STØTT LYSAKSJON FOR HVITERUSSLAND


18577623.1134572880.9697


Den norske Helsingforskomité støtter lysaksjonen for frihet og menneskerettigheter i Hviterussland - 16. desember kl. 16.00 foran Utenriksdepartementet (7. juni-plassen).
Vi oppfordrer alle til å delta.


I Hviterussland har man få muligheter til å uttrykke opposisjon mot regimet uten å motta trusler om represalier. Et lite stearinlys i vinduskarmen i et hjem der vinduene forøvrig er mørke kan ikke forbys, men er et mektig og synlig symbol for solidaritet. Den 16. i hver måned, klokken åtte om kvelden, slukkes alle elektriske lys i tusenvis av vinduer i Hviterussland, og erstattes med et brennende stearinlys. Lyset forteller at vi ikke har glemt ofrene for Lukasjenkos regime, og at vi har et håp for snarlig endring.


Lysaksjonen i Hviterussland startet 16. oktober 2005 og dagen ble kalt Day of Solidarity with Belarus. Lysaksjonen foran UD fredag er et uttrykk for solidaritet med den hviterussiske aksjonen. Initiativtakere er Unge Venstre og Kristelig Folkepartis Ungdom.


Datoene for lysaksjonen er ikke tilfeldig valgt: 16. september 1999 forsvant tidligere vise-speaker i det hviterussiske parlamentet Viktar Gonchar og hans venn Anatoly Krasovsky.  I alt har fire opposisjonelle forsvunnet i Hviterussland siden 1999, og mye tyder på at myndigheter på høyt nivå har vært involvert.  Forsvinningene har blitt et tydelig symbol for det undertrykkende regimet i Hviterussland.


I denne anledning henvender Helsingforskomiteen seg også til norske myndigheter med følgende krav:
•       
norske myndigheter i samarbeid med andre vestlige land og internasjonale organer må øke presset på President Aleksandr Lukasjenko for å bedre menneskerettighetssituasjonen i landet
 •      
norske myndigheter må betraktelig øke støtten, inkludert den økonomiske, til det viktige arbeidet som gjøres av menneskerettighetsorganisasjoner og den uavhengige pressen i Hviterussland
 •      norske stortingsrepresentanter må gjøre seg kjent med situasjonen i Europas siste diktatur, ved å reise til Hviterussland og ved å invitere menneskerettighetsforkjempere og opposisjonspolitikere derfra til Norge.
 
Den norske Helsingforskomité oppfordrer sine venner til å tenne et lys i vinduet den 16. i hver måned.
 
Les mer om aksjonen på:   http://www.solidarity16.org/eng/
Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits