Storebror ser deg

Storebror ser deg


Får ikke lenge siden leste jeg igjen en av mine gamle favorittbøker, nemlig George Orwell 1984. Det som er litt morsomt å tenke på er at denne boken er skrevet en gang på førtitallet. Advarselen om hva som kunne komme til å skje forbandt mange med opprettelsen av jernteppe og en nesten femti år lang kald krig. Ingen kunne vel tro at slike totalitære tendenser boken beskriver noen gang skulle komme til å skje i en demokratisk samfunn som Norge. Men advarslene som boken beskrev er nok like beregnet på vårt samfunn som det totalitære kommunistregimene i Øst Europa.
Lundskommisjonen rapport for noen år tilbake var tegnet på det. Selv om Arbeiderpartiet klarte å slette endel bevis og klarte takket være sin posisjon i samfunnet og slippe unna sine forbrytelser ble det allikevel en liten indikasjon på hva som hadde skjedd. Hadde vært inntresant å vist hele sannheten, men den holder vel Ledelsen i AP og LO og selvfølgelig Håkon Lie tett inntil brystet. Ikke en gang kom det noen som helst unnskyldning til de som måtte lide under dette form for overgrep. Noen som man heller aldri kunne vente fra den kanten. I deres ideologi helliggjøre alltid målet middelet. Det verste er faktisk når papirer som kan bevise klare forbrytelser tilfeldigvis forsvinner fra samferdseldepartementet slik det gjorde med gardemoendokumener. Var det ikke en svenske en gang som kalte Norge for den siste Sovjetstat. Kanskje det ikke er så feil allikevel.
Mange vil vel si, Hvorfor ta opp dette flere år etterpå. Hvorfor ikke la sårene gro og starte på nytt. Jo fordi Sosialdemokratiet her i landet antakeligvis ikke har lært leksen sin. Fordi politikerne gjør sitt ytterste for å forsette en lang tradisjon med lettvinn justis politikk. Her skal det overvåkningskammaeraer til, her skal man utvide mulighetene til varetekt og sette folk på glattcelle. Totalt ignorerende til at flere land og menneskerettorganisasjoner flere ganger har kritisert norsk politikk på dette området.
At overvåkningskameraer plasseres ut på alle gater og steder ser heller ikke ut til å plage politikerne. Hva blir det neste?? Når man tenker på de siste femti år med overvåkning og den teknologien man har i dag bør man bli alvorlig skremt.
Kanskje flere burde lese 1984 og se at boken ikke har gått ut på dato. Tvert der imot.

5 kommentarer

Elisabeth

22.02.2006 kl.20:44

- leste litt i Lundrapporten for noen år siden. Det var skremmende saker. Det er trist når uskyldige blir berørt av overvåkning. Samtidig forstår jeg godt at slike folk som AKP(ml-ere)ble overvåket og kanskje fortsatt blir det. De vil jo demokratiet til livs. For vel et år siden så jeg et program på fjernsyn om norske AKP(ml-ere). Det var egentlig skremmende den oppførselen de viste. De kalte Kjell Magne Bondevik for en landsviker. Da han dukket opp på et AKP(ml) møte til debatt, ble han møtt med mye usaklig argumentasjon, som egentlig lå på barnehagenivå. Forståelig nok endte det med at han forlot møte før tiden.Så min "konklusjon" er: jeg forstår godt at myndighetene holder øye med ytterliggående organisasjoner.

Trond

22.02.2006 kl.20:50

Er ikke direkte uenig med deg Elisabeth, emn jeg mener problemet ofte er omfanget og missbruket. det at man holdt øye med AKP skulle bare mangle.Men etterrettnigen her i landet har blitt brukt til så mangt. Til å kvitteseg med ubehagelige politiske mostandere både i egne rekker, fagbevegelse og andre partier. Kommer det ut av kontroll noe som det ser ut til å gjøre kan faren være enorm og uopprettelig.

Barrabas

22.02.2006 kl.21:44

Det jeg syntes var så "kult" med boken 1984, var måten de forandret historien på. Etter noen "opplysningskampanjer" så var den gamle historien avlegs og en ny etablert som den sanne historien.Finnes det ting i vår nære historie vi helst ikke skal snakke for mye om? Beklaget ikke Kjell Magne(nei, jeg holder ikke han ansvarlig) noe om etnisk rensing her for noen år siden? Hva var navnet på den ansvarlige nå igjen? Jeg kan bare ikke huske det i farten.Hva var det med jøder og jesuitter egentlig? skulle liksom ikke få lov å bo her de? Ikke i følge grunnloven i hvertfall. Hvem sin ide var det?

Barrabas

22.02.2006 kl.21:47

Glemte sitatet :-)Hitler burned people like Anne Frank for being Jewish. For that, we call him evil.God burns Anne Frank for being Jewish, forever. For that, theists call him "good"

belgarat

22.02.2006 kl.23:40

Det var vel en sak der en av G. Bush sine taler som lå ute på whitehouse.gov plutselig ble litt forandret på, sånn i ettertid.Men, 1984 er en veldig bra bok, og alltid like aktuell.

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits