Bombay CallingHva får mennesker til å begå det mest groteske handlinger? Hva får en helt vanlig borger til å drepe og mishandle sine naboer på det groveste? Og hvordan klarer man å leve med det etterpå?

 Dansken Ove Nyholm tok for seg disse spørsmålene i det jeg syntes er en av de viktigste dokumentarene jeg har sett på lenge, nemlig Ondskapens Anatomi.

 Nyholm tar for seg to epoker og hva som hva er likheten med dem. I motsetning til andre dokumentarer som tar for seg ofrene for disse forbrytelsene, er Nyholm langt mer interessert i å snakke med menneskene bak overgrepene. Vi får se intervjuer med soldater som var med på raidene mot lokalbefolkning i Kosovo og Bosnia under den redselsfulle krigen på Balkan. Vi får også  en av dem som var i Einzhardt gruppene under den andre verdenskrig i Russland, som hovedmål var å utrydde Jøder.

Hva tenkte de? Hvem var de?? Hva tenker de og deres familier om dette i ettertid, og hvordan klarer de å leve med seg selv. Men det viktigste av alt; er dette syke mennesker eller helt normale mennesker som deg? Svaret er ofte et vi ikke liker, nemlig det faktum at hva et vanlig menneske er i stand til å utføre mot andre, overgår det vi både har blitt lært om moral, etikk og helt normal menneskelig adferd.

 Den tyske offiseren var ikke en mann som var så unormal i forhold til en helt vanlig familiemann. Vi får i dokumentaren blant annet møte datteren til den tyske offiseren som ble sjokkert når avsløringene kom. Hun kunne fortelle at faren alltid hadde vært en omsorgsfull og hensynsfull far.  

 Vil du noen gang bli det samme etterpå? Spørsmålet dukker frem når man intervjuer noen av krigsforbryterne på Balkan. Hva kan drive mennesker til et så intenst hat, at man helt uten å tenke går inn og slakter ned mennesker som tidligere var dine naboer?

 Ove Nyholm stiller i denne dokumentaren ofte flere spørsmål enn det vi får svar, men dette er også det som gjør den så knakende god. Dokumentaren er et godt utgangspunkt for debatt og burde absolutt vises til skolelever og folk flest over det ganske land. Vi er i 2008, men historien viser dessverre at den kan gjenta seg selv og det ikke bare en gang.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

38, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits