Debatten rundt Israel??

Debatten rundt Israel har fått nytt vind i seilene og enkelte kristne miljøer her i landet vil neppe legge ballen død med det første, noe som ikke er vanskelig å forstå. En hver tro trenger en hellig sak de kan ofre seg for, og at de er av en annen hudfarge med et annet språk og vaner de ikke liker gjør det enda bedre.
Flere ting har kommet opp i debatten, men det er to ting som jeg føler at jeg bør punktere litt:


- Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten: Jo da det stemmer faktisk, men man unngår da det viktige faktum at det ikke nødvendigvis gir utslag de alltid følger menneskerettigheter. Man kan ikke si når palestinsk ungdom blir skutt: ja men Israel har rett til å gjøre dette fordi de er en demokratisk stat. USA er et eksempel på at folkevalgte i demokratier kan ta seg til rett når det gjelder såkalt gode saker. Forfølgelse og overvåking har jo i stor stil blitt utført i den såkalte kampen mot terror.


- Demonisering: Jeg er av den tro at uansett hvilke religion, kultur eller folkeslag   man kommer til i verden er foreldre glad i sine barn, å det tror jeg faktisk palestinske foreldre også er. Allikevel har vulgær propaganda fra såkalte Israel venner fremstilt Palestinske mødre og fedre som fanatiske dyr som frivillig kaster sine barn foran Israelske kuller. Inntresante er at slik retorikk er nøyaktig lik den som nazistene brukte om jøder under den andre verdenskrig der ble jødene fremstilt kriminelle, at de forgiftet sine barn og mye annet svada. Det minner meg om det engelske utrykket: Same shit, new wrapping.


Retorikk er en vakker gave og enkelte har den tro at så lenge man gjentar seg selv mange nok ganger får man rett. Å gjøre seg til representant for de høyere makter er meget populært når man skal unnskylde sine egne fordommer, men det gjør ikke nødvendigvis saken mer riktig.

11 kommentarer

Martin

16.01.2006 kl.23:48

Det er da ingen Israel-venner som hevder at Israel har rent rulleblad?Jeg er selv Israel-venn men det betyr ikke at jeg skal miste min refleksjonevne- nei snarere tvert imot.Man skal ha med alle fakta, og da kommer ikke Israel godt ut, men sammenlignet med sine muslimske arabiske nabo-land derimot....En en del palestinske fedre ( og til og med mødre ) er fanatiske og blir stolte over at deres sønner eller døtre sprenger seg i filler og i samme slengen tar med seg noen jødeliv, for Allahs ære.Heldigvis, er ikke alle palestinere slik.Men nå man ser at Hamas blir mer og populært blant sine egne, lurere man jo på hva konsekvensene blir. Dette er altså samme organisasjonen som har i sitt charter, at Israel må utslettes og at zionistene (jødene såklart) må vekk ifra "muslimenes land".Hvis deres popularitet fortsetter, kan det føre til et skremmende resultat også på den politiske Israelske siden, og det kan ende med at Likud sitter i regjering, Netyanahu blir statsminister, og så er man tilbake til en blodbitter og høyst ekstrem situasjon.

Trond

16.01.2006 kl.23:59

Hvorfor gjør de det yttesrte for å motsi all kritikk da?? Dette er argumenter jeg og mange andre møter hver eneste gang vi påpeker feil i Israel sin politikk. Poplariteten til Hamas på Isralske myndigheter ta litt på sin egen kappe, sjekk ut rapportene til amnesty og norsk folkehjelp så skjønner du hva jeg mener.

i1277

17.01.2006 kl.00:19

"Det er da ingen Israel-venner som hevder at Israel har rent rulleblad?"Jo, det er nettopp det det er. Som "venner" har man en (bort)forklaring på alt kompisen måtte finne på. "En en del palestinske fedre ( og til og med mødre ) er fanatiske og blir stolte over at deres sønner eller døtre sprenger seg i filler og i samme slengen tar med seg noen jødeliv, for Allahs ære."Ikke ulikt familene til norske motstandsfolk for 60 år siden eller amerikanske soldater i Irak i dag. Det er vanskelig for oss her opp i det trygge nord å sette seg inn i hva en undertrykkende situasjon medfører seg av desperasjon. I dag var det Martin Luther King Day i USA, kanskje vi skal friske opp med en gammel tale: http://www.americanrhetoric.com.nyud.net:8090/speeches/Ihaveadream.htmVi nordmenn har åpenbart mest til felles med israelerne enn palestinerne, men vi må huske at det å ta standpunkt i en konflikt ikke handler om hvem vi ligner/liker mest, det handler om hva som er rettferdig. "Vennetenking" gir dessverre et skjevt bilde av verden.

Martin

17.01.2006 kl.19:08

Alle Israel-venner jeg har snakket med erkjenner at det også har foregått feil ifra Israelsk side. Å si at det er Israels egen feil at Hamas vil utslette dem, blir jo det samme som å si at det er jøders egen feil at enkelte vil drepe dem. Når det gjelder denne sammenligningen med oss og de palestinske selvmordsbomberne, er det jo så mange forskjeller at jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne. Ingen av våre forfedre ba sine unger om å sprenge seg selv for å drepe andre, ei heller ba de sine barn drepe fienden for Gud. Det var en forsvarskamp, til motsetning fra terroristenes hatske angrepskamp i midt-østen. Martin Luther King var sionist, slik at det er sagt. Han var også for rettferd og fred. Og akkurat derfor hadde han- hvis han hadde levd idag- vært imot den patetiske boikotten til SV. Ja vi nordmenn har mer til felles med israelerne enn palestinerne. Mye mer. Vi har til felles at vi begge kommer fra land som er demokratiske, og som har ytringsfrihet, pressefrihet, feminist-grupper, homse-parader og like rettigheter for alle etnisiter for å nevne noe.Og ja, det handler om hva som er rettferdig. Og det rettferdige er å støtte det eneste demokratiet i midt-østen og støtte veikartet og tostatsløsningen. Derfor må vi være fredsmeklere mellom begge partene. Vi må ikke bare være Israel-venner, men Palestina-venner, men vi må kun støtte de palestinerne som vil ha fred, og som ikke har i sine chartre at Israel skal utslettes og annet primitivt tull.

Trond

17.01.2006 kl.19:19

Jeg vet ikke hvor jeg sakl begynne med dette svaret Martin. Mne hvsi du erkjenenr at Israel også tar feil hvorfor nevner du utelukkende Palestinerene som de store stygge skurkene i alle dine innlegg. Hvorfor klarer du ikke å erkjenne noen av den kritikken jeg kommer med.Hvorvidt vi har likhetstrekk med Israel eller ikke er fullstendig likegyldig for enhver debatt. Det du ikke skjønner er når man bomber uskyldige med den hensikten å ta noen terrosrister så er man med å skape rekrutering til nøyaktig de samme gruppene. Martin Luther King var en passefist og hvis du støtter opp om hams budskap burde du være litt mer ydmyk ovenfoir de kreftene du selv støtter.Du vil ha balanse i debatten: jeg har gitt balnse i denen debatten. Jeg har klager når Israel blir bokotte, jeg har protestert mot økt Jødehat. Hva har du hgjhort?? Bygd opp under de samme fordommene som de såkalte Israelvennene har når de kaller alle som ikke er enig med seg for antisemitter.Jeg støtter gjherne kun de Palestinerene som vil ha fred, men den urfordringen går også til deg når det gjelde rdin ensidige støtte til Israel i et og alt.Du kan ikke bare komme her å si: Ja Israel er litt slemme de og får i neste setning gjøre ditt ytterste for å svekke troverdigheten til alle de som kritiserer Israel for et brudd på eksisterende menneskerettigheter

Martin

17.01.2006 kl.20:26

Ja Israel har bombet uskyldige for å "straffe terroristene" Det er sørgelig og det må de såklart refses for. Jeg støtter den siden av Israel som vil ha fred.Og de er det mange av. Også på palestinsk side. Men slik det ser ut nå, kan ting fort bli ekstreme.Derfor må terroristene avvæpnes, og Likud må ikke få komme til makten. Ja, du gir balanse. Du klager mot boikott og du har protestert mot økt jødehat, som sagt.Det synes jeg er kjempebra.Nok en gang overdriver du når du sier at jeg har kalt alle for antisemitter, som ikke er enige med meg. Jeg har ikke kalt SV for antisemitter, men forklart hvorfor det KAN fremstå slik. Fordi jeg er balansert. Jeg har aldri kalt deg antisemitt heller. Jeg støtter som sagt ikke Israel i ett og alt. Jeg har sagt gang på gang at jeg anerkjenner at det har blitt gjort feil også ifra den siden.Og når det gjelder "Du kan ikke bare komme her å si: Ja Israel er litt slemme de og får i neste setning gjøre ditt ytterste for å svekke troverdigheten til alle de som kritiserer Israel for et brudd på eksisterende menneskerettigheter" - jeg svekker jo ikke din troverdighet, for at du eller andre kritiserer Israel for de feil de har gjort. Jeg vet de har gjort feil.Nok en gang forenkler du. Her er hva jeg fortalte deg:- at det ikke er så enkelte som du portretter Israel-venner. Noen av dem er gjerne blinde og tror at alt Israel utfører er positivt. Men langt ifra mange av dem.- At en del palestinske foreldre er glad for at deres barn sprenger seg å tar med jødeliv i døden for da kommer de til Allah. Altså, religiøs EKSTREM form for fanatisme.-Jeg sier også at det blir forenkling av deg å si at det utelukkende er Israels feil at Hamas blir populære. Tenk på all propagandaen som blir spredt på den siden. Inntil nylig lærte faktisk palestinske unger på skolen at jøder var krigshissende pengekåte svin som måtte drepes.

Trond

17.01.2006 kl.20:41

Jeg har aldri gitt all skylden på Israel herregud klarer du ike å lese. Jeg porterrer enkelte Israel venner sånn jeg opplever de. nei du har ikke kalt meg antesemitt, men all annen retorikk har du brukt.Jeg ahr eller aldri gitt all skylden på Israel, emn antagentlivis ikke lest en dritt av det jeg har skrevet.

Martin

17.01.2006 kl.20:48

Hehe. Jeg har lest det du skrev jo.Men i den siste kommentaren skrev jo du at populariteten til Hamas må Israel ta på sin paraply, Trond. Når du ordgir deg på den måten, kan det jo lett misfortåes. All annen retorikk? Jeg har aldri kalt deg Israel-hater, antisemitt, jødehater osv osv. For jeg vet at du har et rimelig balansert syn på det som skjer der nede.Og det er bra.Jeg vet du ikke har gitt skylden på Israel. Dèr gjorde jeg en feil. Kommentaren jeg skrev var nemlig litt til deg men aller mest til han andre fyren som skrev innpå her. Så derfor var det ikke rart at du misforstod. Beklager for det.

Trond

17.01.2006 kl.22:14

Les mine ord. Hvis noen skulle ta en forbryter i ditt nabolag Martin og drepte halve nabolaget i tillegg ville du ikke ha reagert??Hvis noen demonsterte med kastet litt stein ville det ikke vært en overreaksjon å skytte dem i hodet med gummukuller??

Martin

17.01.2006 kl.22:17

Jo, det skrev jeg jo i mitt forrige innlegg, Trond.Dette er uheldig.Så du forresten nettopp debatten på Nrk?

Trond

17.01.2006 kl.23:19

Ser ikke debattene på norsk tv. De er stort sett dårlige. De har litt å lære av svensk tv og bbc på mange felt.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits