Udemokratisk i Portugal??

Med bare en firedel av Portugals velgere i ryggen åpner landets statsminister for fri abort.

Er dette udemokratisk?? Jeg mener klart nei. Selvfølgelig hadde det vært fint hvis flere stemte, men la dette være en lekse. Bruker man ikke sin stemmerett eller rett til å påvirke er det akkurat slike ting som skjer. Man kan se det samme her i landet. Hvis stemmedeltagelsen går ned og Frp ender opp med å styre landet blir det vel latterlig å være sur på at landet fikkk en FRP regjering etteroå. Men alle de andre gjør jo heller ikke en god jobb er argumentet som ofte blir bruk. Kanskje det, men start da ditt egent alternativ. Da viser du ihvertfall at du sto for noe.
Det styret vi får er alles ansvar selv de som ikke stemmer.

6 kommentarer

Erik Strand

17.02.2007 kl.16:32

Nå gikk jo ikke kritikken bare på at det var udemokratisk fordi få stemte, men også på behandlingen av saken angivelig er et brudd på grunnloven. Hvis det stemmer, har ikke dette noe i et demokrati å gjøre. Men jeg er enig i at det er søkt å kalle det udemokratisk fordi få stemte.

Mathias

17.02.2007 kl.18:06

Resultatet av avstemningen vil jeg heller si mangler legitimitet fordi så få stemte. Etter mitt skjønn burde resultatet bli en ny avstemning. Leser man i den "portugiske valgloven" i Grunnloven står det i paragraf 115, punkt 11 i Grunnloven at resultatet av en folkeavstemning er ikke gyldig dersom bare under halvparten av de stemmeberettige avgir stemme. Dermed kan man trykt si at avgjørelsen er direkte grunnlovsstridig også. Dette kan man lese på følgende adresse: http://www.parlamento.pt/ingles/cons_leg/crp_ing/crp_97_2.html#Article115

Mathias

17.02.2007 kl.18:22

Om abortmotstanderne skulle få medhold, er det jo ikke verre enn at de som vil ta abort kan ta turen til Spania, som bare er noen meget få timers kjøretur, borsett fra de som bor på Madeira og Azorene.

Conad

20.02.2007 kl.10:03

Å la vær å stemme er også ett valg (så lenge du kan stemme) - og dermed mangler avstemningen ikke legimitet. De som ikke stemte har igrunn sagt at de ikke bryr seg.Setter grunnloven krav til fremmøte må det selvfølgelig respekteres - men "demokratisk sett" burde grunnloven endres til å sette krav til gjennomføringen av avstemningene - ikke oppslutningen.

Mathias

20.02.2007 kl.16:23

Conad! Ja såvidt jeg kunne se i den portuguiske grunnloven krever den minst 50 % fremmøte ved enhver folkeavsteming for å ha legitimitet. Du har selvsagt helt rett i at det å la være å stemme, er også å avgi stemme. Ved en folkeavstemning, gir du 50 % av stemmen din til et JA og 50 % av stemmen din til et NEI. Ved vanlig valg gir du i Norge hvis man f.eks. har 20 partier, så gir man 1/20 av stemmen din til hvert parti. Dette betyr jo at dersom du overhode ikke liker Frp og Demokratene, gir du faktisk en stemme til disse partiene.

Conad

20.02.2007 kl.19:58

Jepp - eller mer nøyaktig, får FrP 40% i ett valg har du også stemt 40% på dem (om man skal se det slik).

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits