VELKOMMEN


 Første mai var den dagen neisiden aldri sa skulle komme. Argumentet under EU kampen i 94 var jo som kjent at EU var en vesteuropeisk rikmannsklubb der kun de vestlige land hadde mulighet til å bli medlem. Nå 10 år etter viser det seg at de tok fullstendig feil. Ti nye land inkludert flere tidligere kommunistdiktaturer kommer nå med i den europeiske union i ledd av den endelige samlingen av Europa. Med medlemskapet i EU får de ikke bare muligheten til å bli med å skape Europas fremtid, men de får også hjelp til å bygge opp landene sine etter årevis med kommunistisk diktatur. Man kan rettere sagt kalle EU for det største solidaritetsprosjektet i europeisk historie, eller for å ikke si verdenshistorien. Men det ser ikke ut til å stoppe med det. Allerede neste år starter forhandlingene med blant annet Romania, Bulgaria og forhåpentligvis Kroatia . Sistnevnte land er meget interessant med tanke på at for mindre enn 10 år siden var dette landet innblandet i den mest blodige og brutale krigen i Europa siden den andre verdenskrig. I tillegg har det allerede blitt sagt at flere land kan komme med. Så det såkalte jernteppet som enkelte nei folk har skrevet innlegg om i avisene er bare en illusjon.

12 kommentarer

Alf Ivar

17.03.2006 kl.14:43

Like viktig som dette var vel argumentet om å beskytte særnorske interesser innen landbruk og fiske? Enkelte argumenterte også med å beskytte våre interesser innen oljenæringen. Jeg husker videre med glede enkelte ekstremt kristne som mente at EU var djevelens verk.Men ja - jeg er enig med deg i at mange av datidens argumenter har vist seg å ikke holde stikk.

elvis bling laden

17.03.2006 kl.15:00

Det Europeiske Rundebord av Industrialister er en rikmannsklubb, som har snekra EU for å sørge for maksimum kortsiktig profitt. Disse nye landene er i virkeligheten B-medlemmer av EU, og det viktigste med det er at de kan bruke de lave lønningene der til å presse lønningene til vanlige arbeidsfolk ned i resten av Europa også. Solidaritetsprosjekt? Tvert imot. Det er et imperialistisk herrefolksprosjekt.

Trond

17.03.2006 kl.15:16

Jaså Elvis, hvis de såkalte rike industriherer hadde hattd en innteresse hvorfor lagde de da demokratiske institusjoner?? Hvorfor tok de øst-europa med?? de kunne fint ha gitt full frihandelsrettigheter uten å innført noe som helst form for demokrati.Har du forsten noen gang hørt om impralister som gir bort over 500.000 ++ for at land skal bli bygd opp igjen etter flere år kommunistisk rasering?? ikke jeg hvertfall.

elvis bling laden

17.03.2006 kl.15:40

Hvilke demokratiske intitusjoner? EU er IKKE DEMOKRATISK, sammenligna med noe stat man kan kalle demokratisk.Imperialistene er selvfølgelig interessert i å få flere inn i sitt indre marked. Det er ikke sånn at de "gir bort" noe de ikke tjener på. Det er imperialismens vesen. se marhall-hjelpen, Verdensbankens virksomhet, blablabla. Alle imperialister opererer med pisk og gulrot.

17.03.2006 kl.16:35

La med se?? Europaparlamenenet er folkevalgt. Folkene i kommisjonen er vlagt av demokratisk valgte regjerinnger. Indre marked er bra. Handel er bra og styrker demokrati og utvikling. Alle er jo onde i denne verden og får ikke å snakke om Usa. Du blander bergreper for mye. Ta frem et statsvitenskapelig ordbok og les litt.

Vegard

17.03.2006 kl.18:10

Europaparlamentet har ikke makt. Kommisjonen er ikke folkevalgt, men utpekt av folkevalgte organer. Og når det er sagt, så har europaparlamentsvalget cirka null oppslutning fordi folk i Europa ikke har noen tilknytning til "det europeiske solidaritetsprosjektet" og fordi europaparlamentet ikke har makt. Følgelig er ikke EU demokratisk."Indre marked" er bra for de store selskapene som nå på lovlig vis kan presse ned lønningene og arbeidsforholda til arbeidsfolk i Frankrike, Tyskland, England etc ved å bruke arbeidsfolk fra "kommunistdiktaturene" som frontkjempere. Sneidg, snedig.

Trond

17.03.2006 kl.18:35

JO europaparlamentet har makt og de er folkevalgt.Kommisjonen er utpekt av demioratiske valgte regjeringer noe som er det samme som demokrati. tro det eller ei så lever vi faktiks av kjøp og salg med våre naboer. I likhet med at fagforeningende har kjempet gjennom rettigheter i Norge er dett e også fult mulig i EU. Fri flyt av arbeidskraft er solidaritet eller har plutselig neisiden blitt tilhengere av stengte grenser og nasjonalisme.

Conad

17.03.2006 kl.20:55

EU's organer kunne godt hatt ett bedre demokratisk fundament, men vi snakker om ett sammardbeid mellom demokratiske land - så demokratiet er ikke noe ukjent begrep innenfor EU. Bildet er sjelden svart/hvitt.Historien har fart hard frem mot mange argumenter på begge sider av debatten i '94. Det er slik det bruker å være. Det er betydelig lettere å være etterpåklok enn å spå om fremtiden. EU forandrer seg, vi forandrer oss - ingen av oss er blitt til noe diktatur siden '94, og ingen av oss er gått konkurs!

Tor Økland Barstad

17.03.2006 kl.23:02

"Fri flyt av arbeidskraft er solidaritet eller har plutselig neisiden blitt tilhengere av stengte grenser og nasjonalisme."

Tor Økland Barstad

17.03.2006 kl.23:12

Glem det.

Trond

18.03.2006 kl.01:16

Å ikke hold noe tilbake nå Tor

Tor Økland Barstad

21.04.2006 kl.23:31

Jeg tenkte på hvordan EUs strenge asylpolitikk stenger ute masse arbeidskraft og står i sterk kontsrast til nettopp fri flyt av arbeidskraft og solidaritet.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits