Adjø Solidaritet

 

Man kan si mye om norsk venstreside. Som nå inkluderer det tidligere sentrumspartiet ved navn senterpartiet. Uten om det sistnevnte som til tider har ligget nærmere et mer nasjonalistisk preg har de alltid hatt et internasjonal engasjement.

Arbeiderpartiet har selv om de fikk mye kritikk av FN for sin asylpolitikk i sin tid, har engasjert seg sterkt i områder som Midtøsten. SV har med varierende hell støttet ulike grupperinger verden over. Blant annet sandinistene i mellom Amerika pluss den ikke helt heldige støtten til Fidel Castro sitt kandidatur til Nobels fredspris. Kan man i hvert fall ikke klage på deres engasjement. Til og med deres nei til EU har vært uansett hvor mye man måtte være uenig i standpunktet vært tuftet på noenlunde internasjonal engasjement. Dette gjelder selvfølgelig ikke senterpartiet som knapt nok klarer å se for seg nordisk samarbeid uten om å sitte å syte og kreve særrettigheter for alt mulig.

Vel alt kokker ned til siste årrs utspill der man har sett den mest geniale samarbeidet noensinne, nemlig mellom Senterpartiet og Frp og SV om å hindre fri arbeidsinnvandring til Norge. Vi tenker her blant annet på utvidelsen av EØS avtalen noe som gjør det mulig for mennesker fra de ti nye medlemslandene å få arbeide i Norge. I forhandlingene som har foregått de ti siste årene har flere europeiske land krevd overgangsordninger på sju år når det gjelder denne regelen. Blant annet Tyskland og ikke så veldig overraskende Danmark, som vårt tidligere liberale søsterparti sitter og regjerer med en innvandringspolitikk som ville fått Frp i Norge til å virke som sosialister.

At enkelte land som Tyskland gjør dette kan jeg ha forståelse for, men når et av verdens mest rikeste land gjør dette får jeg en meget flau smak i munnen. Jeg skammer meg rett og slett over å være norsk.

Når det gjelder Fremskrittspartiet sitt standpunkt kan jeg ikke akkurat si meg overrasket. Tanken på at fremmede språk og rar hudfarge i litt for stort antall kan gjøre livet vanskelig for gode etniske nordmenn med stål i ben og armer og den største rettferdighetssansen i hele verden er jo forståelig. Eller som en fra fremskrittspartiet så fint uttalte det en gang. Her fritt sitert. : vi er da ikke rasister selv om vi vil stenge grensene og ikke ha fargerikt fellesskap. Neida Frpere ta det helt med ro. Med dere i regjeringen så fyker vel antall voldtekter og narkoforbrytelser ned til null.

Når det gjelder Arbeiderpartiet sier nei er jeg heller ikke overrasket. Tanken på at Frp kan risikere å ta velgere fra dem er jo ikke en lett tanke å svelge. Da hjelper det nok å ha AUF på lager som de kan sende ut i valgkampen tilfelle de få problemmer og si: men vi er jo imot og vi sitter jo på stortinget. Skal man mene feil hvorfor ikke mene riktig også samtidig.

Når det gjelder Senterpartiet. Ja hva skal man si her. Internasjonalt engasjement. Vel det eneste jeg har sett fra denne kanten på dette er jo å ha mest mulig handelshindringer på varer som kommer inn i dette landet. Med dette partiet trenger man ikke å frykte for å utvannet verneplikten i fremtiden. D her skal friske norske menn beskytte de norske grenser å hindre at et gram for mye med harry bacon kommer inn i landet vårt.

Når det gjelder Sosialistisk venstreparti kan jeg ikke annet på si meg mildt talt overrasket. Internasjonalt engasjement, kritikken mot Dørum og for streng innvandringspolitikk fra samtlige regjeringer, økt bistand, nei til rasisme, nei til krig og listen kunne ha vært enda lenger. Nå mener jeg de bare kan sette enn lang strek over det hele. Det er greit å sitte i opposisjon å komme med mange enkelt forslag og kritikk, men når det virkelig gjelder for pipen en helt annen lyd. Det er vel problemet når man må ta ansvar, man kan rikere å bli møtt med det senere også og det er jo en skremmende tanke. Ansvar er en hard ting, men politikk kan faktisk måles i dette spørsmålet. Hvordan kan man ha troverdighet til et parti som skal gjemme alle sine prinsipper og politikk unna når det blir ubehagelig. jeg er i hvert fall stolt å være med i et parti som tilhører en regjering som ikke gjør dette. Uansett hvor hardt det måtte blåse.

Men selvfølgelig vil ingen av de overnevte partier godta denne karatestikken jeg gir dem. Selvfølgelig de ikke kan det for argumentene deres ligger jo allerede klart og her skal jeg skissere noe av dem og faktisk så er ikke alle like dumme. Selvfølgelig ikke hvis man ser fort på dem og ikke tør å tenke noe lenger.

 

Masse billig arbeidskraft vil føre til at norske lønninger vil gå rett ned

Norske arbeidstakere vil miste jobbene sine og erstattet med utenlandsk arbeidere som er billigere.

Utenlandske arbeidere vil ikke ha de samme arbeidsrettighetene som nordmann

Arbeidsløsheten er så stor allerede i Norge.

 

Selvfølgelig kan man forstå dette. Men da lurer jeg på virkelig hva er det politikkerene på stortinget og Lo egentlig driver med. Er det ikke deres jobb å sikre at alle har like gode arbeidsrettigheter i det norske samfunnet. De har klart det for de fleste nordmenn per i dag, men det vil bli umulig når vi får arbeidere fra andre land hit. Det er noe jeg finner meget rart. Selvfølgelig det skal være like rettigheter for alle her i landet uansett hvilke land de måtte komme fra. Dette skal i hvert fall dagens regjering være med å sikre, men her har også selvfølgelig fagbevegelsen et stort ansvar. I en internasjonal brytningstid der folk flytter mer og mer på seg og vi har det man kan kalle internasjonalt arbeidsmarked er det viktig at slike spørsmål blir sett på. da hjelper det ikke å lukke seg inn i nasjonalstatens trygge favn som tidligere og tro at vi kan regulere oss vekk fra fremtiden.

At arbeidsløsheten er stor i Norge?? Er den virkelig det. Vi har blant de mest laveste arbeidsledigheten i hele Europa og man skal ikke gå mer en moen år tilbake i tid før man skrek etter flere arbeidstakere. I tillegg viser det seg at det er tusenvis av ledige jobber som enda ikke er oppfylte. Uviss av hvilke grunn. Sist jeg hørte et slikt argument var faktisk på åttitallet da Frp, fmi og andre tilfeller av politisk uvitenhet skrek og hylte over alle innvandrerne som kom hit og tok jobbene fra oss nordmenn. Det som viste seg var at de tok alle de jobbene som ikke nordmenn ville ha. Til og med i dag viser det seg at det er de jobbene de lettest får. Man kan forstå at det må være meget irriterende og ha en god utdannelse å måtte ta seg til takke med en vaskejobb for de man har et rart navn.

Men nok om det. Jeg finner det meget rart at nå alle andre partier enn regjeringspartiene har hivd seg på denne retorikken. Det viser seg nå meget klart at internasjonal solidaritet krever at man er villig til å gi av seg selv. Det krever at man må tørre å ta utfordringer på hjemmebane og ikke bare sitte å fortelle hva vi skal mene om andre folk i andre land. Her viser det seg nå meget klart at regjeringen har gått flere skritt frem, mens hele opposisjonen har gått milevis bakover.

Én kommentar

Fredrik

16.07.2005 kl.00:01

Sikkert et bra innlegg Trond. Jeg skal lese det når jeg har fått meg briller. :)

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits