk brukes av nasjonalister.

Fortrengning av norsk kultur? Hva er det som blir fortrengt? I Grorud dalen kunne man gjort en bedre jobb, men norske kultur lever i beste velgående. At man overtid importerer enkelte andre vaner er ikke uvanlig for noen land som er åpne, selvfølgelig unntatt Nord-Korea.

Så fordi man har penger så er man ikke flyktninger? Det var en ny definisjon som du ser ut til å ha laget helt på egen hånd. Å kalle mennesker som bruker sine siste kommer på flykte til frihet for snyltere forteller jo hvilke kynisk og umenneskelig menneskesyn du har.

Rose

23.10.2011 kl.16:22

Jo, Trond, du benekter at det finnes noe slikt som norsk kultur. Hver gang noen her har forsøkt å definere det, har du bare kommet med "bunad/geitost/flagget/grunnloven etc. ikke er spesifikt norskt, men finnes også i USA/England/Frankrike". Som en annen over her skriver så radbrekker du ikke bare norsk kultur, men all kultur, og slik som du argumenterer, om man strekker det langt nok, kan si at det ikke finnes noe slikt som kultur i det hele tatt. Å kalle deg en relativist er helt på sin plass, for både i blogginnlegget ditt og i kommentarene dine relativiserer du norsk kultur (og all annen kultur). Du definerer deg også helt klart innenfor multikulturalismen, når du sitter og skryter av at du har svenske møbler, spiser taco og hører på italiensk musikk. Multikulturalister ser nemlig slike ulike kulturuttrykk som ingenting annet enn staffasje, som en bruk-og-kast-vare, at i dag spiser vi sushi, i morgen falaffel. I dag kjøper vi et persisk teppe, som vi kaster ut igjen i morgen fordi det ikke matchet det mexicanske stuebordet.

Jeg sier du er forført av Hylland Eriksen fordi du høres akkurat ut som ham. At du har trukket mye inspirasjon fra ham er det liten tvil om.

Jeg brukte uttrykket PK fordi DU, Trond, skriver i innlegget ditt at det er en hedersbetegnelse. Når du bruker nasjonalist som et sjellsord, kan jeg bruke PK som et sjellsord. Men det var du som la til rette for det.

Og Trond har åpenbart aldri vært i Groruddalen. Kun en som befinner seg på trygg avstand fra problemene kan avfeie og relativisere dem slik. Den norske kulturen lever IKKE i beste velgående, den forsvinner raskt, og Groruddalen er snart en getto. Det er ikke snakk om å "importere enkelte andre vaner", i Groruddalen blir kulturene regelrett byttet ut. Men her gjør du som du har gjort med de andre som har fortalt om erfaringer med det multikulturelle paradiset, og latterliggjør og feier vekk alt som ikke stemmer overens med din verdensanskuelse. Du befinner deg jo langt unna Groruddalen, så hvorfor skulle du bry deg?

"Kynisk" og "umenneskelig" er ord som alltid dukker opp når spørsmålet om hvorfor det akkurat er VI som har ansvaret for å ta til oss overskuddet fra den tredje verden. Dette viser at du ikke har noen konstruktive argumenter.

Og forresten: Hvorfor har du ikke svart på det første avsnittet mitt i den første posten min?

Trond Wathne Tveiten

23.10.2011 kl.16:42

Rose:

Gi med definisjonen på multikultarisme? Vet du at Norge har i hele sin historie hentet utrykk utenfra og vil fortsatt gjøre det i fremtiden selv om vi sperrer grensene eller forbyr alt som heter fremmedkulturelt Du skriver at jeg er forført av Hylland Eriksen fordi du ikke klarer og argumenter som en oppegående voksen menneske. Nasjonalist er faktisk et ord, pk er et konturert ord av nasjonalsuiter og innvandringsmotstandere som ikke klarer å finne på argumenter. Før brukte man kommunist heftig, men det ble for kjedelig i lengden så vips så var PK begrepet funnet opp.

Jeg befinner meg langt fra Groruddalen, men sist gang jeg sjekket så var faktisk Bergen g Hordaland en del av Norge hvis ikke du har forandret norgeskartet siden sist.

Når du besklyder meg for å bruke skjellsord så kaster du stein når du sitter i glasshus.

Rose

23.10.2011 kl.16:58

Ser du? Her gjør du det igjen: Når du møter motargumenter så kommer bare den gamle ragla om at "alt egentlig kommer et annet sted fra". Jada, om vi bare går langt nok tilbake så kommer alt fra Afrika.

"pk er et konturert ord." På samme måte som "islamofobi"? Bare nysgjerrig...

Du bruker betegnelsen PK selv, og kaller det en hedersbetegnelse, så da er det helt legitimt å bruke det i en "diskusjon" med deg. Kommunist var et ord som gikk av moten samtidig med at kommunismen ble kastet på historiens skraphaug og det ikke lenger var like trendy å kalle seg kommunist og ønske seg væpna revvolusjon. Ordet ble ikke kjedelig, det var bare ikke en passende betegnelse lenger. Men dette burde du vite, som er med i Venstre.

Ser du ikke ønsker å bli konfrontert med fakta om Groruddalen, så du prøver en unnamanøver ved å si at den befinner seg på norgeskartet. Ja, det gjør den, men når du samler opp mange tusen mennesker fra en helt annen del av verden med en helt annen kulturbakgrunn på ett sted, blir den norske kulturen fortrengt. Slik det har skjedd i Groruddalen. Dette er de harde fakta du absolutt ikke ønsker å bli belemret med.

Og jeg spør igjen: Hva med spørsmålene mine i det første innlegget mitt? Er nordmenn som flytter til India indiske?

Trond Wathne Tveiten

23.10.2011 kl.17:17

Rose:

Nope jeg har aldri sagt at alt kommer fra et annet sted, At du begynner å gå på tomgang siden du må gjenat en løgn tilstrekkelig mange ganger viser bare hvor desperat og ynkelig du egentlig er.

Har du noen gang hørt om ordet ironi og humor? Hvis du ikke var i stand til å forstå det når jeg skrev om ordet PK så er du enten dum eller bare forsøker å kverulere for kveruleringen sin egen skyld.

Sakene r at kommunist og venstrevridd som andre ofte bruker har holdt seg levende i mange år. Ordene brukes av og til fortsatt om alle som er uenig med innvandringsmotstandere eller om de kritiserer frp. At ordet kommunist hører hjemme i historien hindrer ikke at personer bruker det til stadighet når de går tom for argumenter.

Jeg har ikke noe imot å bli møtt med Groruddalen, og jeg har til og med tilstått at alt ikke har gått riktig for seg der. Men dermed å påstå at Norsk kultur i hele Norge er på vikende front på grunn av Grorudsdalen er bare usaklig.

Spørsmålet ditt har jeg allerede svart på. Det står til og med godt forklart i det innlegget du har kommentert, men ikke forstått et bær av.

Louise

24.10.2011 kl.11:46

Jeg er ikke enig i at Grieg ikke er særnorsk Trond Wathne. Han hadde utenlandske foreldre, så 100% nordmann var han ikke rent genetisk, men han var 100% norsk i sin elsk for Norge og dens kultur og musikk. Selv om han var inspirert og så opp til komponister på kontinentet, så er det ingen med hørselen i orden som ikke hører de tydlige innslag av norske folketoner i hans musikk. Noen av stykkene hans er også nær direkte ripp-off av norsk tradisjonsmusikk slik som Gjendines båndlåt.

Ellers så mener jeg å være nordmann og være norsk ikke nødvendigvis er det samme. Jeg kan flytte til Grønnland og kalle meg Grønnlandsk, men noen inuitt blir jeg aldri. Man må ha en viss genetikk for å være tilhøre et folkeslag. Majoriteten av de norske gener har vært isolert i over 10 000 år, og det er utvilsomt at man kan se en viss forskjell på en typisk nordmann, svenske, tysker, engelskmann osv.

Det var og nevnt her et sted at man ikke kan forvente at innvandrer legger av seg sin kultur selv om de flytter til Norge. Jeg mener at de ikke skal få komme inn i Norge om de ikke er villige til å legge fra seg de deler av sin kultur som ikke respekterer at kvinner og menn er likeverdige. For de kulturer som ikke respekterer dette har vi ikke bruk for her i Norge.

Trond Wathne Tveiten

24.10.2011 kl.18:33

Louise:trro Du missforsto litt. Grieg var norsk, men det jeg mente var at hans musikk ikke var særnorsk. Han var innspirert av andre europeiske komonister når han lagde sin musikk.

Til andre avsnitt vil jeg si tja. Jeg har flere venner som er adoptert og har levd her hele sitt liv. Hele deres personlighet er formet i dette landet sier de selv til meg og spør du dem om de føler seg norske så ser de bare rart på meg.

3 avsnitt kan jeg være enig med deg i. Man må respektere de lover og regler som gjelder i Norge

AndyAce83

15.11.2011 kl.18:17

Takk Rose for at du gav meg støtte :-)

AndyAce83

15.11.2011 kl.18:19

Trond Wathne Tveiten: Du sier "Jeg vil fortsatt beskylde deg for å gjemme deg bak nick. Mitt navn står i denne bloggen og jeg "

Jeg har nå skrevet et blogg innlegg om denne farlige (du har mange farlige) ideen om at alle skal vite alt om alle, spesielt hvis de har "kverolantiske tendenser". Jeg referer til dette innlegget da. Du får kanskje en pingback når den publiseres.

Så sier du "Kors i flagget kan det bli norskere? Ja kors i det svenske flagget kan det bli svenskere eller kors i det danske flagget kan det bli danskere osv. Kristendommen er ikke opprinnelig en norsk religion selv om vi nevner gud i nasjonalsangen." Det morsomme og skummle med denne settningen er hvor lite insiskt du viser i deg selv. Du er så steriotypisk, vann på gåsa, kultur-relativist som det går ann! Benekte er ikke et argument. Men for å tydligjøre for deg: SVERIGE, DANMARK, NORGE, FINLAND, ISLAND er KRISTNE KULTURELLT!! Vi har mer kristen kulturarv enn Norrøn (uten å si at Norrøn ikke er av betydning for den etnisk norske identiteten. Jeg sier støtt og stadig når det er kaldt "Er vi ikke vikinger, trossalt" mens jeg smiler litt trist til den mørkhudede i gjengen.)

Men keep on deconstructing, du Trond Wathne Tveiten. Ord når ikke inn til slike som deg. Urimligheten er like trassig som en 5 åring!

Hilsen AndyAce83

Trond Wathne Tveiten

16.11.2011 kl.23:44

AndyAce83:Det er du fritt til å gjøre, selv om jeg føler ikke noe særlig frykt for hva du kan finne på å skrive. Hvis dete r å være kverulant å påpeke at jeg syntes alt for mange gjemmer seg bak anonyme nick, så må jeg si at du er flink til å gi ord en ny definisjon.

Når det gjelder den kristen kulturarven så si deg en ting, at veldig mange av helligdagene vi har har norønn opprinnelse. Hadde du tatt en titt på krikebygg rundt om i landet så hadde du nok fått deg noen overaskelser til.

men jeg skal ikke ødelegge illusjonene dine. Jeg forstår godt at du er anonym må ty til slike barnslige karaktistikker av meg. Hadde vært morsomt å komme emd noen tilbake, men jeg er et voksent tenkende menneske derfor ser jeg slikt vås for å være under min verdighet.

20.08.2012 kl.08:13

Hva slags side er det du har diskutert på? Å være norsk er, i følge meg å regne seg som etterkommer av de som bygde opp landet og være en del av den flere tusen år lange felles norske historien. Å begynne å dra inn rasisme er utrolig lavmål og jeg foreslår at du sjekker opp definisjonen på ordet før du kaster det rundt deg. Jeg er en av de som virkelig misliker multikulturen, av den enkle grunn at jeg elsker kulturer! Den er en så utrolig stor og naturlig del av mennesket, jeg lurer på hva så mange har imot andres og egne skikker at de ser seg nødt til å nedbygge noe mennesker verden over har skapt gjennom utallige generasjoner? Og dette i all hovedsak uten folkets forståelse og samtykke. Demokrati my a**!

Trond Wathne Tveiten

20.08.2012 kl.11:51

Anonym: Lavmål å dra inn rasisme, når gode borgere av dette blir trakaksert og disrki9minert bare forid de har en annen hudfarge, religion og har et navn som ikke er unorsk? For meg som er hvit i huden er ikke dette et problem, men for mange er det akkurat det.

Teksten dreide seg også ulike måter å være norsk på. Dette landet er mangfoldig og at en gruppe kristen konservtive, innvandringsmotstandere osv osv skal ta monopol på begrepet nrosk blir bare komisk.

Hvis du misliker mulitikulturen så er du jammen ikke særlig glad i store deler av norsk kultur. or all kultur har blitt påvirket. Det vi regnget som norsk i dag ville blitt sett på med hånd for 100 år siden og de 100 år før der igjen.

demokrati my ass? det er faktisk demokrati selv iom du ikke er enioge i dem som blir valgt.

Nils Trana

06.01.2013 kl.09:07

Bruker Liberal.no som bloggside forsatt. Hvorfor splitte opp noe som er meget bra? Andre kulturer må vi ikke være blåøyde ovenfor, men møte med et åpnent positivt sinn!

Trond Wathne Tveiten

06.01.2013 kl.09:16

Nils Trana: Grunnen til at jeg ikke bruker liberal.no alltid er fordi jeg har drevet denne bloggen siden 2005 og har brukt mye tid på den. Har ikke lyst til å forlate den helt.

Nils Trana

06.01.2013 kl.10:47

Skjønner. Det er en meget bra blogg, du har!

Trond Wathne Tveiten

06.01.2013 kl.11:08

Nils Trana: Jo tusen takk for det.

Paal Olstad

08.01.2013 kl.10:23

Definisjon av norsk: Alt fra vikingtiden til 1960-tallet. Til tross for enorme forskjeller og uvikling hadde alle stadier av denne 1000 år lange perioden (inkludert 500 år uten selvstendighet) en ting felles; en egen norsk, nasjonal identitet, som ingen var redd for at skulle ødelegges fordi det ikke var noen grunn til å frykte det, at det bor og har bodd i Norge også i tidligere tider enkeltindivider av annen nasjonal opprinnelse er og har aldri vært noen trussel. I løpet av de siste ca. 40 år har norske politikere i maktposisjon ønsket bryte denne 1000 årige tradisjonen og erstatte norsk identitet med multikulturell identitet. De har brukt omfattende muslimsk innvandring som middel for å oppnå dette (til tross for at alt ved islam bryter med menneskelige og demokratiske verdier de samme norske politikere hevder at de står for). Resultatet er at det norske folk, for første gang i nasjonens historie, nå med rette frykter for norsk identitet og egenart. Det fattes stadig vedtak, på flere nivåer, som kun fattes for å tilgodese islam. Muslimene ønsker ikke et multikulturelt Norge. De ønsker å innføre islam, betingelsesløst og kompromissløst, for seg og resten av Norge. Det er riktig at Norge gjennom alle tider har latt seg påvirke av impulser utenifra. Men da har vi på selvstendig vis valgt hvilke impulser vi vil la oss inspirere av, og hvilke vi vil ta avstand fra. Et flertall av den norske befolkningen tok avstand fra nazismen, men i en periode ble den mot vår vilje tredd nedover hodene på oss. Og de nordmenn som gjorde det, og som omfavnet nazismen, har i ettertid med rette blitt stemplet som landsforrædere. På lik linje har vi, det norske folk, nå i lengre tid mot vår vilje fått islam tredd nedover hodene våre. Norske politikere i maktposisjon som gjør dette og omfavner islam er på samme måte landsforrædere. Det finnes ikke noe positivt å påføre norsk kultur i islam, like lite som i nazismen.

Trond Wathne Tveiten

08.01.2013 kl.13:22

Paal Olstad:
Vel jeg må beklage at jeg ikke er helt enig i illusjonen din. Til og med før 60 var Norge sterkt påvirket av utlandet. Du trenger ikke annet enn å ta en tur i vestlandske kystbyer eller bare ta en titt på en rekke av de såkalt særnorske vanene vi har per i dag for å skjønne det.

De siste 40 årene har partier ønsker å bryte denne tradisjonen? Å sammenligne verden for over 100 år siden med dagens er dirkete missvisene. De siste 100 årene har verden blitt langt mer integrert og handelen over landegrensene økt betraktelig. Vi har fått internasjonale institusjoner og vi kan med et tastetrykk få tilgang til de meste av internasjonal kultur,. Vi har blitt påvirket gjennom tv, radio og Internett. For å ikke snakke om de ti 100 tusenvis av nordmenn som reiser rundt i verden og alle de som gifter seg med en av utenlands opprinnelse. Ny vaner kommer og mange av den blir integrert i den allerede eksisterende kulturen. Å komme med at det skjedde et radikalt skifte or 40 år siden og Norge var en slag lykkeland med ren etnisk nasjonalitet er direkte missvisende.

Jeg skjønner at enkelte bruker muslimspøkelset på samme måte som enkelte tidligere brukte jødespøkelset og i tillegg er så frekke at de dekker det over med at de kjemper for menneskerettigheter. Hva er det du frykter for hos norsk egenart? At du skal miste lørdags tacoen og retten til å drikke alkohol? Muslimene er like mye en felles tenkende gruppe som kristne er en felles tenkende gruppe som jødene er en felles tenkende gruppe. Derfor finner du de fleste religioner i de fleste partier utenom kanskje krf og andre kristne sekt partier.

Å sammenligne motstandskampen under krigen med kampen mot innvandring er direkte vulgært og et hån for nazismen sine ofre. Noen burde tatt deg på en skikkelig historietime.

Paal Olstad

08.01.2013 kl.13:52

Du har ikke et eneste logisk tilsvar til noe av det jeg skriver. Og det overrasker meg selvfølgelig ikke. Det jeg skriver står fast. "Det er riktig at Norge gjennom alle tider har latt seg påvirke av impulser utenifra. Men da har vi på selvstendig vis valgt hvilke impulser vi vil la oss inspirere av, og hvilke vi vil ta avstand fra. " Det er forskjell på å selektivt velge hvilke impulser utenifra en vil la seg påvirke av, og å tvangsinnføre multikultur/ukultur/islam og tre det nedover hodet på et folk, det norske, som langt i fra har bedt om det.

Paal Olstad

08.01.2013 kl.14:13

Du skriver : "Muslimene er like mye en felles tenkende gruppe som ...." Jada, nazistene er også en felles tenkende gruppe. Spørsmålet er ikke om en er "en felles tenkende gruppe" men hva gruppen har til felles av tanker. Nazistenes endelige løsning var å utrydde et folkeslag/religiøs gruppe, Jødene. Islamistenes endelige løsning er å utrydde alle som ikke vil konvertere til islam når kalifatet er innført, Jøder, Kristne oa. Det står klart og tydelig i koranen. Forskjellen er at nazistene var nær ved å innføre sitt 3dje rike og satte igang utryddelsen, mens muslimene har et stykke igjen før kalifatet er innført. Noe alle bør bekjempe.

Trond Wathne Tveiten

08.01.2013 kl.14:36

Paal Olstad: Nope de har ikke felles tanker. Like mye som jøder, homofile, kristne og alle andre grupper har felles tanker. Det å bruke nai kortet mot andre man ikke liker har gått til de grader ut på datio og brukes stort sett av bitre rasister som ønsker å skjule sitt egent hat mot alt som lukter fremmedkulturelt.

Trond Wathne Tveiten

08.01.2013 kl.14:39

Paal Olstad: Vel når man ikke kommer med et logisk resement, men bare en omskriving av historien og konspirasjonsteorier på nederste hylle så blir det litt patetisk å si at man savner logisk tilsvar.

Det er ingen som tvangsinnfører noe som helst, dete r det som er det morsme. Du har ikke grunnlag for våset ditt og inderst inne tror jeg du vet det selv.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits