Helse del 1

Jeg kommenterer stort sett politiske tanker og ting jeg leser i media, det skal jeg endre litt på nå. Vel jeg skal ikke stoppe med det, men jeg har tenkt til å ta opp litt personlige ting fra min hverdag. Jeg kommer ikke til å ta opp verken mitt sexliv eller gjøre dette om til en dagbok fra mitt heller kjedelige liv, men allikevel noen tanker jeg gjør meg i møte med andre.
Jeg kommer fra en familie med helsearbeidere , der stort sett alle har en jobb på et sykehus eller en sosialt tiltak. Min far var psykiater, min mor sykepleier, min onkel psykolog, to av tantene mine var sykepleiere pluss både meg selv min yngre og eldre bror har jobbet i tilknytning helse og sosial. Med den kirurg på plass kunne vi startet en allmenn klinikk. Så jeg har aldri trengt å gå til lege i mine tretti år kan man si.
Hele mitt gamle nabolag var også fylt av helse arbeidere av all mulig slag. Dette fordi når sykehuset ble opprettet ga de bort tomter til alle som skulle jobbe der. Derfor var hvis man falt på sykkel eller skadet seg i mitt gamle nabolag, var det alltid garantert utdannet hjelp hvis det skulle trengs.
For en stund tilbake hadde jeg en inntresant samtale med en av naboene mine som var en høyt respektert lege. Han klaget over at alle folk støt og stadig klaget over at de hadde sykdommer hele tiden og at de egentlig var en gjeng hypokondere. På en måte hadde han rett, men samtidig syntes jeg han overdrev en del av to grunner.
For det første har ikke alle mennesker i dette landet flere års medisinsk utdannelse og kan derfor ikke vite hvorvidt et symptom er farlig eller ikke.
For det andre mener jeg at media har en god del av skylden. Etter å ha fulgt med diverse helsespalter i avisene de siste årene for man nærmest inntrykk av at den norske befolkning er et døende folkeslag. Mat, kaffe, sol, stress osv alt som kan puttes i munnen eller gjøres utenfor husets fire vegger vil føre til den raske død. Er det rart at folk blir hypokondere?? Er der rart at folk kaster bort tiden til leger??
Jeg forstår at aviseiere vil selge mer, men de burde også bruke hodet sitt litt og faktisk komme med informasjon som kan bidra til kunnskap.
I tillegg burde skolen igjen ta læren om helt elementære helse på dagsorden igjen, det hjelper ikke bare å kjøre gym og anti-dop kampanjer.

4 kommentarer

Elisabeth

17.02.2006 kl.12:50

Det er lett å få noia (bli redd)over alt en leser i aviser/ukeblader om helse. Det som er viktig er at en ser på hvilken bakgrunn/bruk av kilder personen(e) bruker som uttaler seg. Da kan en få et inntrykk av om det kan være noe i rådene, eller om det bare er synsing. (Dette kan virke som en selvfølge. Men for noen år siden var det en tolv år gammel gutt som greide å lure en til flere aviser om Linate- ulykken i Italia. Han hadde publisert tilsynelatende troverdige opplysninger om ulykken på nettstedet sitt)

Susy

17.02.2006 kl.21:00

Jeg leste boka til jørgen skavlan for et års tid siden, er ikke han norges mest populære fastlege?Uansett, boken hans het ; frisk nok til livet.Når mennesker spurte han om han ikke ble lei av å jobbe med sykdom hele tiden svarte han at det som preget dagene hans var ikke syke mennesker, men mennesker som ville være friske!Jeg synes boken var flott,spesielt den delen han selv skrev.Ellers tror jeg at det er noe som er i ferd med å skje i landet vårt. Mange klager over mye...også når det gjelder helse...Men sannheten er, at det handler så innmari mye om hvor man legger fokus.Det er veldig rart når man møter mennesker som syter og klager, og så kommer det inn noen som virkelig ER dårlig.... ;)Da blir det stille da...Blir spennende å se hva du skal skrive.S

Trond

17.02.2006 kl.22:04

Man kan bli lei av å jobbe med sykdom ja. Har en far som har jobbet over 30 år med selvmordsofre, jan pensjonerte seg nå. Det var han faktisk meget glad for. Jeg tror mennesker klager Sussy fordi de ikke vet nok. Skikkelig folkeopplysning tror jeg faktisk på. Uannsett takk for kommantarer begge to og dettte er faktisk første gang to kvinner på rad har gitt meg en kommentar.Sidne jeg tror dere kommer til å lese dette videre har jeg en liten utfordring til dere. Hva om dette ttemaet her vil dere jeg skal skrive mer om. Vel det er en like stor utfording til meg, men jeg elsker det.

Elisabeth

18.02.2006 kl.00:30

Alternativ medisin er et spennende område synes jeg. - har brukt akkupressur en gang, da jeg hadde vond albu. Det hjalp litt. Men for å bli helt frisk måtte jeg også bruke tradisjonell skolemedisin.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits