Så klart Eu har store ambisjoner


Enkelte sier at EU har et enormt ambisjonsnivå. Jeg kunne ikke være mer enig og faktisk er jeg meget glad at det er det som er tilfelle.  Europa har ikke akkurat en historie å skryte av de siste hundre årene. To verdenskriger og femti år med et jernteppe delte Europa i to. hadde utallesende kommet for femti år siden skulle jeg sagt meg helt enig, men Eu har faktisk de siste femti årene gjort dette til å skamme. Det Europa som ingen engang for ti år siden trodde skulle bli en realitet har blitt virkelighet. I 94 var neisiden (som undertegnede da var en del av) ute på barrikadene og hevdet at Eu kom til å li en klubb med rike vestlige demokratier. Det å ta og tro at noen av de østeuropeiske landene kom til å bli med var for ambisiøse sa neisiden da, så feil kunne man virkelig ta.
Sverige og Finland som var små land ville bli fullstendig slukt opp av Eu systemet ble det sagt. Etter 10 års medlemskap har det vist seg at de to landene faktisk har hatt en del å si. Med å påvirke politikken i den retningen neisiden og venstrefolk vil ha, nemlig mer åpenhet.

Utviklingstrekk

Jeg deler ikke frykten for Eu grunnloven og jeg mener faktisk at den vil være med å bringe mer demokrati til Europa. Fordelene med et grunnlovforhold til situasjonen i dag er to ting. For det første slipper man alle de uendelige traktatene og man får mer oversiktelig styringsstruktur. Dette vil være med på å gi mer demokrati og åpenhet slik alle sanne demokrater er tilhengere av.
For det andre vil parlamentet økte innflytelse være med på gi det folkevalgtenorganet i Eu mer legitimitet. Når det gjelder parlamentet gjør en del folk en del bommerter stadig vekk. Det er ikke nasjon mot nasjon det står på, men ideologi mot ideologi. Sosialdemokrater vil stemme med sosialdemokrater, konservative med konservative, liberale med liberale osv. på den måten vil ikke knivingen med nasjon mot nasjon slik det er i dag.

Demokrati og føderasjon

Enkelte nei folk frykter at Eus evne til å tilta seg nye ansvarsområder og viser til eøs samarbeidet. Jeg kan faktisk være litt enig i det, med et jo også hele problemet med Eøs samarbeidet. Det er et halvveis medlemskap der vi ikke har stemmerett og minimal påvirkningsmulighet, mens tvister blir avgjort av en domstol. Er det i tråd med vår demokratiske verdier?? At domstoler skal bli de nye parlamentariske organene.
Løsningen er å delta sammen med våre brødre og søstere. Solidaritet er å si nei sies, jeg syntes derimot at å være med forplikte seg er solidaritet. •

Én kommentar

Martin

24.02.2006 kl.13:58

Lyst å svare på Mina sin artikkel?http://minafb.wordpress.com/2006/02/22/fortsatt-nei/

Skriv en ny kommentar

Trond Wathne Tveiten

Trond Wathne Tveiten

37, Skien

Opprinnlig fra Skien, men er nå bosatt i Bergen. Har vært aktiv i venstre og unge venstre i mange år. Har hatt flere verv både på lokal og nasjonalt nivå. Er ute etter å forandre verden til det bedre hvis det lar seg gjøre.

Trond Wathne Tveiten

Promoter siden din også

Kategorier

Arkiv

hits